Cultură

Fiica poetului Adrian Păunescu își lansează primele volume la Buzău

În luna februarie, Ana-Maria Păunescu, fiica regretatului poet Adrian Păunescu, a pornit într-un turneu prin țară ca să ducă poezia la Buzău, la Piatra Neamț și la Reghin. Este vorba despre poezia ei, și nu a tatălui ei, pentru că și-a făcut debutul poetic, semnând cartea intitulată „Toate poeziile pe care nu ți le-am scris”; acesta este unul din cele două volume pe care le va lansa la Buzău vineri, 16 februarie, începând cu ora 18.00, la Vila Albatros. Volumul a fost publicat în vara anului 2022, și cuprinde versuri prin care a reușit să spargă liniștea în care se adăpostise ani la rând. Cartea a primit „Premiul pentru poezie” al revistei Literatură și Artă și „Premiul pentru poezie” al Fundației „Niște Țărani”.

„Debutul poetei Ana-Maria Păunescu cred că are astăzi, prin talentul ei exploziv, virtutea de-a înnobila si poezia românească actuală prin sentimentul emoției si al suflului liric care se întâlnesc atât de rar în poezia scrisă de tânăra generație”, nota scriitorul Dinu Săraru despre Ana-Maria Păunescu, la debutul ei poetic.

Celălalt volum lansat la Buzău  este intitulat „Ai vreme să vorbim?”. Despre acest volum, căruia scriitorul Dinu Săraru i-a scris Cuvântul Înainte, scria: „Scriu cu tot sufletul Cuvântul Înainte la cel de-al doilea volum de versuri al poetei Ana-Maria Pănescu, pus emblematic sub acest motto: <Mă rog pentru un ultim, laș, botez: Ajută-mă să nu te mai visez!>. Versurile antologate – o spun din prima clipă – egalează spiritul social si moral întemeiat pe o mare iubire a marelui Adrian Păunescu, pe care poeta îl slujește cu o surprinzătoare maturitate. lată unul dintre poemele cutremurătoare și cuceritoare, prin vocația unei lirici moderne și actuale în cel mai înalt grad”.

De altfel, Ana Maria, din marea sa iubire pentru tatăl său, începând cu anul  2010, pe lângă rubrica pe care o avea deja de ani de zile în revista „Flacăra lui Adrian Păunescu”, a preluat conducerea publicației, continuând, până în ziua de azi, să tipărească săptămânal mii de exemplare care ajung în casele iubitorilor de opinie. Tot din 2010, mulți ani a susținut rubrica de luni în cotidianul „Jurnalul Național”, colaborând apoi cu mai multe site-uri de știri.

Despre Ana Maria se spune că  s-a născut pe 25 decembrie 1990, în București, într-o casă cu poezie și aer de Crăciun. Ea a terminat Liceul „Cervantes” din Capitală și a continuat să studieze limba spaniolă la Universitatea București, terminând, în anul 2012, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine (secția spaniolă-portugheză) și, doi ani mai târziu, masteratul în aceeași instituție.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker