Cultură

„Zestrea Bisoceană” așteaptă să fie vizitată de elevi și de profesori

În ultimii trei ani, Asociația Zestrea Bisoceană a reușit să transforme la Bisoca o casă țărănească într-un adevărat portal către lumea de altădată a bunicilor noștri, către viața în tihnă la sat. De aceea, Asociația Zestrea Bisoceană invită cadrele didactice să treacă pragul Hubului Țărănesc „Zestrea Bisoceană” împreună cu elevii lor, care vor avea parte, în mod gratuit, de o incursiune în lumea de altă dată a bunicilor noștri.

Odată ajuns aici, vizitatorul se poate bucura de întregul ansamblu, care constă dintr-o casă veche restaurată, amenajată tradițional, un grajd transformat în spațiu de expoziție și ateliere de meșteșuguri, de instalațiile moară-piuă-vâltoare. Dacă vor obosi, este loc de popas în curte, unde vor avea parte de un moment de relaxare; cei  mai energici vor putea însă descoperi dealurile din jur prin scurte drumeții sau  vizite la alte obiective turistice din zonă. Un alt lucru de care au parte cei care ajung la Hubul Țărănesc „Zestrea Bisoceană” sunt poveștile bătrânilor adunate din sat și integrate în cadrul expoziției „Cămașa în broci – povestea unei comunități”. Expoziția este amplasată în vechiul fânar; ea spune povestea cusută cu fir de lână pe pânză țesută în casă și transformată într-un mod miraculos în cele mai frumoase veșminte țărănești, iile. Aici, cadrele didactice pot  descoperi tehnici de a vopsi folosind plante, având online la dispoziție materiale video pe care le pot apoi utiliza ca materiale didactice la clasă. Atât învățătorii cât și profesorii de chimie sau educație tehnologică pot experimenta în cadrul orelor de curs arta vopsitului folosind plante tinctoriale. Toate acestea au fost posibile datorită proiectului „Cămașa în broci – povestea unei comunități”, un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Hub-ul țărănesc Zestrea Bisoceană este un proiect al Asociației Zestrea Bisoceană fondată în anul 2016  de către trei surori din Bisoca. Născute în Bisoca, cele trei surori din familia Cășaru au studiat medicină veterinară, matematică și farmacie. Studiile și experiența le-au legat însă mereu de meșteșugurile, etnografia și folclorul local. Hub-ul este locul în care se întâlnesc păstrătorii de tradiții din zona Bisoca cu iubitorii satului românesc și unde poți admira expozița „Viața țăranului muntean” – o expoziție ce a strâns într-un singur spațiu și sub un singur concept obiecte de artă țărănească ale sătenilor și poveștile lor.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker