Cultură

Buzoianca Oana Camelia Șerban va vorbi despre rădăcini la TEDx în Sfântu Gheorghe

„Mă bucur să fiu printre speakerii conferințelor TEDx organizate la Sepsi, într-o companie selectă: mult adorata actriță Maia Morgenstern; medicul Túróczi Ildikó, cu o bogată activitate de voluntariat în Sudan; alpinistul Alexandru Benchea, cu o poveste de viață care poate fi o lecție de curaj pentru noi toți; arhitectul Török Áron, preocupat de arhitectură eco-regională; olimpicul și schiorul aplin Edit Miklós; fotograful Dan Dinu, inițiatorul proiectului <România Sălbatică>; chimistul și cercetătorul Szilárd Fejér; psihoterapeutul Diana Lupu și Imre Nagy, parte a lotului olimpiadei internaționale de astronomie și astrofizică”, scrie Oana Camelia Șerban pe pagina sa de socializare, împărtășindu-ne din bucuria sa de a participa, la Teatrul „Tamási Áron” din Sfântu Gheorghe, la formatul celebrelor discursuri motivaționale organizate sub brandul american „TED”, urmărit de milioane de oameni din întreaga lume și care au darul de a influența în mod pozitiv viața oamenilor. Conferința din Sfântu Gheorghe se află la cea de-a doua ediție.

Evenimentul va avea loc pe 18 noiembrie, o zi pe care o numește ca fiind „despre experiențe de viață foarte diferite, care rostesc, împreună, sensurile temei ediției de anul acesta: <Rădăcinile>. O temă nostalgică, pentru unii, dureroasă pentru alții, dar care ne facem mai conștienți de ceea ce înseamnă devenirea noastră laolaltă, cu privilegiile și neajunsurile ei”, mărturisește Oana Camelia Șerban.  Tema este foarte generoasă, pentru că pune în discuție din perspective diferite rădăcinile noastre, proveniența noastră, legăturile noastre personale, calitatea relațiilor zilnice cu mediul, informațiile care ajung la noi în fiecare zi și percepția simțurilor noastre, toate au efect asupra caracterului nostru.

De ce este importantă această discuție despre „Rădăcini”? Ei bine, pentru că „Rădăcinile” ne modelează cultura, limba, sistemul de valori  și prin acestea pe noi înșine. Dacă nu suntem bine cu „rădăcinile” noastre, acestea având și roluri modelatoare ale vieții, ele ne pot fi de multe ori adevărate  bariere, constrângeri. La multe dintre aceste întrebări vor avea și răspunsuri sau poate alte întrebări invitații, care se vor adresa publicului vorbind despre „rădăcinile” care ne modelează în mod semnificativ cursul vieții și deciziile,  rădăcinile  care contribuie  la succesele și eșecurile noastre zilnice.

Buzoianca Oana Șerban va vorbi despre rădăcini din perspectiva scriitorului. Ea este autor atât de volume de ficțiune, cât și de filosofie. „După Thomas Kuhn. Structura revoluțiilor estetice” este unul cele mai recente, publicat la Berlin de editura „De Gruyter” cu un an în urmă. Un alt volum al său, apărut la începutul acestui an, „Cultural Capital and Creative Communication. (Anti-)Modern and (Non-)Eurocentric Perspectives”, publicat de Routledge, este lămuritoare cu privire la „paternitatea (in)contestabilă a Occidentului asupra modernității (eurocentrice) și a capitalismului, despre rolul tensiunilor religioase în apariția capitalismului, despre efectele acestor conținuturi asupra capitalului cultural și artei moderne”,  după cum spune chiar autoarea. Vor găsi un orizont de  satisfacție în această lectură, mai spune Camelia Oana Șerban, „cei care preferă interpretările lui Bourdieu, Weber, Braudel, Bell, Marcuse, Baudrillard, Adorno, Horkheimer și Lipovetsky”.

Volumul, aflat la prima ediție, face parte din colecția Routledge Studies in Social and Political Thought, și a stat la baza cursului său proiectat în mod special pentru studenții de la catedra UNESCO – pentru că Oana Camelia Șerban este și profesor la Universitatea din București, unde predă Filosofie Modernă, Estetică, Studii Culturale și Biopolitică la Facultatea de Filosofie -, dar a fost scris de așa manieră încât se adresează și audiențelor din mediul corporate. Ea este, de asemenea, director executiv al Centrului de Cercetare pentru Istoria Ideilor Filosofice și membru al Catedra UNESCO pentru Interculturalitate, Bună Guvernanță și Dezvoltare Durabilă.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker