Economic

Tot ce trebuie să știi despre RCA

Ce este asigurarea RCA?

RCA-ul este o asigurare obligatorie pentru posesorii de vehicule rutiere din România care acoperă daunele materiale, vătămările corporale şi decesul în urma unui accident auto. RCA-ul nu despăgubeşte asiguratul, acesta acoperă doar prejudiciile cauzate de acesta în urma unui eveniment din trafic.

De ce trebuie să deții o asigurare RCA?

Asigurarea RCA este obligatorie, iar fără aceasta nu vei putea circula legal pe drumurile publice. Prin intermediul acestei polițe ești exonerat de la plata daunelor în cazul avarierii altor vehicule, distrugerea de bunuri, a lovirii unei persoane sau a unui deces.

Ce se întâmplă în cazul în care nu ai o asigurare RCA?

Lipsa unei asigurări RCA valabile conduce la amenzi de până la 2.000 lei, precum și la confiscarea plăcuţelor şi a certificatului de înmatriculare.

Cum poate fi verificată valabilitatea unei asigurări RCA?

Agenții de circulație pot solicita oricând verficarea asigurării RCA, chiar și în cazul unui control de rutină. Aceștia pot verifica valabilitatea poliței prin intermediul bazei de date AIDA. Deținerea poliței în format fizic nu este obligatorie, căutarea în baza de date AIDA putând fi realizată după seria de caroserie (serie VIN) sau numărul de înmatriculare.

Pe ce perioadă poți încheia o asigurare RCA?

Șoferii pot încheia polița RCA pentru o perioadă cuprinsă între o lună și 12 luni, multiplu de o lună cu anumite excepții, precum: vehicule înregistrate sau înmatriculate în alte state membre ale Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene în vederea importului în România, vehiculele destinate exportului și vehicule autorizate provizoriu pentru circulaţie.

Cum se calculează prețul unei asigurări RCA?

Prețul unei asigurări RCA se calculează în funcție de mai mulți factori: clasa de bonus/malus, vârsta proprietarului, data de obținere a permisului de conducere, localitatea în care locuiește șoferul și date referitoare la vehicul: marcă, model, capacitare cilindrică, putere, număr locuri, anul fabricației etc. Dacă cauți un RCA ieftin, poți compara polițele folosind calculatorul de preț RCA.

Cum achiționez cel mai rapid o asigurare RCA?

Cel mai facil și rapid mod de a achiziționa o asigurare RCA este online. Pe internet vei găsi un număr vast de oferte în vederea achiziționării unei asigurari RCA online și poți compara cu ușurință prețurile și beneficiile din confortul casei tale.

 

 

Articole similare