Economic

Volkswagen, mașina second-hand preferată de buzoieni

În primul semestru al anului 2021, în România au intrat aproape 200.000 de mașini second hand, cu 10 la sută mai multe față de anul precedent, dar cu 8,3 la sută mai puține comparativ cu anul 2019, potrivit statisticilor publicate de DataReport.ro. În topul preferințelor românilor se află mărcile Volkswagen, BMW, Audi și Ford, care, cumulat, repre­zintă peste jumătate din totalul celor importate.

Cele mai multe importuri de autoturisme second hand le are Bucureș­tiul, dar este de remarcat faptul că ponderea din primele șase luni ale acestui an a scăzut față de aceeași perioadă a anului trecut de la 7,6 la sută, la 7 la sută. Capitala este urmată de Cluj, cu o pondere totală de 4,5 la sută.

Dacia, pe locul doi în topul preferințelor buzoienilor

La Buzău nu a fost înregistrat un număr re­cord al înmatriculărilor de mașini second hand, mai ales că pandemia de Covid-19 a afectat destul de tare județul, care la începutul anului a avut cea mai mare rată de șomaj din țară. Prin urmare, Buzăul reușește să se mențină în linie dreaptă în privința înmatriculărilor de autotursime. Doar în luna iunie au fost înmatriculate 630 de autoturisme, cele mai multe second hand. Dintre acestea, 81 de mașini noi au fost înmatriculate la Buzău în luna iunie, cele mai multe fiind marca Dacia.

Conform ultimei statistici, din luna iunie, în topul preferințelor buzoienilor se află marca Volkswagen. 150 de unități au fost înmatriculate la Buzău în luna iunie. Topul preferințelor continuă cu Dacia (50), Audi (46), Skoda (44), Hyundai (26), Suzuki (20) și Volvo (9).

În primele șase luni ale anului 2021, în România au fost înmatriculate peste 47.000 de autoturisme noi, mai puține cu 4 la sută față de aceeași perioadă a anului anterior. În perioada menționată au fost înmatriculate 33.742 autotu­risme cu combustie internă (benzină și motorină), în continuă scădere comparativ cu anul trecut.

Cele mai multe mașini noi au fost înmatriculate în București, care se află în top și în privința înmatriculărilor noi de vehicule ,,verzi”. Dintr-un total de 5.326 de unități înmatriculate de la începutul acestui an, în București au fost înmatriculate 1.952 unități, urmat de Ilfov, cu 328 unități și Constanța, cu 234 de autoturisme. Pe de altă parte, cele mai puține înmatriculări de mașini noi ,,verzi” au fost înregistrate în Sălaj, mai exact 8. Potrivit hărții realizată de DataReport.ro, Buzăul se află într-un scenariu verde deschis, ceea ce înseamnă, conform graficii, că aici au fost înmatriculate peste 8 autoturisme ,,verzi” în primele șase luni ale acestui an.

Luna iunie a marcat o creștere a producției de autoturisme Dacia și Ford, în comparație cu aceeași lună a anilor anteriori. Cu toate acestea, față de prima jumătate a anului 2019, producția Dacia și Ford în România suferă o scădere anul acesta de peste 11 la sută, totalul până la această dată fiind de 236.663 unități.

SUV, preferatele românilor

SUV reprezintă cea mai populară alegere în preferințele românilor, conform sursei menționate. Cu toate acestea, există o scădere ușoară în prima jumătate a acestui an, cu peste 21.000 unități înmatriculate, față de aceeași perioadă a anului 2019, când au fost înmatriculate 24.386 unități. Cele mai preferate SUV ale românilor sunt Dacia Duster, Ford Puma, Hyundai Tucson, Suzuki Vitara și Toyota C-HR.

Articole similare