Sport

Cu o floare nu se face primăvară. Dar cu trei?

Cine sunt buzoiencele din Liga Națională

Că sportul juvenil a fost, vreo trei decenii, prost administrat, nu mai e niciun secret. Avizi după rezultate imediate, sau pur și simplu nepricepuți, conducătorii grupărilor mioritice au neglijat partea de dezvoltare, preferând, în cele mai multe dintre situații, să achiziționeze produsul finit, de multe ori slab calitativ, în loc să șlefuiască diamantele din propriile curți.

Între timp, majoritatea iubitorilor sportului au început să sancționeze tot mai vehement strategiile deficitare. Prin intermediul mijloacelor de socializare sau, pur și simplu, în mod tradițional, prin fluierături și huiduieli, în săli de sport sau stadioane. Într-un final, s-au autosesizat și domnii din Parlament, obligând prin lege toate primăriile care alocă fonduri sportului să susțină activitățile de la nivel și juniori. Evident, rezultatele nu au cum să apară peste noapte, mai ales acolo unde baza piramidei a fost șubredă timp de decenii. Așa se face că în loturile echipelor buzoiene nu prea își fac loc sportivi crescuți la nivel local, cu toate că publicul reclamă constant acest lucru.

La handbal, până la înființarea clubului pendinte de primărie, domnea sărăcia. Totală. Acum, se văd și rezultatele. Sau lipsa acestora. Doar trei sportive născute la Buzău vor evolua, sezonul viitor, în Liga Florilor: Alexandra-Gabriela Dumitraș-cu, Andreea Chiricuță și Ioana Stancu.

Prima, Alexandra-Gabriela Dumitrașcu (stânga), este recunoscută, deja, ca o jucătoare cu potențial imens, plecată de la Buzău încă din 2019. Extremă stângă, a fost formată de Alexandra Dinu și remarcată de oficialii echipei de senioare de la acea dată, HM Buzău, regretații Stefan Miloș și Romeo Ilie. După ce a activat la HM și Gloria, a plecat la CSM, rămânând în București timp de trei sezoane, timp în care a absolvit și liceul. A venit apoi transferul la Corona Brașov, acolo unde activează în prezent și unde joacă în mod constant, atrăgând, astfel, atenția selecționerilor de la naționalele de juniori.

În 2021, a fost în componența lotului național de handbal al României  U18 și a participat la Campionatul European de Handbal feminin din Slovenia. Un an mai târziu, devenea MVP-ul Campionatelor Mondiale U19 din Slovenia, cu 35 de goluri. La finele acestui sezon a promovat cu trupa brașoveană în Liga Florilor.

O a doua buzoiancă prezentă în elita competițională este Ioana Stancu (mijloc), interul stâng al celor de la SCM. Născută în 2004, adolescenta poate fi considerată una dintre cele mai mari speranțe ale sportului buzoian, recomandată fiind și de calitățile fizice impresionante. La Gloria, a trebuit „ă se bată” pe post cu Bianca Harabagiu și Kristina Prkacin, fiind deja călită de concurența acerbă.

Cea de-a treia buzoiancă nu a evoluat, culmea, niciodată pentru vreo echipă locală. Andreea Chiricuță (dreapta) este născută la Buzău, dar s-a format la SSP București (Școala 181), urmând apoi un traseu destul de sinuos, pe la CSM Ploiești, Danubius Galați, Corona, Rapid, Știința București și CSM Târgu Jiu. A reprezentat România atât la nivel de tineret, cât și la senioare, bifând cinci prezențe sub tricolor. În martie,
și-a prelungit înțelegerea cu gruparea gorjeană pe încă un an, astfel că din sezonul viitor va evolua în Cupa EHF.

În România, marea majoritate a banilor publici alocați sportului vine de la bugetele locale. Lucru perfect normal, de altfel. Problema e cum se alocă și mai ales cum se cheltuie acești bani. Pentru că, în multe cazuri, grosul se duce către echipele de seniori. Dacă lucrurile s-ar face cu cap iar sumele direcționate către dezvoltare ar fi ceva mai mari, ar rezulta salarii mai mari pentru antrenori, împuținarea celor care joacă „pe pile”, echipamente decente pentru copii, transport către competiții și chiar mese calde sau cantonamente.

Un comentariu

  1. Nu stiu cui apartine citatul de la sfarsitul articolului, dar subscriu 100% la aceasta idee.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker