ActualitateEducație

Calitatea apei, discutată de specialiștii buzoieni cu elevii aflați în „Săptămâna verde”

Administrația Bazinală de apă Buzău- Ialomița a fost partener multor școli buzoiene în programul educativ „Școala Verde”. Acesta este motivul pentru care, zilnic, elevi de diferite vârste, de la primară la liceu, au trecut pragul instituției și au luat parte la sesiuni de informare în care  au aflat sau și-au reamintit informații din geografie, biologie și chimie.

Întâlnirile cu specialiștii Apelor Române au fost benefice pentru elevi care au avut posibilitatea să pună întrebări legate de izvorul și locul de vărsare a râului Buzău și Ialomița, importanța construcțiilor hidrotehnice și ce înseamnă exploatarea apelor.

Foarte apreciată de elevi a fost întâlnirea cu specialiștii Apelor Române  în cadrul Laboratorului de calitatea apelor Buzău au descoperit importanța menținerii unui biotop sănătos pentru comunitățile de organisme acvatice.

Demonstrațiile oferite de chimiștii laboratorului au fost pline de culoare și explicații interesante privind compoziția apei, importanța menținerii unor concentrații normale a substanțelor dizolvate în apă.

Astfel, povestesc specialiștii, „procesul de fotosinteză a fost legătura dintre informațiile privind chimia apei și organismele din apă. Descoperirea frumuseții frustulelor de diatomee din componența fitoplanctonului a stârnit imaginația privind creatorul acestor alge microscopice. Microscopul a reprezentat instrumentul prin care lumea invizibila s-a arătat în toată spelendoarea, chiar și pentru câteva minute”.

O altă comunitate de organisme descoperită de elevi a fost cea a macronevertebratelor. Ei au aflat ce reprezintă denumirea științifică a unui organism, dar și despre ciclul de viață a unei insecte,  și, sub îndrumarea specialiștilor Apelor Române, „și-au imaginat cum e să trăiești cea mai mare parte a vieții în stadiul de larvă și doar o zi în stadiul de adult așa cum fac efemeropterele, au făcut cunoștință cu specii de trihoptere care sunt adevărați arhitecții de pe fundul apei, ce rol a avut lipitoarea în vremurile când nu existau medicamente, cum putem știi că apa este foarte curată, numai ridicând o piatră și căutând o plecopteră numită Perla”.

Toate informațiile descoperite  de elevi în cadrul vizitei la sediul ABA Buzău-Ialomița au avut rolul de a-o face să înțeleagă  de ce este important ca apele să fie curate, iar ecosistemele sănătoase.

Articole similare