joi, 04 iunie 2020

FOTO | Green WEEE pornește în România prima linie de tratare a ecranelor plate din Europa Centrală și de Est

Compania buzoiană Green WEEE, lider de piață în tratarea și reciclarea DEEE (deșeuri de echipamente electrice și electronice), a pus în funcțiune, în luna mai, prima linie de reciclare TV și echipamente ce conțin ecrane plate (LCD, plasmă și LED), din Europa Centrală și de Est. Cu o investiție care a depășit ­va­loarea de 500.000 de euro, noua linie va permite tratarea a peste 2.500 tone/an de televizoare și echipamente ce conțin ecrane plate, se arată într-un comunicat al companiei, care deține o fabrică în Buzău și una în Câmpia Turzii. Conform susei citate, această acțiune face parte din strategia companiei de diversificare și mărire a capacității de producție.

„Se estimează că 50 de milioane de tone de deșeuri electronice vor fi generate la nivel global în 2020, jumătate din acestea fiind dispozitive personale, cum ar fi computere, ecrane, smartphone-uri, tablete și televizoare, restul fiind reprezentat de electrocasnice de mari și mici dimensiuni, echipamente de încălzire și răcire. Reciclarea este esențială, fiind în primul rând un mijloc de protejare a mediului înconjurător, a sănătății oamenilor, iar resursele ­prove­nite din tratare sunt refolosite ca materii prime secundare”, se afirmă în comunicat.

La rândul său, directorul general Green WEEE, Marius Costache, spune că materialele rezultate din reciclare vor fi ­va­lorificate în alte industrii, iar impactul negativ asupra mediului va fi redus: ,,Noua linie instalată reprezintă o soluție de economie circulară, pentru că materialele rezultate prin reciclare sunt valorificate în alte industrii. Totodată, prin procesul de depoluare și îndepărtare a substanțelor periculoase pe care deșeurile le conțin, reducem impactul negativ asupra mediului. Astăzi, mai mult ca niciodată, singura opțiune de a fi res­ponsabil cu mediul înconjurător și pentru dezvoltarea comunităților într-un mod sănătos este să ne asigurăm că reciclarea continuă și este realizată la cele mai înalte standarde”.

Tehnologia, ­achizițio­nată din Suedia, are o capacitate de tratare de 2.500 tone/an. Procesul de tratare se axează pe extragerea substanțelor și materialelor periculoase, în special mercur, care este îndepărtat în mediu controlat. Restul fracțiilor rezultate, res­pectiv metale și plastice, sunt tratate cu ajutorul echipamentelor deja existente în cadrul GreenWEEE și apoi sunt reintroduse în circuitul economic ca materii prime secundare.

,,Green WEEE a  făcut încă un pas important în dezvoltarea și completarea activității de tratare prin adăugarea acestui nou proces. Tehnologia este în continuă evoluție, aducându-ne dispozitive noi, mult mai complexe și mai performante, dar care conțin și diferite substanțe periculoase.  Atunci când o lampă conținută în unitatea de ecran LCD este deteriorată, este posibil să fim expuși direct la vaporii de mercur și la praful de mercur, ceea ce prezintă un risc ridicat; din acest motiv, atunci când un echipament își încheie ciclul de viață trebuie dat spre reciclare”, mai spune Marius Costache, Director General Green WEEE.

Compania asigură o tratare la cele mai ridicate standarde, fiind singura unitate din România și una din puținele din Europa cu licența de operare WEEELABEX, un certificat european ce stabilește un set de reguli privind colectarea, logistica și tratarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice. La fabricile Green WEEE ajung pentru reciclare echipamente frigorifice și de aer condiționat, aparate electrocasnice de mici și mari dimensiuni, unelte electrice sau echipamente informa­tice și de telecomunicații.  Deșeurile provin de pe piața locală, de la operatori economici autorizați pentru preluarea responsabilitatii producătorului, prin colec­tare de la persoane fizice, cât și prin contracte cu mari producători sau retaileri de electronice.

loading...
error: Content is protected !!