Sănătate

Buzăul cere 45 de milioane de lei pentru spitale

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), prin Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, a anunțat recent faptul că în perioada 15 mai 2020-15 mai 2021 a asigurat finanțări în valoa­re de 2,7 miliarde de lei pentru spitale și centre sociale din România, pe fondul provocărilor apărute în urma pandemiei de Covid-19. În total, în România au fost depuse 169 de proiecte, mai puțin în patru județe. Este vorba despre Brăila, Tulcea, Ialomița și Galați.

Capitala a depus nu mai puțin de 32 de proiecte, având o valoare totală de 797 milioane de lei, sumă ce reprezintă aproximativ 30 la sută din totalul finanțării. Multe proiecte au fost depuse și la Cluj, respectiv 15, cu o sumă totală de aproximativ 232 milioane de lei. La malul mării șapte proiecte au fost depuse pentru o sumă totală de 165,5 milioane de lei. Menționăm că aici sunt incluse și Spitalul Județean, dar și unitățile spitalicești din Mangalia și Medgidia.

În Buzău au fost depuse cinci proiecte în contextul pandemiei de Covid-19, cu o sumă totală de 45,1 milioane de lei.

Din cadrul regiunii Sud-Est au mai fost depuse proiecte din Vrancea. Este vorba despre două obiective de investiții în sectorul sanitar cu o valoare de 24 milioane de lei, ambele fiind în Adjud. În total, la nivelul regiunii Sud-Est a fost propusă o finanțare de 236,7 milioane de lei, fonduri europene, pentru dotarea a 14 spitale și centre sociale din regiunea Sud-Est în cele trei județe care au depus proiecte, printre care și Buzăul.

Pe regiuni de dezvoltare, campioni în accesarea fondurilor POIM pentru spitale și centre sociale se mai află Argeșul (Sud-Muntenia), cu șapte proiecte de 114,3 milioane de lei, Doljul ( Sud-Vest Oltenia), cu nouă proiecte depuse, în valoare de 145 milioane de lei, Hunedoara (Vest) unde au fost depuse cinci proiecte pentru 78,2 milioane de lei și județul Iași (Nord-Est), cu cinci proiecte în valoare de 48,7 milioane de lei.

Menționăm că toate proiectele au fost deja semnate, se află în evaluare, iar finanțarea este în curs de autorizare de la nivelul Uniunii Europene, conform informațiilor detaliate pe fiecare investiție, așa cum au fost prezentate de Ministerul Investițiilor și Pro­iectelor Europene.

Articole similare