Administrație

Noi stații de încărcare pentru mașinile electrice vor fi montate în Buzău

Opt stații de încărcare pentru mașinile electrice urmează să fie amplasate la Buzău, în diferite locuri din oraș. Astfel, două stații, cu câte patru puncte de în­cărcare, vor fi puse pe Aleea Trandafirilor, o stație, cu două puncte de încărcare va fi amplasată pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, iar alte două stații, cu câte patru puncte de încărcare, vor fi plasate pe Bulevardul Unirii/Calea Eroilor. Și pe Șoseaua Brăilei vor fi amplasate două stații, cu patru puncte de încărcare, dar și pe Șoseaua Spătarului va apărea una, cu două puncte de încărcare. Proiectul va fi implementat, în mare parte, cu ajutorul fondurilor europene, dar și Primăria Buzău va contribui cu 15 la sută din costuri.

În luna octombrie a anului trecut, Buzăul figura cu 17 astfel de stații în tot orașul, ceea ce ne plasa la jumătatea clasamentului național. În Capitală erau amplasate cele mai multe, 158, urmată de Timiș (53), Ilfov (42), Cluj (41) și Constanța (40). Cele mai puține locații de încărcare a vehiculelor electrice erau în Teleorman (4), Ialomița, Giurgiu și Brăila, (3), dar și în Sălaj, unde se găsea o singură stație de încărcare electrică.

Tot în luna octombrie, ministrul Mediului, Tanczos Barna, anunța că vor fi amplasate 18.000 de stații de încărcare a vehiculelor electrice în următorii patru-cinci ani, din banii de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) și din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Benzinăriile amplasează și ele noi stații de încărcare

Și benzinăriile au planuri ambițioase în acest sens, iar în luna august a anului trecut, OMV Petrom, Rompetrol și Mol anunțau că vor amplasa mai multe stații de încărcare în locațiile proprii, începând cu anul acesta. Cei de la Petrom și-au propus instalarea a 80 de noi puncte în toată țara, până la sfârșitul anului și au planificat să atin­gă ținta de 500 până în anul 2030. Din cele aproape 170 de benzinării, Rompetrol are acum 18 benzinării cu puncte de încărcare, în care alimentarea electrică este gratuită, însă aceștia și-au propus, de asemenea, să crească numărul lor. Și cei de la Mol, prezenți cu 250 de stații în țară, dintre care 24 au prize pentru mașini electrice, vin din urmă și anunță amplasarea a 14 astfel de stații de încărcare, pe autostrăzile A1, între Lugoj și Deva, dar și pe Autostrada Soarelui.

Numărul mașinilor electrice reprezintă 1 la sută din totalul celor care circulă pe drumurile din România, iar o stație de încărcare rapidă costă 20 de mii de euro. Încărcarea electrică este destul de avantajoasă, ridi­cându-se la 20-30 de lei, pentru a parcurge 100 de km. Prin comparație, pentru o mașină pe benzină, costurile ajung în jur de 50 lei/100 km. Dacă vă încărcați mașina acasă, pentru 100 de kilometri plătiți aproape 10 lei, spun experții auto, dezavantajul fiind durata de încăr­­care, ce poate ajunge până la opt ore. Încărcarea mașinii electrice depinde de cât de performantă este stația, dar și de capacitatea de încărcare a autoturismului.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker