Actualitate

Un bărbat din Cozieni, record de alcoolemie la început de an

1,11 mg/l alcool pur în aerul expirat este recordul de alcoolemie la începutul acestui an în județul Buzău. Recordmanul este un bărbat în vârstă de 47 de ani din Cozieni, depistat de polițiști săptămâna trecută în timp ce se deplasa la volanul unui autoturism pe DJ203L, pe raza localității de domiciliu. În urma testării cu aparatul etilotest, acesta a indicat o valoare de 1,11 mg/l alcool pur în aerul expirat. Bărbatul a fost condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.

Codul Rutier aflat în prezent în vigoare prevede că șoferii depistați cu o alcoolemie de până la 0,40 mg/ litru alcool pur în aerul expirat se aleg cu suspendarea permisului timp de șase luni și cu o amendă care poate varia de la 21 la 50 de puncte. Mai mult, dacă depășiți această limită, încep și problemele penale. Astfel, dacă  alcoolemia este mai mare de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat șoferii riscă între unu și cinci ani de închisoare sau pot primi o amendă penală usturătoare.

Experții spun că alcoolemia variază de la un șofer la altul și depinde, în principal, de masa corporală. Prin urmare, un participant la trafic cu o masă corporală de 70 de kilograme, care bea un litru de bere, va avea o alcoolemie de 0,57 de grame la mie. Motivul: un litru de bere echivalează cu ingerarea a 50 de grame de alcool pur. Valoarea se înmulțește cu coeficientul de 0,8, iar rezultatul se împarte la 70 (de kg).

Specialiștii mai spun că la persoanele care beau alcool pe stomacul gol valoarea maximă a alcoolemiei se atinge în 20-30 de minute, deoarece metabolismul este mai rapid și alcoolul ajunge mai repede în sânge. În schimb, cei care au băut, dar au și mâncat vor avea surpriza să „înverzească fiola” cel mai puternic la 1,5 – 2 ore după ce au băut, deoarece abia atunci ating alcoolemia maximă. Indiferent de felul băuturii consumate, de starea de oboseală a persoanei sau dacă aceasta a mâncat înainte sau nu, eliminarea alcoolului din organism se face cu 0,15 grame la mie pe oră. Singurul factor care poate grăbi oarecum eliminarea este exercițiul fizic intens.

Poliția Română recomandă șoferilor să nu consume băuturi alcoolice înainte de a se urca la volanul oricărui autovehicul.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker