Actualitate

VIDEO | Ce sancțiune a primit carmangeria la care un angajat a fost filmat în timp ce aduna carnea de pe jos

• Peste 200 de controale ale inspectorilor sanitar-veterinari în ultimele 20 de zile și amenzi de 19.800 lei

Patronul unei carmangerii din Râmnicu Sărat  a fost amendat de inspectorii sanitar-ve­terinari după ce un angajat al său a fost filmat în timp ce aduna cu mâinile, de pe jos, carnea tocată scăpată dintr-o ladă. Filmulețul a fost postat apoi pe rețelele de socializare  și a stârnit, așa cum era de așteptat, reacții de indignare din partea buzoienilor.

Postarea care a apărut în online a ajuns și în atenția inspectorilor sanitar-veterinari, care au făcut verificări și au sancțio­nat societatea respectivă. Din film reiese că ar fi fost  o greșeală a angajaților, care a fost tratată într-un mod necorespun­zător. Asta nu scuză faptul că gesturile respective ar fi putut pune în pericol  sănătatea  consumatorilor dacă nu ar fi intervenit inspectorii sanitar-veterinari. De altfel, medicul Dan Cătuneanu, din cadrul DSV Buzău, precizează că firma a fost sancționată: „Colegii de la serviciul de igienă s-au autosesizat și au retras de la vânzare carnea și s-a aplicat o sancțiune contravențională în cuantum de  10.000 lei”.

Peste 100 de controale la societăți comerciale și tot atâtea în trafic

De altfel, în această perioadă, inspectorii sanitar-veterinari au  intensificat activitățile de control. Medicul Dan Cătuneanu, din cadrul DSV Buzău, spune că, de la începutul lunii și până acum, au efectuat nu mai puțin de  111 controale la obiectivele care intră în responsabilitatea sanitar-ve­terinară. Este vorba despre controale în  supermarketuri, laboratoare de patiserie, magazine ­alimentare, depozite alimentare, unități de alimentație publică, pensiuni agroturistice, măcelării, carmangerii, abatoare, piețe agroalimentare.

O altă serie de controale sunt efectuate de inspectorii sa­nitar-veterinari cu sprijin din partea IPJ Buzău. Este vorba ­des­pre controalele din trafic care vizează  transportul de animale. „Tot în această perioadă au mai fost verificate și peste 100 de ­mij­loace auto în vederea verificării modului în care se efectuează transportul de  animale vii și transportul de produse alimentare de origine alimentară”, spune medicul Dan Cătuneanu.

Ce nereguli au găsit inspectorii sanitar–veterinari

Medicii sanitar-veterinari care au efectuat inspecțiile au găsit probleme cu duiumul. Din fericire, niciuna nu a fost atât de gravă încât să se decidă închiderea societății. Cu toate acestea, inspectorii sanitar-­ve­terinari au constatat anumite probleme precum: „deficiențe de depozitare și  manipulare a produselor alimentare, deficiențe în ceea ce privește etichetarea produselor alimentare, faptul că nu se monitorizează zilnic temperatura în  spațiile frigorifice: s-a mai constatat și lipsa unor do­cumente  de control medical periodic pentru personalul lucrător care manipulează produse de origine alimentară. Au fost identificate și deficiențe structurale, care înseamnă că anumite grupuri sanitare sau vestiare erau neigienizate sau sterilizatoare nefuncționale și s-a mai identificat și lipsa unor documente de  înregistrare sanitar -veterinară a mijloacelor de transport produse alimentare de ori­gine nonanimală”, a enumerat medicul Dan Cătuneanu, pe scurt problemele identificate de echipele de control . Unele pro­bleme au fost remediate ime­diat, alți angajatori au primit termene pentru rezolvarea lor.

Ce măsuri au luat inspectorii sanitar-veterinari

Tot  în această perioadă, cu ocazia controalelor, a fost reținută și retrasă de la vânzare o cantitate de aproximativ de 20 kilograme de carne proaspătă de pasăre și porc, care a fost apoi prin incinerată. Au fost aplicate 36 de sancțiuni, dintre care șase amenzi contra­venționale în cuantum de 19.800 lei și alte 30 de avertismente.  Nu au fost emise ordonanțe de suspendare și de interzicere a activității.

 „Celor identificați cu ­pro­bleme li s-au dat termene de remediere, așa cum se procedează întotdeauna, termene  care variază de la câteva zile la o săptămână-două. Au fost și situații în care problemele au fost remediate pe loc, în sensul că  au început monitorizarea temperaturii, au fost etichetate produsele care nu erau etichetate, s-a corectat modul de depozitare și de manipulare  a produselor. De multe ori, apar probleme  din neglijență, din manipularea prea rapidă a produselor  care duc la accidente”, a mai spus medicul Dan Cătuneanu din cadrul Direcției Sanitar Veterinare Buzău.

Un comentariu

  1. asa au otravit populatia si-au promovat toate fast foodurile,basca ca sistemul de sanatate-i varrza,platim o armata de inspectori,ca sa mincam de pe jos,carmangeria trebuia inchisa,da’ are relatii

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker