Economic

Top 9 idei de afaceri profitabile la țară

Mediul rural poate fi locul perfect pentru a începe o afacere profitabilă. Cultura plantelor, creșterea animalelor, totul se poate transforma într-un business de succes. Nu doar afacerile tradiționale vă pot aduce bani, dar și cele inedite, pot reprezenta șansa explorării unor noi oportunități. 

Când vorbim de afaceri în mediul rural, cei mai mulți se duc cu gândul automat la agricultură și creșterea animalelor. Afacerile în mediul rural pot merge în foarte multe direcții, nișele inedite fiind insuficient exploatate. Indiferent de tipul de finanțare, fonduri proprii, europene, credite pentru agricultură, oportunități pentru deschiderea unor noi afaceri în mediul rural există. Vă prezentăm 9 idei de afaceri profitabile, deosebite. 

1. Cultură de legume

Afacerile cu legume pot fi profitabile, în ciuda problemelor existente în agricultură și a costurilor ridicate la utilități. Zarzavaturile sunt căutate tot timpul anului, iar legumele de tipul morcovilor, roșiilor, cartofilor mov, castraveților, ardeilor grași dulci sau mini, sunt apreciate. Există soiuri diferite, cu rezistență sporită la condiții de mediu și dăunători, cu gust, formă și culori minunate. Mizați pe înființarea culturilor de legume bio sau eco. 

Dacă bugetul nu vă permite, puteți alege creditul pentru investiții agricole, care vă permite achiziția de utilaje, terenuri, hale, depozite, construcția de sere, solar, grajduri și magazii de depozitare. Cu ajutorul acestui tip de credit pentru agricultură puteți cumpăra animale și sisteme de irigații. 

2. Creșterea animalelor 

Carnea este un produs căutat, iar creșterea animalelor se poate dovedi o afacere profitabilă. Mizați pe ferme de dezvoltare a iepurilor, fazanilor, prepelițelor, găinilor de carne, caprelor, oilor sau porci Mangalița. 

3. Apicultura

Mierea de albină și produsele derivate au proprietăți excelente, oamenii fiind tot mai interesați de acest gen de mărfuri, pe care le consumă în cantități tot mai mari. În plus, apicultura este o ramură care este subvenționată, iar accesul la finanțare poate fi facil, cu îndeplinirea condițiilor legale. 

Varietățile și combinațiile de miere și produse specifice sunt limitate de imaginația și creativitatea apicultorilor experimentați. 

4. Plante aromatice, medicinale și ceaiuri

Plantele aromatice, cele medicinale, ceaiurile sunt culturi care pot aduce profituri frumoase, celor care decid să le producă. În unele cazuri, poate fi vorba de muncă susținută pentru obținerea unor cantități optime, în condiții deosebite, în timp ce pentru altele, rezultatele sunt fantastice, iar profitul pe măsură, în condițiile unor domenii de aplicabilitate multiple. Menta, mușețelul, gălbenelele sunt utilizate în industria alimentară și de consum, farmaceutică și cosmetică. 

5. Fabricarea dulcețurilor

Cultivarea fructelor și fabricarea dulcețurilor după rețete tradiționale, moștenite, este o afacere cu un potențial imens. Căpșuni, zmeură, fructe de pădure, măceșe, agrișe, gutui, cireșe, vișine, mere, portocale, lămâi, piersici, caise, prune – orice fruct poate fi transformat în dulceață parfumată, urmând rețetarul potrivit. 

Înființarea culturii și procesarea fructelor vă poate aduce un profit mare, dar și investiția este una generoasă. 

6. Bunătăți tradiționale conservate

Legumele pot fi conservate, mai ales cele care nu pot fi comercializate. Gustul unic al tocanei de legume, cel de zacuscă cu vinete, ciuperci, ardei copți, murături asortate și câte și mai câte bunătăți – afacere de succes în mediul rural, mai ales dacă rețeta este tradițională și totul se face în stil autentic. 

7. Cultură de lavandă

Cu o investiție financiară adecvată, cu mult timp dăruit creșterii și protejării culturii, lavanda poate fi o afacere profitabilă și de viitor. Uleiurile sunt deosebite și se pot întrebuința în multe domenii de activitate, iar plantele și florile se comercializează mereu. 

Mierea, ceaiul, înghețata și prăjiturile de lavandă sunt produse extraordinare, care încep să câștige un loc semnificativ în piață. 

8. Cultivarea șofranului

Cultura de șofran este profitabilă, prețurile acestui produs fiind destul de mari. Deși nu este o cultură profitabilă din primul an, șofranul nu necesită totuși investiții semnificative, ci atenție și răbdare. 

9. Producția de săpunuri naturale

Tot mai multe persoane se întorc la utilizarea produselor naturale, iar săpunurile realizate din uleiuri și ingrediente simple, sunt prețuite și considerate produse deosebite. Producerea de săpunuri naturale este o afacere cu parfum unic, combinația perfectă de uleiuri, putând să vă aducă recunoașterea și aprecierea unui număr mare de consumatori.  

Alegerea corectă a afacerii care să vă reprezinte, dedicarea și urmarea pașilor pentru dezvoltarea business-ului vor aduce profitul scontat sau pot oferi ocazia unui succes neașteptat. 

Articole similare