Economic

Top 8 solutii de a incalzi casa pe timp de iarna

Incalzirea locuintei – un subiect de interes in special pentru cei care locuiesc la casa si care au la dispozitie o gama mai variata de alegeri. Ieftin, sustenabil, durabil, sigur, eficient – care e cea mai buna solutie la care sa apelezi?

Centrala termica

Cea mai populara solutie in prezent este centrala termica pe gaz. Nu e tocmai greu sa alegi cea mai buna centrala de apartament daca tii cont de cativa parametri de selectie concreti, astfel incat ea sa corespunda suprafetei pe care o ai de incalzit si tipului de instalatie de incalzire din locuinta.

Lucrurile incep sa se complice atunci cand suprafata pe incalzit este foarte mare sau cand combustibilul pe care il ai la dispozitie este limitat. Daca discutam despre o vila construita intr-o zona in care nu exista retea de gaze naturale, va trebui sa te reorientezi catre alt tip de centrala si alt tip de combustibil.

Soba clasica

Incalzirea cu sobe clasice are unele avantaje – cel mai important fiind legat de faptul ca nu depinzi decat de lemne. Pe de alta parte, dezavantajele sunt destule: pretul lemnelor, puterea lor calorica, munca asociata, murdaria, faptul ca trebuie mereu sa ai grija sa faci focul si sa il alimentezi, curatarea periodica a hornurilor, riscurile legate de acumularea de gaze periculoase.

Pompa de caldura

Pompa de caldura presupune o factura de curent de pana la 5 ori mai mica decat cea oferita de centrala termica electrica, aceste costuri variind destul de mult in functie de gradul de izolatie a casei si de temperatura pe care urmaresti sa o atingi.

Investitia necesara unei pompe de caldura este insa importanta, atat financiar cat si ca munca, asadar nu e o optiune potrivita pentru toata lumea. De asemenea, este o solutie care ar trebui luata in calcul inca din faza de proiect, pentru ca e mai greu de implementat odata ce locuinta este deja ridicata. Daca subiectul suna interesant, dar nu ai inca nici un fel de cunostinte despre asta, poti afla mai multe despre pompele de caldura aici.

Panourile radiante

Panourile radiante sunt o solutie din ce in ce mai populara, mai ales in cazul locuintelor cu o buna izolatie termica. Montajul panourilor este rapid si ieftin, curat, fara sa fie nevoie de instalatii complicate.

Functionarea lor este silentioasa, panourile nu emana gaze toxice si nu au nevoie de oxigen pentru a functiona. Incalzirea cu panouri se realizeaza rapid, totusi alternativa este rareori preferata ca varianta de durata pentru un spatiu locuit permanent, ci mai degraba ca solutie adjuvanta in locuri care trebuie sa obtii caldura intr-un timp scurt.

Panourile solare

Panourile solare au castigat teren si beneficiaza de o oarecare sustinere multumita programului Casa Verde. Indiferent daca vrei sau poti sa apelezi la acest program (sau nu), aceasta sursa de energie regenerabila poate incalzi o casa bine izolata si poate fi folosit ca unica sursa de caldura, in anumite situatii.

Daca subiectul panourilor solare te intereseaza, poti incepe documentarea aici; ideea de casa pasiva s-ar putea sa iti ofere sii mai multe detalii.

Aeroterma

Asociata unui consum de energie mai mare decat alte solutii, aeroterma poate ramane o varianta in unele situatii. E necesar sa te documentezi in detaliu inainte, caci exista dispozitive care elimina stratificarea naturala a caldurii, dupa cum exista si modele care functioneaza nu pe baza de electricitate, ci cu abur sau cu agent termic. Specialistii in solutii de incalzire pot detalia mai multe pe acest subiect.

Cazanul cu combustibil solid

Este una dintre cele mai eficiente solutii dupa centrala pe gaz, in condensatie. Poate functiona cu lemne, carbuni sau peleti, sau poti opta pentru un model mixt, care sa iti permita sa alternezi combustibili in functie de nevoi.

Modelele cu camera de ardere complet imersata sunt mai silentioase si mai putin poluante, deci poate vrei sa iei in calcul aceasta varianta.

Semineul

Semineul si cu fratele sau mai mare, termosemineul, are un farmec aparte, ar nu pot fi folosite in general decat pentru incalzirea camerei in care sunt pozitionate. Exista variante constructive care iau in calcul incalzirea mai multor spatii, dar nu exceleaza prin eficienta; recomandam semineul mai degraba pentru farmecul sau, decat ca solutie de incalzire a intregii locuinte.

Tu pentru ce solutie ai apelat?

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker