Cultură

Victoria Maria Pripon, fetița de nici 12 ani care a câștigat „Primăvara poeților” cu volumul de debut

Victoria-Maria Pripon, elevă în clasa a VI-a la Școala Gimnazială „George Emil Palade” din munici­piul Buzău, „este un copil normal, al momentului actual”, spune tatăl ei, Ale­xandru, care este obiș­nuit, de bună seamă, cu preocuparea ei de a scrie zilnic versuri, fiind „capabilă să descifreze înțelesuri în spatele lucrurilor”. Nu știm câți copii fac asta din fragedă pruncie, zilnic, mai ales în vacanță, așa cum face Victoria, dar putem spune, așa cum a spus și regretatul poet Lucian Mănă­ilescu, care i-a prefațat volumul de poezii „Orașul cuvintelor”, că ea este copilul-poet de excepție: „Citindu-i poeziile a căror forță depășește, cu mult, tiparul liric al candorii și visului, am convingerea că poeta – pentru că este vorba despre o poetă în cel mai adevărat sens al cuvântului – are o intuiție fabuloasă a existenței, a necuprinsului care ne cuprinde, și a unor noțiuni abstracte (timp, sens, alteritate etc.), anun­țând o evoluție literară de excepție”. Și, într-adevăr, Lucian Mănăilescu nu s-a înșelat cu nimic, evoluția literară a Victoriei, la cei numai 11 ani ai ei, este una încununată cu multe premii valoroase.

Cel mai recent premiu  l-a obținut la concursul „Primăvara poeților”, organizat de Biblioteca Jude­țeană Buzău, aflat anul acesta la a XII-a ediție. Este vorba despre „Premiul pentru cel mai bun volum”, publicat în 2019, la categoria „Debut”. Victoria a mai câștigat și alte concursuri și a obținut premii importante. Astfel, în CV-ul său, de acum impresionant, la capitolul premii se află Premiul Casei de Cultură a Sindicatelor Buzău, Premiul revistei „Cartelul metaforelor”, Premiul Tea­trului „George Ciprian”, Premiul Centrului Cultu­ral „Al. Marghiloman”, obținute la Concursul de Creație Literară pentru Elevi „Constantin Petcu”, ediția a XIX-a, Buzău, mai-iunie 2018. La acestea se mai adaugă și Premiul Editurii „Alpha” la Concursul Na­țional de Creație Literară „Vasile Voiculescu”, ediția a XXX-a, Buzău, în octombrie 2018.

Alte premii obținute de ea au fost la Concursul Național de Creație Literară pentru Elevi și Studenți „V. Voiculescu – Arc de suflet peste timp”. Atunci a obținut premiul oferit de portalul „Sănătatea Buzoiană” și Premiul revistei „Caietele de la Țintești”. Victoria a mai câștigat, la Concursul de creație literară „Oana-Diana Renea”, ediția a VII-a, din 20 februarie 2019, Premiul I (clasele I-IV), precum și Premiul Revistei „Literadura”, la Concursul de Creație Literară pentru Elevi „Constantin Petcu” – ediția a XX-a, Buzău, din 25 mai 2019. Anul trecut a câștigat Premiul III la Concursul Literar „Copilăria este inima tuturor vârstelor” – secțiunea poezie, organizat de Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman”, și Premiul I la Concursul Național de poezie pentru copii „Radu Câr­neci” Râmnicu Sărat, Edi­ția I, 2020. „Are un premiu câștigat la Editura Rafet, cu volumul <Mâna destinului>, și a participat la concursul de poezie <Radu Cârneci>, care a avut loc în iunie,  iar decernarea premiilor va fi pe 28 august a.c.”, spune tatăl Victoriei.

De asemenea, ea a obținut o mențiune la Concursul Național de poezie „Voi sunteți lumina lumii” 2020, organizat de Asociația Liga Scriitorilor din România, filiala Buzău, pentru ca anul acesta să obțină premiul I la sec­țiunea proză – elevi gimnaziu.

Victoria a reușit să se facă cunoscută și în țară, prin participarea la mai multe concursuri de la care s-a întors cu premii. Astfel,  Victoria a câștigat premiul special pentru creație lite­rară în limba engleză – gimnaziu la Concursul Național „Alecsandriana – creativitate și literatură”, Ediția a XIV-a (2021), și mențiune la Festivalul de poezie „Gellu Naum”, București, ediția 2021. Ea a mai obținut și premiul „Marin Ifrim” (cu publicarea volumului „Mâna destinului”) la Concursul Na­țional de poezie pentru elevi „Radu Cârneci”, ediția a II-a (2021).

Scrie versuri de la vârsta de opt ani

Părinții spun că Victoria citește de la vârsta de cinci ani. La școală a mers la nici șapte ani împliniți, iar la vârsta de opt ani a început să scrie primele versuri, „poezii stângace, într-adevăr, poezii de început”, spune tatăl ei, care a încurajat-o să  scrie de mână. „Acum le mai scrie pe telefon și le salvează  în Google Drive, dar, inițial, am vrut să scrie de mână, pe modelul clasic”, spune Alexandru Pripon.

Alexandru Pripon
Alexandru Pripon

Cei care au făcut-o să îndrăgească lectura și scrisul deopotrivă au fost părinții. „Victoria are  o înclinație spre limbi străine, exact ca mama ei”, spune tatăl fetei, Alexandru Pripon, el însuși poet și pu­blicist, preot la Parohia „Sf. Mare Mucenic Mina” din Buzău. Una peste alta, Victoria a reușit să publice din 2018, de la debut și până în prezent, două volume de versuri, care sunt apreciate și premiate și, spune tatăl ei, „are ambiția să termine repede încă un volum, al treilea”. Pentru a putea publica atât de mult, Victoria a avut perioade în care a scris foarte mult, conturând propriul ei stil și felul ei de a lucra. „Inițial s-a inspirat mai mult din felul în care scriam eu. Apoi a căpătat stilul ei. Nu am vrut să intervin asupra felului ei de a fi din punct de vedere literar, tocmai pentru că așa este corect, ca ea să-și dobân­dească propriul stil”, spune tatăl fetei.

Poetul Alexandru Pripon a fost descoperit de Alexandru Oproescu

Spre deosebire de fiica sa, Victoria-Maria, care și-a des­coperit de mică pasiunea de a scrie, Alexandru Pripon a debutat mult mai târziu. „Eu am început să scriu mult mai târziu decât fetița mea. Aveam 18 ani. Alexandru Oproescu – Dumnezeu să-l odihnească! -, m-a des­coperit ca poet. Am câști­gat Premiul <Vasi­le Voicu­lescu> sec­țiunea poezie, în 1996. Tot atunci am publicat primul volum, <Războiul cuvintelor>, în colecția <Autograf>”, își amintește Alex­andru Pri­pon. Abilitatea de a scrie – care l-a condus către o bogată activitate literară -, a fost cea care l-a determinat să găsească în scris o preocupare constantă în care gândirea să fie în raport cu trăirea, un motiv în plus pentru a se orienta către o profesie ce ține de o bogată  trăire sufletească. „A fost o decizie surprinzătoare, pentru că tatăl meu și bunicul meu erau militari de carieră. A fost o decizie pe care nu am regretat-o după aceea. În preoție lucrezi și cu mintea, și cu sufletul”, mărturisește Alexandru Pripon.

Tot în 1996, Alexandru Pripon a obținut Premiul I pentru editorial și tot Premiul I pentru creație literară în cadrul Taberei de jurnalism „Școala de vară”, organizată de Ministerul Tineretului și Sporturilor. De asemenea, în tabăra respectivă a mai fost premiat cu Premiul al II-lea pentru revistă, în calitate de secretar de redacție al Taberei de jurnalism „Școala de vară”. În perioada 1993-2000 a obținut numeroase alte premii la concursuri locale și naționale de poezie, versurile sale fiind incluse în volume colective de poezie. În perioada 1996-2009 a publicat ocazional articole și poezii în ziare și reviste locale. Tot din anul 2000 a început să publice  articole în revista „Glasul Adevărului” și în periodicul „Almanah Bisericesc” ale Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, pentru ca, nouă ani mai târziu, să fie prezent și în cotidianul „Ziarul Lumina” al Patriarhiei Române cu documentare și texte de opinie. Este coautor la volumul „Slujba ta fă-o deplin”, apărut în 2012, la Editura Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei; și tot în 2012 participă, în calitate de coautor, la volumul „Noi ctitorii bisericești la întorsura Carpaților”, apărut la Editura Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. Alexandru Pripon mai este coautor al volumelor „Arhiepiscopul Epifanie – de la aniversarea nașterii la ziua prohodirii”, apărut la Editura Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei și „Bucuria unui nou început” (2013) – volum bilingv, pe care l-a și tradus în limba engleză – apărut  tot la Editura Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei. În 2015 publică „Pași întru lumină“, un volum de proză, la Editura Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, care cuprinde o seamă de texte publicate, de-a lungul timpului, în cotidianul „Ziarul Lumina”. Un alt volum de proză intitulat „Printre rânduri – Pași prin istorie”  îi apare în 2018, la Editura Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, c și cuprinde articole de opinie și documentare publicate în cotidianul „Ziarul Lumina” și în revistele „Glasul Adevărului” și „Almanah Bisericesc”. În  2016 publică,  la Editura Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, volumul de poezie „La Porțile Sublimului”.  Articole și poeme  îi sunt publicate și  în revistele „Literadura”, „Cartelul metaforelor”, „Caietele de la Țintești”, „Sintagme literare”, „Origini”, „Uscând o lacrimă” etc., în Almanahul „Renașterea buzoiană” 2018, pe portalul „Doxologia” al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei; Apariții în volum colectiv: „Row of Masks” – poem, „Voi sunteți lumina lumii!” și „Iubirea ca o poezie”.

2021 este un an  foarte bogat pentru scriitorul Alexandru Pripon. Anul acesta a publicat volumul de poezie „Tăcerile șoaptei”, la Editura Omega, Buzău și tot anul acesta ar urma să vadă lumina tiparului volumul „Eu cred!”, la Editura Doxologia, Iași. În 2021 Alexandru Pripon a obținut premiul „Alexandru Oproescu” (cu publicarea volumului – „De întomnare”) în cadrul Festivalului Internațional de creație literară „Titel Constantinescu”- Râmnicu Sărat, ediția a XIV-a, premiul I, secțiunea proză, la concursul de creație literară „Voi sunteți lumina lumii!”, ediția a II-a, organizat de Asociația Liga Scriitorilor, filiala Buzău și mențiune, secțiunea versuri, la concursul de creație literară „Voi sunteți lumina lumii!”, ediția a II-a, organizat de Asociația Liga Scriitorilor, filiala Buzău.

Un adevăr valabil cam pentru întreaga literatură universală este că rareori copiii scriitorilor devin ei înșiși scriitori. Victoria pare să-i calce pe urme și chiar să-l depășească pe tatăl său, având în vedere vârsta fragedă de la care a publicat primul volum de versuri. Dar, ca și orientare profesională viitoare, ea nu a luat încă o hotărâre. „Purtăm discuția asta din când în când, dar dorim să fie decizia ei și nu a noastră. Am văzut mai multe persoane care au încercat să-și împingă copiii să ajungă la cine știe ce liceu, la cine știe ce profil. Le-au arătat: acela e viitorul și nu știu în ce măsură au făcut bine. Am văzut persoane deturnate din drumul lor în viață. Ea va decide. Acum ceva timp spunea că ar vrea să fie profesoară ca mama ei. Ea are  o înclinație spre limbi străine, exact ca mama ei. Știe foarte bine și engleză. A câștigat acum un premiu special pe poezie în limba engleză. Sperăm că va avea toată viața această înclinație către literatură”, spune Alexandru Pripon.

Cert este că Victoria dă dovadă  în poeziile sale de o  virtuozitate a expresiei, o profunzime a mesajului și o originalitate izvorâtă din candoarea vârstei, care ne oferă suficiente motive pentru a o citi cu multă atenție. Foarte tânăra poetă de nici 12 ani este, evident, o promisiune a unei deveniri literare, ce pare să-și fi început împli­nirea chiar de la primii săi pași. În rest, așa cum spune Victoria în „Orașul cuvintelor”, „De e azi, / De e mâine, / Niciodată / Nu se vor supăra / A­mintiri­le / Pe noi / Plângând / Sau râzând / Amintirile iartă / Și orașul cuvintelor /Ce rămâne intact / Șters de val / Sau aruncat pe un alt țărm / Amintiri / Poze cu gându­rile noastre / Și nimic mai mult”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker