• Autoritățile au felicitat echipa în cadrul unei festivități organizate  la Primărie, în luna decembrie a anului trecut

O echipă de medici de la Spitalul din Râmnicu Sărat a fost sărbătorită de administrația locală, recent, în cadrul unei ședințe festive. A fost un omagiu adus salvatorilor în halate albe, care, practic , au scăpat din ghearele morții doi tineri, chiar dacă și-au depășit cu mult atribuțiile din fișa postului, asumându-și riscuri foarte mari. Este vorba despre echipa formată din medicii chirurgi Silviu Șavga și  Gheorghe Ciurumelea alături de  medicul  ATI Andrei Cemurtan, care a salvat anul trecut viața unui tânăr de 27 de ani din Râmnicu Sărat, înjunghiat în parcarea unui hypermarket cu o sticlă spartă. Intervenția a fost extrem de dificilă, pentru că s-a desfășurat într-o sală de operație de chirurgie generală și, după cum a precizat medic chirurg Silviu Șavga pentru TV SAT, tânărul a ajuns la spital cu multiple plăgi, cele mai grave fiind la inimă și la plămân. „A venit în stare foarte gravă, în preagonie. A avut mai multe plăgi. A avut și la picior plagă. În afară de plaga toracică, care a avut implicații, în afară de cord și plămânul a fost afectat”, a declarat imediat după intervenție medicul Silviu Șavga.

Echipa nu se afla la prima reușită

Acest caz constituie o recidivă pentru această echipă de medici, pentru că, spune directorul medical Felicia Vasile, ei mai salvaseră înainte viața unui tânăr ajuns în urgență cu jugulara sec­ționată.

„Putem spune că echipa a <recidivat>. S-a întâmplat să fie aceeași echipă care a mai salvat un tânăr de 33 de ani care a sosit la urgențe cu jugulara tăiată. Atunci medicii au cusut vase și nervi ore în șir”, a spus directorul medical, Felicia Vasile.

Lupta medicilor pentru viața tânărului de 27 de ani a durat nu mai puțin de opt ore. Operația a fost reușită cu concursul unei echipe extinse. Totul a fost posibil în echipă, spune medicul Felicia Vasile: „Lucrând în echipă și când spun echipă mă refer și la cadrele medii, pentru că a fost solicitate și două cadre medii de acasă, și chirurgii și ATI-iștii, asistentele din ATI și din blocul operator, medicul din camera de gardă, medicul de gardă de medicină internă care a preluat urgențele la camera de gardă chirurgie; toată lumea s-a implicat și asta a făcut să ducem la capăt intervenția”.

Medicul Gheorghe Ciurumelea, care între timp s-a retras din activitate la pensie, spunea despre acest eveniment medical realizat  împreună cu colegii medici de la Râmnic, că reprezintă o mare realizare pentru spitalul municipal. „Niște oameni care au riscat extraordinar, dar a fost singura lui ( n.r., a tânărului de 27 de ani ajuns în urgențe înjunghiat) șansă. Minutele au fost vitale. Meritul doctorului Șavga și meritul doctorului Cemurtan sunt enorme”, a mai spus medicul Gheorghe Ciurumelea.

Medicul ATI Andrei Cemurtan spunea, la rândul lui, pentru TV SAT, că „a fost un caz care a ncesitat o abordare în echipă, cu un diagnostic foarte rapid de stabilit cu atitudine chirurgicală foarte rapidă. Am intrat de urgență în sala de operație. A fost o intervenție foarte lungă. A durat opt ore sub anestezie generală. Un caz, zicem noi, salvat”.

Și da, a fost un caz salvat.  Tânărul a fost transportat a doua zi, după operația reușită de la Râmnicu Sărat, la Spitalul Floreasca din București. Fără intervenția echipei râmnicene însă el nu ar mai avut această șansă. Aceasta pentru că în momentul în care a ajuns la  Spitalul din Râmnicu Sărat el nu a putut fi dus imediat la București. Prin urmare, intervenția urgentă a medicilor din Râmnic a fost vitală.

Echipa , felicitată și de autoritățile din Râmnic

Aceste cadre medicale dedicate care și-au pus propria viață în slujba oamenilor în mod onorabil au fost salutate și de autoritățile din Râmnicu Sărat, care i-au felicitat într-un cadru oficial, le-au ofe­rit medalii, și au făcut un eveniment potrivit să mar­cheze cel mai bine 100 de ani de România.

Echipa a fost răsplătită și de conducerea Spitalului Râmnicu Sărat, spune directorul medical Felicia Vasile, care precizează că sumele au fost mai mult simbolice, pentru a marca totuși această reușită a cadrelor medicale care au stat o noapte întreagă să readucă la viață un tânăr în condiții dificile de operație.