Economic

Turismul în 2022: între revenire și scumpiri

Pentru turismul româ­nesc, anul 2022 va însemna o continuare a revenirii, dar atingerea nivelului din anul 2019 stă sub semnul întrebării, având în vedere că alimentele s-au scumpit, iar facturile la utilități au explodat. Aceste scumpiri pun o mare presiune pe operatorii din turism, care abia încep să își revină după pierderile din anul 2021.

Scumpirile din anul 2021 se vor simți în acest an în sejururi cu prețuri mai piperate, pentru că operatorii vor dori să mențină un echilibru între facturi și încasări. Partea bună, pentru cei care lucrează la stat, este că angajații vor primi din nou vouchere de vacanță. „Este dificil de estimat cum va fi 2022, depinde foarte mult de evoluția pandemiei. Este un lucru benefic reluarea acordării voucherelor de vacanță, ceea ce va impulsiona turismul intern, atât în ceea ce privește călătoriile în România cât și fiscalizarea unităților de cazare”, precizează Alin Burcea, CEO-ul turoperatorului Paralela 45.

Cu toate acestea, turismul își va continua și anul acesta drumul către re­venire, în contextul în care din ce în ce mai mulți oameni vor dori să călăto­rească, iar pandemia își va mai diminua din efecte, dar părerile cu privire la momentul în care vor fi din nou atinse cifrele din 2019 sunt împărțite. Unii sunt de părere că turismul va reveni la nivelul din 2019 anul acesta, pe când alții consideră că acest lucru se va întâmpla abia în 2023, însă totul va depinde de evoluția pandemiei, scrie zf.ro.

Ofertele pentru concediile de vară în destinațiile externe sunt deja disponibile, iar românii sunt încurajați să rezerve vacanțele din timp, pentru că prețurile se vor majora pe măsură ce restricțiile vor fi relaxate, potrivit specialiștilor.

Pentru anul acesta sunt programate a fi deschise șase hoteluri ce vor purta nume internaționale cu o capacitate de cazare de peste 900 de camere, mai exact Radisson Blu Brașov, Ibis Styles Bucharest Dimitrie Pompeiu, Mama Shelter Bucharest, Swissotel Bucha­rest, Radisson Blu Cluj, Crown Plaza Constanța Mamaia Beach.

Și turismul buzoian va prinde viteză dacă Ținutul Buzăului va primi titlul de Geoparc UNESCO, devenind astfel al doilea Geoparc din țară. Dacă ar fi să tragem linie, în anul 2021 turismul buzoian a mers bine comparativ cu anul precedent, când pandemia a afectat puternic acest do­meniu. În luna octombrie, 55.427 de turiști a primit Buzăul, cei mai mulți fiind turiști români.

De Revelion însă, tu­rismul românesc a scăzut, comparativ cu anii trecuți. Aproximativ 121.000 de persoane au petrecut Revelionul 2021/2022 într-o locație din România, cu 32 la sută mai puține față de Anul Nou 2019/2020. Acestea au cheltuit aproape 25,6 milioane de euro, sumă cu 40 la sută mai mică raportat la anul dinaintea pandemiei, arată Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). Stațiunile preferate au fost cele de pe Valea Prahovei, Poiana Brașov, zona Rucăr-Bran, Păltiniș, Rânca, Straja, dar și cele din Maramureș și Bucovina. În plus, s-a deschis prima pârtie olimpică de schi din România și telegondola din stațiunea Borșa, aflată la poalele Munților Pietrosul Rodnei, din Maramureș.

Cea mai mare scădere  s-a înregistrat în hotelurile și restaurantele din București și din orașele din țară, de 57 la sută. Prin urmare, 13.500 de persoane au petrecut Revelionul într-unul dintre hotelurile situate în marile centre urbane, unde sejurul minim a fost de două nopți.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker