Cervical Cancer Vaccine

20.592 de buzoieni au fost vaccinaţi antigripal în acest sezon rece, astfel că stocul de 20.640 de doze de vaccin alocat Direcţiei de Sănătate Publică este pe sfârșite. Numărul mare de vaccinări, mai mare decât în alți ani în această perioadă, face ca, din punct de vedere al incidenței afecțiunilor respiratorii, Buzăul să nu se confrunte cu astfel de cazuri, după cum spune medicul epidemiolog Carmen Scântei: „Avem doar două gripe diagnosticate clinic, adică fără susținere cu date de laborator”.

Astfel, situaţia de la Buzău are legătură, spun specialiştii, cu stadiul imunizării persoanelor aflate în categoriile de risc, fiind consumat aproape în totalitate stocul de vaccin antigripal repartizat Direcţiei de Sănătate Publică. Medicul Carmen Scântei spune că dacă va exista cerere şi se va epuiza stocul, se va solicita suplimentarea dozelor de vaccin antigripal. De altfel, Direcția de Sănătate Publică Buzău a solicitat forurilor superioare, la începutul perioadei de imunizare, adică în toamna anului 2018, 30.000 de doze de vaccin.

Pe de altă parte, experienţa anilor precedenţi a medicilor de familie în ceea ce priveşte vaccinarea antigripală a populaţiei arată că nu toate persoanele aflate în categorii de risc solicită imunizare. Gripa poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă, însă persoanele din categoriile de risc, precum persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, persoanele de orice vârstă cu astm, diabet sau boli de inimă, femeile însărcinate și copiii mici cu vârsta sub cinci ani sunt mult mai  vulnerabile în fața gripei.

Gripa își face debutul prin febră, mialgie, cefalee, stare generală de rău, tuse neproductivă, dureri în gât și rinită, iar în rândul copiilor gripa este adesea asociată cu otită medie, greață și vărsături. Recomandarea specialiștilor este ca, atunci când apar aceste simptome, buzoienii să se adreseze medicului pentru a evita complicații și chiar decese. La nivelul țării sunt înregistrate până în momentul de față cinci decese la persoane diagnosticate cu gripă.

 

DISTRIBUIȚI
loading...