Sănătate

Medicii de familie întârzie concediile pentru buzoienii din carantină, pentru că DSP încă lucrează cu creionul și hârtia

Medicii de familie au fost puși în situația să rezolve rapid tensiunile apărute între angajații care au stat acasă sau au fost carantinați la cererea Direcției de Sănătate Publică și angajatorii care doreau ca aceștia  să prezinte rapid certificatele pentru zilele în care nu s-au prezentat la muncă. O problemă suplimentară în această schemă a fost ge­ne­rată chiar de către DSP, care nu poate oferi rapid datele de care medicii de familie au nevoie pentru eliberarea concediilor.

Astfel, persoanele diagnosticate cu Covid-19 și cele aflate în izolare, odată cu încheierea perioadei de carantinare au ajuns, sub presiunea angajatorilor, în fața medicilor de familie pentru a li se elibera documente care să le  justifice perioada în care nu s-au prezentat la serviciu ca urmare a deciziilor luate de DSP. În aceste condiții, medicii de familie au fost, pe de o parte, presați de angajatori, prin intermediul pacienților, de a elibera cât mai urgent certificatele medi­cale, dar pe de altă parte, s-au lovit de multe ori de neputința reprezentanților Di­recției de Sănătate Pu­bli­că Buzău de a răspunde la un simplu e-mail care să aducă cla­rificări pentru situațiile apărute, ce necesitau lămuriri din partea acestei instituții.

„Pe de o parte este vorba ­des­pre pacienți care au fost în carantina insti­tuționalizată, adică cei care sunt duși în anumite spații, unde trebuie să stea cele 14 zile și cărora, la ieșire, DSP le eliberează o adeverință, iar pe de altă parte sunt cei autoizolați la domiciliu, pentru că au fost contacți ai persoanelor venite din zone roșii sau ai persoanelor cu afecțiunea respectivă și pentru care DSP nu are capacitatea să elibereze aceste adeverințe. Pentru că dânșii lucrează încă cu creionul și cu hârtia, nu cu e-mailurile; le-au pus însă la dispoziție colegilor niște liste cu pacienții, cu datele care indică când au intrat și când au ieșit aceștia din carantină. În funcție de aceste liste, noi le eliberăm concediul pacienților”, a explicat medicul Angela Mazdrag.

Prin urmare, medicii de ­fa­milie nu pot elibera certificate de concediu medical pentru carantină și izolare la domiciliu fără un document justificativ eliberat de Direcția de Sănătate Publi­că. Este vorba despre o adeverință care precizează perioada în care persoana s-a aflat in izolare la domiciliu sau în carantină, la ce­rerea DSP. Aceeași situație este întâlnită și în cazul buzoienilor aflați în autoizolare sau izolare la domiciliu. Orice întârziere  a unui răspuns din partea DSP în­seamnă mult stres pentru pacienți, dar și pentru medicii care sunt presați de angajatori să le rezolve problema.

Medicii de familie vor să evite aglomerația din cabinete spre binele pacienților

Cu alte cuvinte, medicul Angela Mazdrag vorbește despre situația în care pacientul trebuie să facă o grămadă de drumuri la medicul de familie, iar medicul de familie să nu poată rezolva într-un timp scurt cerințele pa­cienților. „Problema era pentru pacienți, pentru că erau puși pe drumuri; este cazul unor colegi care au avut mulți pacienți și care, fiecare în parte, trebuie să completeze niște declarații. Unii nu văd să scrie, alții nu știu să scrie, alții nu au actele la ei și trebuie să le faci copie după buletin etc. Sunt multe do­cumente care trebuie puse în ordine, și trebuie să discuți cu fiecare în parte. Au fost persoane care au domiciliul pe o stradă din Buzău, dar care i-a prins carantina în Cartierul Poștă, pentru  că erau la rude. Pentru aceștia trebuie completate două declarații și trebuie atașată și o copie după buletin. Toate acestea sunt activități consumatoare de timp. La acestea trebuie luat în calcul faptul că nu ai voie să primești unul după altul pacienții în cabinet și că după o oră trebuie să aerisești cabinetul măcar 15 minute ca să fii, cât de cât, într-o minimă siguranță. Sunt reguli care trebuie res­pectate”, spune medicul de familie.

În situația dată, pentru a detensiona situația, repre­zentantul medicilor de familie buzoieni, dr. Angela Mazdrag, în calitate de președinte al Uniunii Patro­natelor Independente din Me­­dicina de Familie din Ro­mânia, a lansat mai întâi un apel către angajatorii buzoieni prin care le aducea la cunoștință faptul că aceste concedii nu sunt la fel cu cele de boală și că nu trebuie eli­berate imediat.

„Concediul acesta se eli­berează retroactiv până la maxim 30 de zile după ce trece perioada de urgență, ori ei voiau, spre exemplu, dacă s-a terminat carantina pe 17 mai, pe 18 mai noi să dăm aceste concedii. Pentru medicii care au avut doi-trei pacienți era mai simplu, dar pentru medicii care erau în cartier și care trebuiau să dea <n> concedii într-o zi era imposibil să poată realiza acest lucru. Pentru cei din Poștă nu ne-au dat lista cu cei care au fost izolați în cadrul acelei anchete epidemiologice, consi­derând că tot car­tierul este carantinat. Dacă era carantinat trebuia să le dea adeverință după lege. Dar, ne-au trimis o hârtie că, din punctul lor de vedere, locuitorii de acolo au fost în carantină în perioada 4-17 mai și în baza acelei hârtii să le dăm concedii. Noi așa am procedat. Colegii mei au fost ne­mulțumiți pentru că s-au făcut presiuni prin pacienți de către unii angajatori ca să le aducă aceste hârtii și aceste concedii în interval foarte scurt”, spune Angela Mazdrag.

Nenumăratele modificări legislative i-au năucit pe angajatori

Lucrurile sunt îngreunate și mai mult din cauza modificărilor legislative de pe o zi pe alta cu care unii angajatori par să nu mai țină pasul. „Este foarte greu, pentru că  unii angajatori nu citesc legislația la zi. A fost foarte multă legislație, ordonanțe care s-au completat unele pe altele, niște pre­vederi care s-au contrazis unele cu celelalte și nu au reușit să țină pasul și au înțeles că trebuie să calcu­leze aceste concedii exact cum este concediul de boală, până în data de 5 ale lunii următoare. Acest concediu de carantină este complet separat. Nu se însumează la zilele de concediu de  boală și se pot elibera retroactiv. Sunt pacienți care au fost izolați  patru zile într-o lună și zece zile în luna ur­mătoare. Or, concediul acesta se dă la sfârșitul perioadei de carantină. Mai mult decât atât, cei care sunt în carantină instituționalizată, dacă erau testați și trebuiau să li se prelun­gească această carantină, primeau acest concediu la sfârșitul perioadei de carantină, când DSP le dădea avizul să plece de acolo”, expli­că medicul Angela Maz­drag confuziile care ge­­nerează presiunile din par­tea angajatorilor asu­pra salariaților carantinați.

În plus, medicii de familie atrag atenția că nu sunt în măsură să dea un verdict în ceea ce privește starea pacienților care au fost infectați cu covid, așa cum cer unii angajatori, pentru că nu ei sunt cei care se ocupă de testare, ci DSP face acest lucru. „Au fost câțiva angajatori care au făcut presiuni la colegi. Nu știu dacă zilele acestea s-a mai întâmplat. Voiau neapărat să le dăm adeverințe că  pacienții nu sunt purtători și că nu reprezintă un pericol pentru ceilalți angajați și adeverință că sunt sănătoși. Ori noi nu avem de unde să știm dacă persoana respectivă este sau nu purtătoare de Covid; noi nefăcând testare, noi nu avem de unde să știm. Noi nu putem să spunem decât că nu prezintă semnele afecțiunii, dar mai departe nu avem de unde să știm”, a mai explicat medicul Angela Mazdrag.

Problema DSP-urilor, adusă în atenția ministrului Tătaru

Pe de altă parte, medicul Angela Mazdrag a avut întâlniri cu oficialități din cadrul Ministerului Sănă­tății  în care le-a adus la cunoștință situația DSP-urilor, în ideea de a le spori capacitatea de comunicare cu medicii de familie și de răspuns rapid  la solicitările care vin până la urmă nu din partea medicilor de familie, ci din partea pacienților lor.

„Eu am o federație pe care o reprezint la nivel național. Am avut deja două întâlniri cu ­mi­nistrul Să­nătății. Am explicat proble­mele pe care le avem cu DSP-urile. Am înțeles că va lua măsuri vizavi de aceste DSP-uri. Săptămâna vii­toare o să avem din nou întâlnire cu dumnealui și o să ridicăm din nou problema DSP-urilor, pentru că altfel nu se poate. Ei nu lucrează pe laptop și nu există posibilitatea de a comunica pe e-mail.  Eu dacă anunț ceva pe e-mail este o dovadă oficială, pe când, un telefon dacă îl dau, nu am certitudinea că cineva acolo îl înregistrează sau nu-l înregis­trează. Au fost colegi care au sesizat că sunt pacienți care nu figurează în listele lor (n.r., puse la dispoziție de DSP cu persoanele carantinate) nici de intrări și nici de ieșiri. Este foarte greu și faptul că o persoană trebuie să gestioneze toată situația, toată această problemă. Dacă noi trimi­team pe e-mail, ei aveau acolo și identificau sau puteau să facă acele adeve­rințe și să ni le trimită”, explică medicul Angela Maz­drag.

2 Comentarii

  1. Titlul stirii este un sofism!
    Birocrația îngreunează orice lucru în tara ăsta! De ți vine sa te lași de vreo afacere sau nici sa nu te apuci…
    Nu pixul și hârtia ne prosteste ci lipsa acestora. Sunt oameni care stau la coada pt. O reteta sau un consult și nu sunt primiti pt. ca nu merge cardul de sănătate sau nu știu ce eroare de sistem…

  2. Reforma institutionala a acestui „sanepid„, asa cum este cunoscuta Directia de Sanatate Publica, cred ca trebuia facuta de ani de zile. Dar cine sa o faca? Pe langa faptul ca este populata cu „oameni de bine„ cu vasta experienta, din punct de vedere administrativ au ramas in urma de tot. Cred ca sunt doar cativa care stiu sa lucreze cu noua tehnologie. Nu am vazut evenimente prin care sa-si popularizeze activitatea, sa elaboreze proiecte de informare publica asupra masurilor generale si particulare de sanatate, sau pentru orientarea agentilor economici in aceasta zona reglementata extrem de stufos, in care nici specialistii nu se descurca prea bine. De ziua portilor deschise ce sa mai vorbim!
    DSP-ul, construit ca institutie de control, taie si spanzura cand este vorba de sanatatea publica si totusi, scolile tot fara autorizatii functioneaza, agentii economici merg pe propria raspundere, iar cand vine DSP-ul, parca vine sperietoarea.
    Nici DSV-ul nu cred ca este prea departe.
    Iata motive serioase care vizeaza modernizarea Administratiei Publice, prin masuri profunde si coerente.
    Vasile Lascar spunea acum foarte multi ani ca ”VOI FACE DIN ADMINISTRATIE A DOUA MAGISTRATURA”!
    Vizionari am avut si cred ca mai avem, dar vointa politica nem!

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker