Economic

Buzăul nu mai atrage investitori. Câte proiecte industriale sunt în construcție

Județele Bihor, Timiș și Cluj cumulează cele mai multe proiecte industriale și logistice din țară, conform datelor centralizate de compania de consultanță IBC Focus, care monitorizează șantiere la nivel național.

Top 3 șantiere industriale mari, potrivit IBC Focus, este următorul: Terminal RO-RO, Constanța (160.000 mp), Fabrica Greenfield de anvelope pentru autoturisme și depozitare, capacitate 6 milioane de anvelope/an, Bihor (94.194 mp), Centru logistic Lidl, Prahova (80.500 mp).

Terminalul RO-RO de la Marea Neagră se construiește în Portul Constanța şi va deservi fluxurile din Turcia şi Georgia pentru Europa, iar mărfurile vor ieşi din port într-un interval cuprins între 3 şi 6 ore, conform informațiilor publicate de Intermodal&Logistics. Alături de terminalul RO-RO se va construi şi un terminal project cargo, ambele fiind investiţiile integratorului de servicii logistice DP World. Cele două proiecte însumează 75 de milioane de dolari. Finalizarea investiției a fost anunțată pentru final de 2023.

Față de celelalte județe, Buzăul nu este atractiv pentru investitorii străini. La nivelul județului sunt în derulare, în prezent, nouă astfel de proiecte. Investițiile imobiliare din primul trimestru al anului depășesc 153 milioane euro și sunt mai mari cu 72 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit unei analize realizate de Fortim Trusted Advisors, membră în Alianța BNP Paribas Real Estate.

Cel mai performant sector în atragerea investitorilor a fost segmentul industrial, valoarea investițiilor în hale și spații de producție cumulând aproximativ 72,27 milioane de euro, ceea ce reprezintă 47 la sută din totalul pieței de investiții.

Pe segmentul industrial, s-au realizat în total patru tranzacții, cu valori pornind de la 1,2 milioane euro și trecând de 60 milioane euro. Investitorii au cumpărat spații industriale cu o suprafață totală de peste 130.000 mp, cu terenuri aferente pe care se mai pot dezvolta ulterior, în Arad, Bragadiru, 1 Decembrie, Timișoara și Dragomirești.

Articole similare