duminică, 09 august 2020

VIDEO | Municipiul Buzău, investiţii de 29 milioane euro în acest an

Astăzi are loc şedinţa extraordinară a Consiliului Local, pe care primarul Constantin Toma o consideră “cea mai importantă şedinţă din ultimii patru ani”, consacrată dezbaterii şi aprobării celui mai mare buget al municipiului Buzău din anul 1990 încoace. Toma spune, într-o înregistrare video pe care a postat-o pe pagina sa oficială de Facebook, că municipiul va dispune anul acesta de un buget de aproape 73 de milioane de euro, din care aproximativ 29 milioane, ­respectiv 40 la sută, sunt rezervaţi investiţiilor.

“Aceste investiţii – din surse proprii, din surse atrase, inclusiv din fonduri europene – ne ajută să ne dezvoltăm, pentru că fără investiţii nu putem visa la un Buzău de top, la un Buzău oraş-magnet până în 2030. Avem un plan pe 12 ani, iar anul acesta este, într-adevăr, primul an în care se face un pas mai mare decât de obicei în această direcţie”, spune Toma. El dă ca exemplu ­Educaţia, unde în anul 2020 se va investi o sumă mai mare decât dublul celei de anul trecut. ,,De exemplu, pe Educaţie, dacă anul trecut s-au cheltuit 7,1 milioane de euro, anul acesta vom avea 16,1 milioane de euro împărţiţi pe diferite programe, inclusiv pe un lucru simplu, dar consumator de foarte mulţi bani, respectiv refacerea tuturor terenurilor din exteriorul tuturor şcolilor, inclusiv ­refa­cerea tuturor terenurilor de sport la toate şcolile”, spune primarul Toma.

Grad de îndatorare mic, grad de colectare mare

Acesta precizează că investiţiile din acest an se datorează atât gradului mic de îndatorare al municipiului, care permite şi contractarea de finanţări rambursabile, dar şi gradului de colectare mare: “Gradul de îndatorare, că tot s-a discutat foarte mult în legătură cu această chestiune, este de doar 1,54 la sută în acest moment, iar anul acesta va ajunge la 5,93. Dar toate creditele care s-au luat sunt credite pentru investiţii; nu s-a luat niciun credit – aşa cum se făcea în trecut – pentru subvenţia la căldură, pentru subvenţia la transport şi aşa mai departe, ci pentru investiţii. În acelaşi timp, a crescut gradul de colectare, respectiv avem mai mulţi bani. Dacă în 2015 gradul de colectare a fost de 65 la sută, în 2019 a fost de 89 la sută, iar anul acesta sperăm să ajungem la 92-93 la sută. În ultimii patru ani, numai din îmbunătăţirea gradului de colectare avem peste 12 milioane euro în cont. În plus am obţinut prin implementarea sistemului de management Kaizen – îmbu­nătăţire continuă, 2 ­mi­lioane de euro în fiecare an, respectiv 4 milioane, iar anul acesta ne-am propus să scoatem în plus 2,5 milioane de euro”, arată primarul municipiului Buzău.

Pe lângă bugetul ge­neros pentru investiţii al municipalităţii pentru anul 2020, Buzăul va mai beneficia de un proect european în valoare de 75 milioane euro, obţinut pentru Compania de Apă: “Nu am prins în această sumă cele 75 de milioane euro câştigate prin semnarea contractului dintre Compania de Apă şi Ministerul Fondurilor Europene, un lucru benefic pentru că, pentru câteva zeci de ani de acum înainte, nu vom avea ­pro­bleme cu apa în Buzău. După refacerea străzilor importante, după ce vom repara după aceste săpături pentru înlocuirea conductelor de azbociment şi de oţel, pentru refacerea reţelelor de canalizare, vom veni şi cu partea de asfaltare. Pe fonduri europene, aşa cum am mai spus, vom începe şi, probabil, vom termina la anul, cele trei străzi mari ale Buzăului – Unirii, Transilvaniei şi Zona Industrială -, toate acestea ne arată că Buzăul este pe un sens al dezvoltării sale şi controlul costurilor este foarte bun”.

Către ce investiţii merg banii

Primarul Constantin Toma punctează şi câteva dintre marile investiţii ale municipalităţii din acest an: „Anul acesta investiţiile vor merge şi spre refacerea Bazarului, pentru a avea o Primărie modernă şi să refacem Palatul Comunal, pentru că 30 la sută din această clădire minunată, monument istoric de categoria A nu este refăcută, iar în cazul unui cutremur se poate dărâma tot. Avem anul acesta prinse peste 30 de străzi în reabilitare, avem de refăcut toate trotuarele pe străzile care au fost asfaltate, am reuşit, la finalul anului trecut, în octombrie, să terminăm asfaltarea ultimei, din cele 56, străzi de pământ. Anul acesta ne-am propus să finalizăm sau să ne apropiem de finalizarea tuturor parcărilor de pământ din municipiu. Ne-am propus să realizăm cât mai mult în domeniul reabilitării pepinierei de la Si­mileasca, unde avem 25 de hectare; avem nevoie să plantăm foarte mulţi copaci în oraşul nostru, pentru că vedeţi ce a fost afară; în mod normal, dacă ar fi fost o perdea groasă forestieră între Mărăcineni şi tot ce înseamnă zona Centurii nu am avea atât vânt şi atâta zăpadă sau atât praf şi atâta arşiţă pe timp de vară. În această suprafaţă de 25 de hectare, care este concesionată firmei Primăriei URBIS, vom avea în a doua parte a anului sere, pentru a produce flori pentru tot municipiul Buzău şi vom avea, bineînţeles, o pepinieră pentru toate speciile de arbori, de arbuşti ornamentali, de pomi fructiferi dacă este nevoie; să fie şi o sursă de venit, dar în acelaşi timp să avem nişte preţuri conve­nabile pentru a putea planta în tot Buzăul, să refacem Pădurea Crâng şi să realizăm această perdea forestieră care să înconjoare Buzăul. Suntem într-un ritm alert, pentru a putea să ne dezvoltăm oraşul, avem bani pentru toate sectoarele, pentru toate domeniile de dezvoltare ale oraşului, trebuie să asigurăm un echilibru al acestor preocupări, şi pentru zona economică, şi pentru cea educaţională, pentru zona culturală”, a mai spus primarul Constantin Toma într-o înregistrare video pe care a postat-o pe pagina sa oficială de Facebook.

„Pentru cei care critică organizarea finalei Eurovizion la Buzău pe 1 martie: este un eveniment care asigură un mare prestigiu oricărui oraş din această ţară, Buzăul va câştiga foarte mult în imagine şi, în perspectivă, şi mulţi bani, va creşte încrederea buzoienilor în propriul lor oraş, inclusiv a celor din exteriorul României, dar va creşte şi încrederea investitorilor şi a altor români în acest oraş”.

 

Buzăul se dezvoltă și mai mult în 2020!

Gepostet von Constantin Toma am Donnerstag, 6. Februar 2020

1 COMENTARIU

  1. Se vorbeste de multe lucruri , dar adevarata miza a sedintei e aprobarea organizarii Eurovision; probabil pentru transmiterea paradei de la 1 dec 2019, la care spera sa tina un mic discurs, dl Toma a promis celor de la TVR ca va sponsoriza acest concurs, dar fara artisti,oameni de TV competenti e cam fara rost

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!