Sport

Unic la Buzău, unic în România!

Sport nou pentru nevăzători

Anca Șilcă

Asociaţia Caritabilă „Totul Va Fi Bine” organizează, pe 2 iunie, la Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere din Buzău, evenimentul de lansare a unui sport nou pentru nevăzători, Showdown, echivalentul tenisului de masă clasic. Acţiunea este parte a proiectului „Uniţi prin sport”, care îşi propune să creeze oportunităţi de a desfăşura activităţi sportive dedicate nevăzătorilor, care să ducă la incluziune socială, dezvoltare personală şi o stare de sănătate mai bună. Showdown-ul este un sport nou, echivalentul pentru nevăzători al tenisului de masă clasic, pentru care la nivel naţional nu există infrastructura necesară. Pe lângă faptul că proiectul este unic în Buzău şi chiar în România, au fost deja identificaţi copii care deja şi-au manifestat interesul de a practica acest sport la nivel de performanţă, mai ales că, începând cu anul 2024 Showdown-ul va deveni sport paralimpic. Showdown-ul se face remarcat prin dinamism, fiind considerat cel mai dinamic sport pentru deficienţii de vedere, cu impact în ţările în care este deja implementat.

„În data de 2 iunie organizez la Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere evenimentul de lansare pentru un sport unic în România, Showdown, echivalentul tenisului de masă pentru nevăzători, în baza unui proiect marca Asociaţia Totul va fi Bine, proiect prin care am obţinut fondurile necesare implementării”, a declarat, pentru OPINIA, Anca Şilcă, manager de proiect. Anca Şilcă este preşedinte al Asociaţiei „Totul Va Fi Bine”, fost vicepreşedinte al Asociaţiei „Poţi Fi Chiar TU”, cu numeroase campanii şi proiecte sociale, inclusiv apariţii în media cu scopul prezentării şi promovării acestora, cu pregătire suplimentară în antreprenoriat social, competenţe certificate civice şi sociale.

Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere este una dintre cele mai importante unităţi de învăţământ special preuniversitar pentru deficienţi de vedere din ţară, care poate şcolariza până la 150 de copii nevăzători şi ambliopi. Istoricul instituţiei începe în anul 1936, când „Aşezământul pentru orbi”, cu caracter de azil, transferat de la Ungheni la Buzău, s-a transformat în instituţie şcolară destinată pregătirii teoretice elementare şi profesionale a deficienţilor vizuali.

Din anul 1948, şcoala a devenit instituţie de stat schimbându-şi numele în „Şcoala generală pentru fete oarbe”, căreia i s-a afiliat în 1956 şi o grădiniţă pentru deficienţi de vedere. În 1976, şcoala a fost mutată într-o clădire nouă, construită după un proiect francez adecvat specificului deficientului de vedere, clădire care găzduieşte liceul şi în prezent. În aceeaşi perioadă, şcoala a devenit mixtă, şcolarizând fete şi băieţi.

În 1993 se înfiinţează şi nivelul de învăţământ liceal, astfel „Şcoala generală pentru fete oarbe” devine Liceul pentru Deficienţi de Vedere Buzău. În anul 2012, instituţia îşi schimbă numele în Liceul Special pentru Deficienţi de Vedere Buzău.

Articole similare