Sănătate

Zeci de buzoieni asimptomatici la Covid 19 vor fi monitorizați de medicii de familie

Zilele acestea, în sarcina medicilor de familie vor cădea, potrivit ordinului mi­nistrului Sănătății, pacienții infectați cu Covid 19 asimptomatici, în sensul monito­ri­zării lor pe perioada izolării la domiciliu „prin sistemul de telemedicină”, adică prin telefon.

În aceste condiții, medicii de familie se așteaptă ca DSP Buzău să le ofere măcar o listă cu acești pacienți la externare, fără de care unii  dintre ei, odată văzuți acasă după coșmarul zilelor petrecute în spitalul Covid din Râmnicu Sărat, ar putea „uita” să ia legătura cu cadrele me­dicale.

În mod normal, spune medicul Angela Mazdrag, președinte al Uniunii Patronatelor Independente din Medicina de Familie (UPIMF), Direcția de Sănătate Publică ar trebui să aibă o bază de date cu persoanele infectate care să poată fi accesată pentru o mai bună urmărire a evoluției stării lor de sănătate. O astfel de bază de date ar putea fi interogată și de medicii de fa­milie și nu ar mai fi necesare atâtea hârtii și liste care ajung sau nu în timp util la medicii de familie.

Noile criterii de externate a bolnavilor de Covid 19 cuprinse în Ordinul mi­nistrului Sănătății au fost fundamentate pe baza recomandărilor Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și ale Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), care nu mai con­diționează externarea pacientului cu stare clinică bună după două teste negative succesive pentru probe recoltate la interval de 24 de ore. Există ra­poarte care evidențiază că pacienții pot rămâne pozitivi la RT-PCR timp de săp­tămâni sau chiar să alterneze un rezultat pozitiv după zile/săptămâni după unul negativ, evidențele preliminare sugerând că pacientul nu mai este infecțios.

Prin urmare, zilele acestea, câteva zeci de buzoieni, care vor fi externați din spitalul Covid 19 din Râmnicu Sărat vor intra în atenția medicilor de familie care îi vor putea monitoriza, dacă instituția buzoiană de sănătate publică le va oferi măcar o listă cu persoanele externate.

Potrivit ordinului ­mi­nistrului Sănătății, Nelu Tătaru, pacienții asimptomatici cu factori de risc, precum și pacienții simptomatici care au forme ușoare, vor fi internați în spitale de faza 2 sau suport. Aceștia vor putea fi externați după minim zece zile de internare în lipsa febrei și ameliorarea simptomatologiei, pentru cel puțin 72 ore. Testarea de control se va efectua în ziua a opta de la internare, potrivit ordinului semnat de ministru.

Pacienții asimptomatici care sunt pozitivi la testul de control vor putea fi externați după 10 zile, dacă medicul curant consideră oportun pe baza criteriilor clinice, cu condiția izolării la domiciliu până la împlinirea celor 14 zile ale perioadei de izolare care decurge de la momentul internării (respectiv patru zile de la externare).

În cazul pacienților cu afecțiune renală care necesită dializă, aceștia vor fi men­ținuți internați până la 14 zile în vederea asigurării accesului la dializă, procedură care nu poate fi efectuată în condiții de izolare la domiciliu.

Ce spun sindicatele despre  pacienții Covid care ajung la domiciliu

Ca și medicii de familie, și sindicaliștii Federației „Solidaritatea Sanitară”  spun că sunt prea puține informații despre pacienții Covid 19: „Până acum există prea puține date. Din nefericire, în loc să ofere cât mai multe informații publice și să desfășoare cercetări, instituțiile abilitate ale statului sunt preocupate mai curând de cenzurarea acestora.  Spre exemplu, nu avem date relevante privind: numărul pacienților asim­ptomatici și ca­racteristicile acestora și privind riscul transmiterii infecției de <pacienții> asimptomatici”.

Un comentariu

  1. Sa se discute si despre o salarizare corecta.noi stam sa i monitorizam si cei din spitale primesc si un stimulent de risc.noi avem doar obligatii si beneficii mai deloc

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker