Actualitate

Unde mergem în week-end?

Vrei să mergi în oraș în week-end și să te bucuri de concerte, spectacole de teatru, expoziții, filme și competiții sportive? OPINIA îți prezintă, la fiecare sfârșit de săptămână, evenimentele ce vor avea loc începând de vineri și până duminică.

Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman”

Buzoienii sunt așteptați și în acest week-end la Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman”. Duminică, 25 februarie, la orele 11.00 și 14.00, cei mici se vor putea bucura de un spectacol de teatru. „Scufița Roșie și aventurile ei”, după Frații Grimm se joacă în Sala Studio a Vilei Albatros. Intrarea este gratuită pe bază de rezervare între orele 8.30 și16.30.

Teatrul „George Ciprian”             

  • De Dragobete, Adrian Nour&Band promite un concert extraordinar de jazz, începând cu ora 18.00. Adrian Nour este actor, muzician și dansator de step! Cariera sa profesională cuprinde numeroase roluri în teatru și film.  Colaborează cu instituții importante în spectacole de teatru, dar și de pantomimă, dans contemporan sau musical! Fost participant la „Vocea României” în 2013, a reușit să ajungă până în etapa finală a concursului. Susține numeroase concerte alături de Trio Zamfirescu, dar și împreună cu trupa sa de jazz. Cei născuți sau căsătoriți pe 24 februarie primesc 1 invitație la concertul JAZZIN’ LOVE – cu Adrian Nour & Band. Buzoienii au ocazia de a imortaliza momentele zilei la „Poarta lui Dragobete”, special amenajată în foaier pentru acest eveniment.
  • Cea mai recentă producție a Teatrului „George Cipiran” va fi pusă în scenă tot de Dragobete. Așadar, buzoienii sunt așteptați împreună cu familia la „Cartea Junglei”, un spectacol care aduce pe scena Teatrului „George Ciprian” povestea captivantă a lui Mowgli, un băiat indian orfan, crescut de o haită de lupi sălbatici, care pornește într-o călătorie de autodescoperire în junglă. Biletele au fost deja puse în vânzare și pot fi achiziționate la prețul de 30 de lei adult/copil.

Muzeul de Etnografie „Vergu Mănăilă”

  • La Muzeul de Etnografie „Vergu-Mănăilă”, sâmbătă, 24 februarie, începând cu ora 12.00, se va desfășura „Dragobete vs. Sfântul Valentin”, ediția a IX-a. În cadrul evenimentului, va fi vernisată expoziția temporară „Batista tradițională și rolul ei în limbajul nonverbal al dragostei”. Batista tradițională era prezentă în toate momentele importante din viața omului (de ex., nașterea, nunta, înmormântarea), însă unul din rolurile sale inedite era acela de mesageră a iubirii. Așa cum furca de tors, realizată cu multă migală de flăcăul îndrăgostit și dăruită fetei iubite, însemna intenția de căsătorie, tot așa batista, cusută cu delicatețe de către fată și dăruită băiatului iubit, avea semnificația unei declarații de dragoste. Expoziția temporară cuprinde batiste din colecțiile Muzeului de Etnografie „Vergu-Mănăilă”, Muzeului Olteniei Craiova, Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, precum și din colecția personală a doamnei Rodica Petre.
  • Cu același prilej, conf. univ. dr. Ion Ghelețchi, prorector al Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, Republica Moldova, va vorbi despre „Sărbătoarea Dragobetelui în spațiul Pruto-Nistrean”. De asemenea, doamna Elena Moroianu din localitatea Lopătari, județul Buzău, doamna Rica Leu și fiica sa, doamna Viorica Copăcel, din localitatea Mânzălești, județul Buzău, păstrătoare ale vechilor tradiții din localitățile de unde provin, vor exemplifica modul de realizare a batistelor tradiționale și vor depăna amintiri din vremurile când batistele cusute încă mai erau utilizate în lumea rurală buzoiană. În încheierea evenimentului, va rula filmul „Dochia și Dragobete Cap de Primăvară”, pus la dispoziție, cu generozitate, de Muzeul Național ASTRA. Pentru o experiență muzeală completă, în cadrul expoziției temporare va exista un spațiu în care vizitatorii, care doresc să poposească mai mult la Muzeul de Etnografie „Vergu-Mănăilă”, vor putea să-și coasă propria batistă tradițională. Toate materialele puse la dispoziția vizitatorilor sunt gratuite.

Programul activităților culturale este următorul:

  • 12.00 – 12.15: Deschiderea evenimentului „Dragobete vs Sfântul Valentin”, ediția a IX-a, 2024;
  • 12.15 – 12.35: Prezentarea „Sărbătoarea Dragobetelui în spațiul Pruto-Nistrean” – conf. univ. dr. Ion Ghelețchi;
  • 12.35 – 13.00: Vernisajul expoziției temporare „Batista tradițională și rolul ei în limbajul nonverbal al dragostei”; Demonstrație de realizare a batistelor tradiționale oferită de către doamnele: Elena Moroianu, Rica Leu și Viorica Copăcel;
  • 13.00 – 13.30: Proiecția filmului „Dochia și Dragobete Cap de Primăvară”. Accesul publicului la eveniment este gratuit.

Muzeul Județean Buzău

La Muzeul Județean Buzău, este deschisă expoziția temporară ce valorifică donația „Grigore Patrichi-Smulți”. Colecţia cuprinde 30 de lucrări de artă și a fost donată instituției muzeale buzoiene, la finele anului trecut, de către soția și unul dintre fiii marelui sculptor. Reprezentant de seamă al artei contemporane româneşti, Grigore Patrichi-Smulți (1937 – 2012) a debutat, în anul 1966, în cadrul Bienalei de Sculptură-Pictură, iar în 1970 a obţinut premiul colectiv al Uniunii Artiștilor Plastici pentru lucrările din cadrul Taberei de Sculptură Măgura. A participat la numeroase expoziții colective, bienale, anuale și simpozioane de sculptură.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker