ActualitateCultură

Tradiții la sărbătoarea „Izvorul Tămăduirii”

Astăzi ortodocșii sărbătoresc „Izvorul Tămăduirii”. Este o sărbătoare care se află în calendar  întotdeauna în prima zi de vineri de după Duminica Învierii Domnului, în vinerea din „Săptămâna Luminată”. Este ziua în care, potrivit tradiției, preoții scot icoanele și fac slujbe la câmp pentru ploaie și împotriva molimelor.

În această zi, în toate bisericile se oficiază slujbe de sfinţire a apei, Aghiasma Mică.

În „Dicționarul de simboluri și credințe tradiționale românești” a lui Romulus Antonescu se arată că în această zi, unele femei fac pască și ouă roșii, iar a doua zi, în Sâmbăta Tomei, le duc la biserică, pentru a fi slujite, și apoi le duc la cimitir și pun lângă fiecare cruce de pe mormântul răposaților din neam câte un ou și o pască, aprinzând și câte o lumânare, pentru a face și morților „rânduială”.

Care este semnificația zilei

Izvorul Tămăduirii este o mare sărbătoarea închinată Maicii Domnului. Sărbătoarea aminteşte de o minune petrecută în apropierea Constantinopolului. Conform tradiţiei, Maica Domnului i-a descoperit împăratului Leon cel Mare (457-474), înainte de urcarea sa pe tron, un izvor cu apă vindecătoare.

Se spune că, Împăratul Leon, mergând printr-o pădure, a întâlnit un orb rănit care îşi căuta drumul. Leon l-a luat de mână ca să-l conducă, dar, la cererea orbului de a-i da apă, a plecat să caute. Negăsind, a auzit glas Maicii Domnului care i-a indicat locul unde va găsi apă pentru a potoli setea orbului şi pentru a-i unge ochii lipsiţi de vedere. Urmând cele auzite, Leon a găsit izvorul, care s-a dovedit a fi tămăduitor. Orbul şi-a astâmpărat nu numai setea, dar şi-a recăpătat şi vederea. După ce a ajuns împărat, Leon a ridicat în acel loc o biserică, iar cu apa acelui izvor s-au vindecat mulţi bolnavi de-a lungul timpului. Mai târziu, împăratul Justinian (527-565), care suferea de o boală grea, s-ar fi vindecat după ce ar fi băut apă din acest izvor. Ca semn de mulţumire, el a construit o biserică şi mai mare. Această biserică a fost distrusă de turci în 1453, la căderea Constantinopului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare