Politic

Se apropie localele: liberalii încep lupta cu un sondaj

Deși pare că mai e timp până la alegerile europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale din 2024, politicienii au început să își pregătească din timp terenul pentru a-și asigura un rezultat cât mai bun. La Buzău, organizația județeană a Partidului Național Liberal a început pregătirea pentru alegeri prin realizarea unui sondaj de opinie, pe un eșantion de o mie de persoane, iar prefectul Daniel Țiclea a divulgat câteva așa-zise „rezultate-surpriză”.

Prefectul Țiclea susține că PNL Buzău se află în creștere în ochii buzoienilor, cu 50 la sută față de rezultatul alegerilor parlamentare din 2020, în timp ce social-democrații înregistrează valori în scădere. Din câte se pare, atât liberalii, cât și social-democrații buzoieni, își vor contura discursul politic pe aceeași temă, respectiv, lucrările de reabilitare derulate la nivelul municipiului. Abordarea va face însă diferența, iar în timp ce social-democrații buzoieni își vor lăuda reușitele, liberalii, cel mai probabil, vor pune accent pe disconfortul creat și pe lipsa de noimă a lucrărilor.

Din același sondaj al liberalilor reiese că primarul Constantin Toma înregistrează, de asemenea, o scădere în ce privește popularitatea, aflându-se în jurul procentului de 50 la sută la ora actuală, în timp ce prefectul s-ar afla „pe podiumul partidului”, după cum singur a afirmat. În mare parte, Daniel Țiclea a dat de înțeles că diminuarea popularității primarului i s-ar trage fix de la lucrările de reabilitare din tot orașul, care au creat o atmosferă haotică și un grad ridicat de disconfort buzoienilor.

„Din rezultatele sondajului, pe municipiul Buzău, PNL Buzău este în creștere cu 50 la sută față de rezultatul de la parlamentarele din 2020, în jur de 22 (de procente, n.red.). Sondajul e făcut de o firmă respectabilă. Confirmă tendința ultimilor ani, partidul care guvernează de 33 ani la Buzău este în scădere, așa cum a fost în scădere din 2016 încoace. Dacă ne uităm pe sondaje, e în scădere continuă și rezultatele de le referendum, 10 la sută, cred că se înscriu în aceeași tendință. (Constantin Toma, n.r.) e pe la 50 la sută (…) Eu sunt foarte bine în sondaj, la nivelul așteptat. Sunt pe podiumul partidului și aștept ca domnul președinte Avramescu să decidă când va fi momentul să prezinte sondajul”, a transmis Daniel Țiclea, într-o emisiune la Campus TV.

Social-democrații buzoieni, încrezători în șansele de reușită

Nici echipa social-democraților nu stă degeaba, iar în urmă cu o lună, președintele PSD Buzău, Lucian Romașcanu, mărturisea că social-democrații vor demara neîntârziat campania electorală, pentru a-și asigura succesul. Dacă la nivel național, social-democrații mizează pe popularitatea lui Marcel Ciolacu și a modului în care acesta a reușit să reabiliteze imaginea partidului, la nivel municipal aceștia vor sublinia, cel mai probabil, reușitele primarului Toma și a modului în care acesta a transformat orașul în toți anii de când ocupă această funcție.

Lucian Romașcanu, președinte PSD Buzău

„Urmează un an 2024 cu patru runde de alegeri. Nu putem să nu ne gândim că merită să fim din nou acolo unde am fost și, poate mai mult decât atât. În 2016, am avut, per total județ, un rezultat extraordinar: 65 la sută, parcă. Am dus șapte oameni în Parlament, am câștigat 77 de primării de unități administrativ-teritoriale și, în zona anilor respectivi, am pierdut încă odată președintele. Ceea ce trebuie să înțelegem este că anul care urmează ne datorăm noi nouă anul de alegeri 2024. Îi datorăm și lui Marcel Ciolacu, care a dat o nouă viață și un nou mod de a face politică Partidului Social Democrat. Să fim iarăși organizația, sperăm, numărul unu a țării, să ne ducem la cifrele de atunci, pentru că putem, pentru că merităm, pentru că guvernăm așa cum se așteaptă oamenii (…) Vom fi în campanie electorală începând de mâine. Nu există campanie electorală cu o lună de zile înainte de alegeri, pentru că atunci e eșec garantat”, spunea Romașcanu, la alegerile organizației municipale a PSD.

Articole similare