Cultură

Valeriu Șușnea: ,,Școala de artă din Buzău merită să fie prezentată la Roma”

Toamnă plină pentru filiala Uniunii Artiștilor Plastici

Activitatea Uniunii Ar­tiștilor Plastici din Buzău a fost una foarte intensă în perioada de vacanță și continuă în același ritm și în lunile de toamnă. Președintele UAP Buzău, prof. dr. Valeriu Șușnea, a avut două invitații în luna august, pe care le-a și onorat, de a participa la rezidențe, cu  rol central în dezvoltarea unor creații artistice, opere de artă originale și în reînnoirea practicilor artistice și a dialogului între artiști și comunitățile locale.

Rezidența de la Bacău, la Tescani, a fost pentru preșe­dintele UAP Buzău un motiv de reîntâlnire cu Pablo Rodriguez Guy, un artist din Spania, participant la Biena­la de la Buzău. „Am participat la rezidența internațională de la Tescani, din județul Bacău. Au fost prezenți artiști din  mai multe zone din țară, dar și din Spania. Am avut un artist important, Pablo Rodriguez Guy, care vine și a fost prezent și la Bienala noastră de artă <Ion Andreescu> cu o lucrare. Au fost prezenți artiști importanți din zona Bacăului, precum Marcel Lupșe, Mihai Sârbulescu, Vasile Tolan, Diana Brăescu, Dionis Puș­cuță și decanul de vârstă, Ilie Boca, cel care a inițiat acest proiect, alături de domnul Ovidiu Ungureanu, care a fost inițiatorul și finan­țatorul, cel care a adunat bani pentru acest proiect deosebit, într-o locație deosebită, casa lui George Enescu. A fost o onoare să fiu prezent din nou acolo”, relatează Șușnea.

Tot în prima parte a lunii august, filiala buzoiană UAP a fost ea însăși organizatoare a unei tabere de creație. Este vorba despre „Măgura Art”, o tabără finanțată din fonduri ale județului Buzău. „Am realizat un grup de șase artiști, care s-au documentat și au făcut schițe pe traseele turistice religioase ale jude­țului. Am văzut Ce­tățuia, biserica de la Berca pictată de Pârvu Mutu, Mănăstirile Ciolanu, Bradu, Ciuta și frumusețile naturale de la Vulcanii Noroioși, Focurile Vii. Lucrările realizate în această tabără  vor face obiectul unei expoziții la Galeriile de Artă. Fiecare artist va dona una din lucrări Consiliului Jude­țean Buzău, finanțatorul acestui proiect”, a explicat președintele UAP Buzău.

În prima parte a lunii august, Valeriu Șușnea a participat la o rezidență la Suceava, unde au fost prezenți și artiști din Republica Moldova.  Este a doua sa participare la rezidența de la Suceava, prima având loc în urmă cu trei ani. „Am participat la o rezidență, care a avut loc în localitatea Vama din Suceava, aproape de Gura Humorului. A fost o rezidență internațională, cu participare prodigioasă. A fost organizată de Muzeul de Istorie și Artă al Sucevei. Au fost prezenți artiști din Republica Moldova, din Iași și marea majoritate din filiala Suceava a UAP. Am lăsat acolo două lucrări care vor fi în colecția Muzeului, intitulate <Vămile văzduhului>. Este o temă pe care eu o dezbat de foarte mult timp și pe care am considerat-o necesară, pentru că am făcut o documentare și la mănăsti­rile din nordul Moldovei, la Voro­neț, Sucevița, Moldo­vița, Arbore și Gura Humorului. Tema aceasta a vămilor văzduhului, o temă care mă obsedează de ceva timp, a fost cea care a reve­nit, în cele câteva zile pe care le-am petrecut acolo”, a spus președintele UAP Buzău, Valeriu Șușnea.

Cu „Vămile văzduhului” la Roma

Tema „Vămile văzduhului” va fi abordată de preșe­dintele UAP Buzău și în lucrările pe care le va prezenta la expoziția care va avea loc la Roma, în luna noiembrie. „Am primit confirmarea că va avea loc proiectul de anul trecut, care nu s-a confirmat atunci din cauza pandemiei, în care artiștii plastici buzoieni urmau să expună la Roma. Este un proiect pe care l-am inițiat anul trecut împreună cu Accademia di Romania din Roma. în luna noiembrie  va fi pusă la dispoziție Galeria de Artă a Institutului Cultural Român. Doresc să ofer colegilor mei această șansă, de a avea o participare și la o expoziție în Roma, în Cetatea Eternă. Sper să obținem susținere financiară pentru acest proiect care reprezintă o carte de vi­zită pentru Buzău. Sunt foarte multe cheltuieli de făcut pentru aceasta. Vor fi condiții speciale pentru împachetatul lucrărilor și pentru transport. De asemenea, sper că nu vor fi restricții generate de pandemie și că vom putea să facem această expoziție la care țin foarte mult. Consider că școala de artă din Buzău merită să fie prezentată la Roma. în momentul de față, începem să strângem lucrări și facem o selecție. Filiala din Buzău acoperă cam toate disciplinele de la pictură de șevalet, grafică, artă decorativă și sculptură. Să sperăm că vom prezenta tot ce are mai bun arta contemporană românească”, a mai spus președintele UAP Buzău, care lansează de pe acum invitația românilor aflați în Italia de a vizita această expoziție și de a fi prezenți la vernisaj.

Două proiecte în luna septembrie

Uniunea Artiștilor Plastici din Buzău are în lucru două proiecte pe care le va realiza până la finele lunii septembrie, împreună cu  Centrul „Alexandru Mar­ghiloman” și cu sprijinul financiar al Primăriei Buzău. Este vorba despre organizarea unui simpozion intitulat „Buzăul, oraș deschis artei”, un proiect inițiat de preșe­­dintele UAP Buzău, Valeriu șușnea, aflat acum la ediția a II-a. „încercăm din nou să facem în așa fel încât să invităm artiști buzoieni, care să vorbească despre spațiul acesta. Mă interesează impresiile pe care ei le au des­pre oraș, despre noua față a orașului, pentru că  orașul se transformă. De câțiva ani încoace, Buzăul este într-o continuă transformare, ceea ce este un lucru foarte bun. Artiștii vor primi materiale și vor alege singuri perioada de lucru și obiectivele pe care le vor reprezenta, fie că este vorba despre un monument dintre parcurile Buzăului, Crâng sau <Mar­ghiloman>, fie că este vorba despre cele câteva clădiri de patrimoniu având ca și cap de listă Palatul Comunal și Conacul Marghiloman, Casa Vergu Mănăilă, Liceul Hasdeu, Biblioteca Județeană, care se află într-o clădire de patrimoniu. Sunt multe monumente la care artiștii plastici se vor apleca asupra acestor teme”, anunță prof. dr. Valeriu Șușnea. Toate lucrările care vor rezulta din acest proiect vor îmbogăți pinacoteca ce se înfiripă la Centrul „Marghiloman”. „Ar fi bine ca buzoienii care participă la aceste proiecte culturale și care vizitează Palatul Marghiloman să se aplece și asupra lucrărilor pe care artiștii plastici le-au donat prin filiala Buzău a UAP Palatului Marghiloman, lucrări care reprezintă monumentele din Buzău”, a lansat președintele UAP invitația către buzoieni. La sfârșitul lunii, se va rea­liza o expoziție cu aceste lucrări și se va realiza chiar și  un catalog care să le cuprindă.

Cel de-al doilea proiect constă în realizarea unui salon național de artă la Buzău. „Un alt proiect de suflet pe care îl derulăm împreună cu Centrul Mar­ghiloman și cu Primăria este un salon de artă pe care eu vreau să îl transform în salon național. Este un salon de toamnă, care se va prelungi și în iarnă, în care vom avea câțiva invitați din țară. El este realizat în pauza dintre bienale. Vom avea și invitați din zona Moldovei. Unii dintre ei au răspuns invitației mele”, indică președintele UAP direcția de dezvoltare și va­lorificare a artei buzoiene la nivel național.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker