Administrație

VIDEO | În ce va investi Primăria bugetul de 133 de milioane de euro de anul acesta

Municipiul Buzău va avea un buget foarte gene­ros anul acesta, ba chiar, cel mai mare din ultimii 32 de ani, după cum o spune primarul Constantin Toma. Aproape două treimi din buget, adică 80 de milioane de euro, vor fi investite în proiecte de infrastructură, iar restul va merge către educație și cultură. „Este un buget istoric, cel mai mare de după 1990, unde investițiile în infrastructură sunt de peste 80 de milioane de euro, adică 61 la sută din cele 133 de ­mi­lioane de euro. Anul 2022 poate fi cel mai bun an, cel puțin din ultimii 32 de ani, pentru dezvoltarea Buzău­lui. Vom investi atât în infrastructură, cât și în educație și cultură”, transmite primarul Toma.

Bugetul nu se rezumă doar la investiții, după cum mai spune primarul, ci include și numeroasele proiecte tehnice și studiile menite să atragă fonduri europene pentru proiectele viitoare. Anul acesta s-ar putea înregistra chiar și un record al fondurilor atrase, iar Toma este încrezător că 2022 va fi un an înfloritor pentru Buzău și pentru proiectele în derulare. „Dacă în 2020 am reușit să ajungem pe locul șapte în țară, între municipiile ­ca­pitală de județ, respectiv, am depășit 80 de milioane de euro, atrase numai din fondurile europene, sperăm ca, în această perioadă, 2021-2026, acest mandat financiar al Uniunii Europene, să putem atrage cel puțin 150 de milioane de euro și sunt șanse să ne ducem, chiar, spre 200 de milioane de euro, ceea ce ar fi extraordinar pentru ora­șul nostru”, a declarat primarul Buzăului.

Investiții majore în infrastructură, cultură și educație

În primul rând, anul acesta vor fi finalizate proiectele de infrastructură stradală, mult așteptate de buzoieni. Acestea nu se rezumă doar la ma­rile străzi din oraș, ci includ și proiectul de modernizare a Pieței Dacia.

De asemenea, vor reîncepe lucrările de reabi­litare a parcărilor din cartierele Dorobanți I, Dorobanți II și Broșteni. Și proiectele parcărilor supra­etajate au fost luate în calcul, deși, momentan, sunt la faza de studiu. Dacă se vor concretiza, ar urma ca buzoienii din zona Bulevardului Unirii să aibă la dispoziție 500-600 de noi locuri de parcare supraetajate.

Tot în aceste planuri este inclusă și achiziția mai multor autobuze electrice, mai precis 13, dar și a unora second-hand, pentru a le „pensiona”, în sfârșit, pe cele de tip BMC, ușor de recunoscut după culoarea galbenă. „Vom mai cumpăra, în regim de second-hand, probabil 20-25 de autobuze, dar Euro 5, pentru a putea înlocui autobuzele foarte vechi, acele BMC care, efectiv, nu mai pot fi utilizate, consumă foarte mult combustibil și nu se mai găsesc nici piese de schimb”, a mărturisit Constantin Toma.

Și pentru spațiile verzi vor fi alocate fonduri, urmând ca un nou parc să „răsară” până la sfârșitul acestui an între râul Buzău și Parcul Tineretului. Tot în așteptare este și proiectul unui nou bazin olimpic, precum și al unei noi săli a sporturilor, mai încăpă­toare și mai modernă, care să facă cinste imaginii Buzăului.

Nici educația nu va fi neglijată, iar primarul Toma promite că va continua proiectele derulate în anii trecuți, ba chiar, va investi în unele noi anul acesta, cum ar fi Centrul Educațional pentru Permacultură și Hrană Sănă­toasă.

Cultura va primi, de asemenea, o binemeritată parte din investiții, iar Constantin Toma are în plan înființarea unei filarmonici și a unui teatru în Buzău. „În acest plan avem deja un studiu tehnic pentru înființarea unui teatru și a unei filarmonici în municipiul Buzău. Vorbesc ­des­pre o construcție mo­dernă, care a intrat deja în studiu, din zona Parcului Tineretului, în partea stân­gă, acolo unde este un loc de joacă abandonat”, a completat edilul.

Buzoienii amatori de petreceri se vor bucura, în continuare, de festivalurile cu care s-au obișnuit în ultima perioadă, dar vor fi lansate și unele noi, primarul fiind de părere că Buzăul trebuie să crească prin cât mai multă cultură, la care să aibă acces toți cetățenii orașului.

Așa cum a mai mențio­nat și cu alte ocazii, anul acesta intră în reabilitare blocurile „cu bulină”, șubre­zite de trecerea timpului, dar și de cutremurele ­pu­ternice din anii trecuți. Locuitorii imobilelor vor fi mutați, temporar, în alte locații, urmând ca acestea să fie consolidate și reabi­litate.

Apel pentru reciclarea corespunzătoare a deșeurilor

În ceea ce privește reciclarea, primarul spune că vor fi amplasate mai multe platforme îngropate, pentru ca gunoiul să fie selectat corespunzător. Totodată, Toma face apel la buzoieni, să recicleze cores­punzător gunoiul, altminteri se creează costuri suplimentare pentru triere, suportate tot din bugetul Primăriei. „Gestionarea neselectivă a deșeurilor adu­ce, în afară de poluare, foarte multe costuri suplimentare, suportate, până la urmă, tot din banii dumneavoastră și nu este deloc în regulă, plus acest aspect de mizerie, care nu ne face cinste”, a spus primarul, într-o postare video pe Facebook.

Parcul Crâng, atribuit săptămâna trecută Primă­riei Buzău, va trece, de asemenea, printr-o „schimbare la față”, urmând ca pădurea să fie regenerată, iar parcul modernizat. Buzoienii se vor bucura, în curând, de un centru de științe, care va funcționa în actualele turnuri de apă, precum și de o grădină botanică, ce va fi înființată cu ajutorul Băncii de Gene.

Constantin Toma mai spune că speră ca anul 2022 să fie unul dintre cei mai buni pentru municipiu, iar la sfârșit buzoienii să fie mulțumiți de proiectele derulate, astfel încât să nu-și mai dorească să plece din Buzău. „Am început să avem un alt oraș și sper ca acest lucru să ne întărească și mai mult dorința de a locui în Buzău, de a atrage cât mai mulți dintre buzoienii care au plecat să lucreze în străi­nătate sau în alte părți ale României, să ne rămână tinerii acasă, să ne vină mai mulți investitori, mai mulți vizitatori, astfel încât, Buzăul să devină, într-a­devăr, unul dintre cele mai atractive și competitve orașe din Româ­nia”, a adăugat primarul Constantin Toma.

Un comentariu

  1. În opinia mea, consider că lacul din CRÂNG ar trebui mărit, până la statuie și montate în lac două fântâni arteziene. De asemenea eu aș mai construi în CRÂNG o clădire cu mai multe spatii. Una numai cu plante carnivore, una cu cei mai cunoscuți criminali ai României (chipurile executate din ceară), una cu cei mai cunoscuți oameni de cultură, știință, sport din România (tot cu chipurile din cearăl și un spațiu cu copaci (îngrădit) care să fie populat numai cu maimuțe. Cr că lacul modernizat și clădirea va mări considerabil numărul turiștilor cu consecințe mai mult ca favorabile pentru Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker