Actualitate

Procurorul buzoian trimis să facă ordine în „unitatea de elită” a DNA de la Ploiești rămâne pe funcție

Procurorul buzoian Nicolae Marin va conduce, în conti­nuare, cu delegație,  fosta unitate de elită de la Ploiești a Direcției Naționale Anticorupție. Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, în ședința de marți, prelungirea delegării acestuia în funcția de procuror șef al Serviciului Teritorial Ploiești al DNA, începând cu data de 6 februarie 2019, până la ocuparea funcției în condițiile legii, dar nu mai mult de șase luni.

Procurorul Nicolae Marin a plecat la DNA Ploiești de pe poziția de șef birou Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție – Serviciul de combatere a macrocriminalității economico-financiare – Biroul de combatere a infracțiunilor care aduc prejudicii bugetului public, fiind numit în funcție prin hotărâre CSM în 2014. Soția sa este judecător în cadrul Judecătoriei Buzău, șef secție civilă a instanței din 2014. Marieta Marin este vicepreședinte al Judecătoriei Buzău din 2017, după ce a câștigat concursul organizat de CSM.

Procurorul Nicolae Marin conduce secția teritorială Ploiești a DNA din luna august a anului trecut, după ce fostul șef Lucian Onea a fost pus sub control judiciar, împreună cu un procuror din cadrul unității de Parchet, Mircea Negulescu, într-un dosar penal.

La scurt timp, Marin a primit ca sarcină de serviciu să facă ordine în structura, până nu demult timp de elită, a DNA, condusă de procurorul Lucian Onea, suspendat inițial din magistratură, iar de ieri revocat din funcția de procuror al Serviciului Teritorial Ploiești, în urma inculpării pentru constituire de grup infracțional organIzat. Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție din cadrul Parchetului Gene­ral a început, vineri, urmărirea penală „in personam” față de Lucian Onea, Mircea Ne­gu­lescu, zis și “Portocală”, și Elena Cerasela Răileanu, dar și față de polițiști judiciari, pentru constituire de grup infracțional organizat, represiune nedreaptă și alte infracțiuni în raport de abuzurile acestora. Printre altele, aceștia ar fi încercat să obțină denunțuri care să vizeze mai mulți politicieni celebri, precum Liviu Dragnea, Victor Ponta, Sebastian Ghiță sau Iulian Bădescu. Secția pentru procurori din cadrul Consiliului Suprem al Magistraturii a decis, vineri, încetarea acti­vității la Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești pentru procurorii Alfred Savu, Giluela Deaconu și Elena Cerasela Răileanu. Aceștia vor reveni la parchetele unde au activat anterior.

Decizia Secției pentru procurori a CSM vine după ce procurorul șef adjunct DNA, Călin Nistor, care asigură conducerea Direcției, a trimis, joi, Secției de procurori a CSM, solicitarea avizului de revocare din funcția de procuror DNA Ploiești pentru Lucian Onea și cereri de încetare a activității pentru cei trei procurori de la aceeași structură.

Însă, procurorul buzoian a ajuns în atenția opiniei publice în 2017, fiind cunoscut ca unul dintre cei trei procurori DNA care au au depus plângeri la Inspecția Judiciară împotriva Laurei Codruța Kovesi, alături de Mihaiela Iorga Moraru și Doru Țuluș, după episodul cu testul poligraf.

În iulie 2017, cei trei au sesizat Inspecția Judiciară, susținând că procurorul șef al DNA se implică în anchete și că face presiuni, exemplul dat fiind dosarul deschis ca urmare a înregistrărilor dintr-o ședință a DNA, în cadrul căruia li s-a cerut efectuarea testului cu detectorul de minciuni. Ulterior, Laura Codruța Kovesi a cerut însă doar revocarea Mihaelei Iorga și a lui Doru Țuluș.

Procurorul Nicolae Marin a refuzat testarea poligraf pe 26 iunie 2017, la fel ca și ceilalți doi contestatari, iar în aceeași zi au depus plângere la Inspecția  Judiciară.

Totul ar fi început odată cu apariția în presă a înregistrărilor cu procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi. DNA a susținut atunci că înregistrările în care ar apărea Kovesi nu sunt autentice și ,,conțin o serie de fragmente realizate prin juxtapunere”.

Ulterior, procurorii Doru Țuluș, Mihaiela Iorga Moraru și Marin Nicolae au trimis un memoriu membrilor CSM, prin care arată că testarea poligraf a unui magistrat poate deschide calea către vulnerabilizarea procurorilor după ce s-a solicitat acest lucru în dosarul privind înregistrările.

De asemenea, Nicolae Marin este cunoscut ca procurorul care a refuzat un flagrant avându-l ca subiect pe Liviu Dragnea, la aceea vreme ministru al dezvoltării și vicepremier.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker