Actualitate

Unde mergem în week-end?

Vrei să mergi în oraș în week-end și să te bucuri de concerte, spectacole de teatru, expoziții, filme și competiții sportive? OPINIA îți prezintă, la fiecare sfârșit de săptămână, evenimentele ce vor avea loc începând de vineri și până duminică.

Ana-Maria Păunescu

Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman”

Vineri, 16 februarie, începând cu ora 18.00, buzoienii sunt invitați la Vila Albatros – Sala Studio, la o dublă lansare de carte a autoarei Ana-Maria Păunescu. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile. Pentru rezervarea unui loc, buzoienii trebuie să sune la numărul de telefon 0766.240.486.

Muzeul Județean Buzău

  • Muzeul Judeţean Buzău invită publicul să viziteze expoziţia dedicată epocii fierului, în cadrul căreia sunt etalate piese unicat din lumea dacilor, precum celebrele statuete de la Cârlomănești, modelate într-un stil realist, de un singur olar. Acestea înfăţişează războinici călare și animale sălbatice: mistreți, lupi, cerbi, păsări. Întrucât erau expuse în edificii mari, de cult, cel mai probabil figurinele reprezentau atribute ale unor divinități sau chiar animale totemice. Singura statuetă care se păstrează în întregime este Lupul de la Cârlomănești, creație remarcabilă a artei geto-dacice. Modelată dintr-o pastă foarte fină de lut și apoi arsă într-un cuptor cu reverberație, statueta este plasată pe un suport conic realizat la roată din aceeași pastă. Are înălțimea de 27 cm și diametrul la bază al suportului conic de 26 cm.
  • De asemenea, foarte interesantă este expoziția „Istoria modernă și contemporană a Buzăului”, ce redă evoluția acestei comunități pe o întindere de un secol și jumătate. Obiectele expuse tematic și cronologic ilustrează momentele semnificative ale istoriei locale cu referire la cea națională: anul revoluționar 1848, epoca unirii Principatelor Române, războiul pentru Independența României, răscoala din 1907, Primul și al Doilea Război Mondial, Buzăul în perioada interbelică, Buzăul în comunism, evenimentele din decembrie 1989. Este de asemenea reflectată activitatea unor personalități ale Buzăului: politicianul Alexandru Marghiloman, actorul Vladimir Maximilian și militarul Constantin Apostol. Expoziția valorifică într-un spațiu foarte generos un patrimoniu bogat și variat aparținând secției Istorie a Muzeului Județean Buzău. Expunerea este completată de mijloace multimedia care augmentează experiența vizitatorului. Aplicația „Buzăul în imagini” pune la dispoziția publicului peste 1300 de fotografii din orașul Buzău, de la sfârșitul sec. al XIX-lea până în prezent. Totodată, în sală pot fi explorate și imagini din județul Buzău în perioada anilor 1960-1970 (post colectivizare), cât și filme documentare despre Alexandru Marghiloman și Revoluția din decembrie 1989, la Buzău.
  • Tot la sediul Muzeului Județean Buzău, este deschisă expoziția temporară ce valorifică donația „Grigore Patrichi-Smulți”. Colecţia cuprinde 30 de lucrări de artă și a fost donată instituției muzeale buzoiene, la finele anului trecut, de către soția și unul dintre fiii marelui sculptor. Reprezentant de seamă al artei contemporane româneşti, Grigore Patrichi-Smulți (1937 – 2012) a debutat, în anul 1966, în cadrul Bienalei de Sculptură-Pictură, iar în 1970 a obţinut premiul colectiv al Uniunii Artiștilor Plastici pentru lucrările din cadrul Taberei de Sculptură Măgura. A participat la numeroase expoziții colective, bienale, anuale și simpozioane de sculptură.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker