Administrație

VIDEO | Toma: ,,Iazul Morilor, o poveste buzoiană care trebuie să meargă mai departe”

Realimentarea lacului din Parcul Crâng a fost realizată în această primăvară din Iazul Morilor. Iar când nivelul lacului va fi suficent de mare, va începe operațiunea de toaletare cu ajutorul unei cositori subacvatice, a anunțat primarul Constantin Toma printr-o înregistrare video pe care a postat-o pe pagina sa oficială de Facebook: ,,În această primăvară am constatat că lacul din Parcul Crâng secase, într-un filmuleț am văzut că rațele înotau în alege și în noroi; după foarte mulți ani, am reușit să realimentăm și acest lac din Iazul Morilor. Am refăcut puțin traseul, de la unitățile militare direct prin Crâng – există și un mic lac -, așteptăm să se ridice suficient nivelul apei pentru a putea să intrăm cu barca specială, cu cositoarea subacvatică, pentru a putea curăța aceste alge care s-au înmulțit în această iarnă deosebit de caldă. Până atunci, cu o barcă clasică se încearcă manual să se mai recupereze, pentru că în lac avem faună pe care trebuie să o menținem în cele mai bune condiții de sănătate”.

Primarul Toma spune că, de altfel, ,,Iazul Morilor este o poveste pe care trebuie să o rescriem”. Iazul Morilor este un canal na­tural al râului Buzău, care se desprinde din acesta în zona Cândești și se varsă din nou în râu în zona Verguleasa. Canalul se întinde pe 20,4 kilometri,  dintre care 13,8 kilometri se află pe teritoriul municipiului Buzău.

,,Povestea urâtă a Iazului Morilor începe la intrarea pe conducta de 5,4 kilometri de sub pământ, care începe în zona Galleria Mall. Iazul Morilor a ajuns o adevărată groapă de gunoi a Buzăului, ceea ce nu este deloc în regulă. În 2019 s-a făcut ridicarea topo pe întreaga lungime și am constatat că acest iaz, acest canal natural este total neîntreținut, a crescut multă floră spontană, de la stuf până la nuci, salcâmi și așa mai departe, după ce s-au furat dalele. Am solicitat, anul trecut, guvernului, să ne dea în proprietate (canalul, n.r.), după modelul Pădurii Crâng; deocamdată nu am primit niciun răspuns de la actualul guvern, dar încă mai sper, pentru că acest curs de apă poate fi de mare sprijin în lupta contra schimbărilor climatice”, mai spune primarul Constantin Toma.

Acesta anunță că la începutul lunii viitoare vor începe lucrările primului proiect „adevărat” care vizează Iaxul Morilor: „După 1 iunie, vom începe primul proiect adevărat al Iazului Morilor, în zona cuprinsă între Biserica Sfântul Ștefan și Kaufland Frăsinet, unde au fost 56 de garaje; aici vom începe, în sfârșit, proiectul care va însemna recuperarea istorică a acestuia”, a anunțat primarul Constantin Toma printr-o înregistrare video pe care a postat-o pe pagina sa oficială de Facebook.

„Primul document care amintește despre mori pe acest canal este unul de donație, din 1625, către Episcopia Buzăului, făcută de domnitorul Radu de la Afumați, care a donat trei mori. Iazul Morilor a însemnat și sute de grădini de zarzavat care s-au irigat din apa sa. Și acum, de la stația de pompe de pe acest canal se irigă Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Legumicolă Buzău. Atunci când Buzăul era inundat, Iazul Morilor prelua apa în surplus de pe terenurile agricole; chiar și Crângul este presărat cu sute de canale, care îi dădeau rolul de adevărat salvator, un burete, atunci când Buzăul era la ananghie pe timpuri de inundații. În Parcul Tineretului, lacul de aici, care este cel mai mare – și singurul artificial din municipiul Buzău făcut prin anii ‘80 -, cu peste 10 hectare luciu, este alimentat tot din Iazul Morilor”, precizează primarul Toma.

 

Iazul Morilor – o poveste buzoiană care trebuie să meargă mai departe!

Publicată de Constantin Toma pe Marţi, 19 mai 2020

Un comentariu

  1. Ar fi indicat să reanalizați situația traficului auto de pe Str. Frăsinet, respectiv de la Kaufland până la Contactoare. Această stradă a preluat circa 35 – 40 % din traficul auto de la sensul giratoriu (avion) , iar de la Contactoare stiați că există doar o bandă de circulație ? Cum se va putea circula peste 5 ani când vor fi construite mult mai multe imobile în noul Cartier de lângă Parcul Tineretului ?

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker