joi, 25 februarie 2021

Echipă completă, dar cu delegație, la Parchetul județean

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al ­Magistraturii ia marți în discuție propunerea de delegare în funcția de prim-procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău a procurorului Nicoleta Cecilia Iana, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău. Astfel, PT Buzău va avea echipă completă, cu delegație.

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al ­Ma­gistraturii a hotărât în urmă cu două luni delegarea în funcția de prim procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău a procurorului Valerică Văsâi, prim procuror adjunct la această unitate de parchet. Decizia a intrat în vigoare începând cu data de 21 octombrie, până la ocuparea funcției prin concurs sau examen, în condițiile legii, dar nu mai mult de șase luni.

Decizia vine după ce șefa Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău a ieșit  la pensie. Procurorul Camelia Nicoleta Iepure a cerut Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii să ia act de cererea de eliberare din funcție prin pensionare, dat fiind că a împlinit vârsta de 60 de ani și are peste 20 de ani vechime ca procuror, iar solicitarea a fost avizată pe 6 octombrie. Ca urmare, Secția pentru procurori a CSM a hotărât înaintarea către Președintele României a pro­punerii privind eliberarea din funcție, prin pensionare, a procurorului  Camelia Nicoleta Iepure. Aceasta era delegată în funcția de prim procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău, iar în vară și-a depus candidatura pentru un nou mandat la conducerea PT Buzău, candidatură care i-a fost respinsă, fiind decăzută din dreptul de participare la concurs, potri­vit art 7 alin 3 teza finală din Regulamentul privind numirea în funcții de conducere a procurorilor și revocarea din aceste funcții (respectiv, pentru depășirea termenului de depunere a proiectului).

Fostă șefă a Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău, Camelia Nicoleta Iepure a promovat, în 2017, cu media 9,24, concursul organizat de Consiliul Superior al Magistraturii pentru funcția de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău și a reușit, astfel, să-și depășească contracandidații, Adelin Nicolae Mihăilă, Cătălin Florin Radu și Li­liana Tudorache, toți trei procurori în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău.

De altfel, pentru prima funcție de conducere a Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, deținută la acel moment de procurorul Valerică Văsîi, a fost cea mai mare concurență, însă experiența managerială a fostei șefe a Parchetul de pe lângă Judecătoria Buzău și-a spus cuvântul. Din cei cinci aspiranți la prima funcție de conducere a unității de Parchet, unul a fost descalificat de la început, iar din cei patru rămași în competiție, doi au obținut medii de peste 8, iar doi sub 7. Concursul a constat într-o testare psihologică, susținerea proiectului de ma­nagement și o testare scrisă privind managementul, comunicarea și resursele umane. Unul dintre procurorii aspiranți la funcția deținută de Valerică Văsîi nu a reușit însă să convingă sub nicio formă comisia de evaluare, care i-a notat proiectul cu 4.

Valerică Văsâi va ocupa acum funcția de conducere a PT Buzău până la ocuparea funcției prin concurs sau examen organizat de CSM.

loading...
error: Content is protected !!