Economic

Sfaturi pentru a încuraja lectura în rândul copiilor

Cititul trezește imaginația și creativitatea și permite o mai bună dezvoltare a limbajului, ceea ce îi ajută pe copii și pe cei mici să rezolve mai bine problemele și să transmită mai clar ceea ce li se întâmplă.

Nu este neobișnuit să vedem copii la vârste fragede încă primind cărți drept cadou. Nu este nici neobișnuit ca aceștia să le mânuiască – inclusiv să le bage în gură – să le privească și să devină unele dintre jucăriile lor preferate, chiar dacă încă nu vorbesc sau nu merg. Când sunt puțin mai mari, sunt fascinați de poveștile pe care le spun adulții și sunt captivați de imaginile de pe paginile lor. Încă de la o vârstă foarte fragedă, poveștile sunt esențiale în viața copiilor. Nu numai că le stimulează creativitatea și imaginația: a le citi sau a inventa o poveste pentru ei este un act de iubire.

Pe măsură ce cresc și se apropie de vârsta de 6 sau 7 ani, relația lor cu cărțile se schimbă. Pe măsură ce intră la școală și învață să citească, cititul devine parte din obligațiile lor și nu mai provoacă atâta plăcere. Nu mai este o joacă. Se întâmplă frecvent ca ei să se simtă frustrați pentru că le este greu, pentru că fac greșeli sau pentru că încearcă să înțeleagă ceea ce citesc și nu este atât de ușor. Din acest motiv, este o etapă crucială pentru ca obiceiul de a citi de plăcere să fie încurajat în continuare acasă. Și este chiar mai bine dacă acest lucru se face în familie.

Copiii trăiesc în prezent, nu au o idee clară despre viitor, așa că le este foarte greu să proiecteze beneficiile lecturii pe termen mediu sau lung dacă nu sunt atrași imediat de ea. Ei nu vor aprecia că cititul este bun pentru ei dacă nu se bucură de moment, nu se distrează, nu se joacă și chiar nu visează.

De ce să încurajăm lectura la copiii mici?

Lectura trezește imaginația și creativitatea. Atunci când creativitatea este stimulată încă din copilărie, la vârsta adultă problemele pot fi abordate cu mai multă anvergură și cu atitudinea necesară pentru a găsi soluții mai bune la probleme.

Cititul necesită mai mult efort decât utilizarea ecranelor. Copiii simt că pot stăpâni ceva dificil, ceea ce le crește încrederea în sine și le oferă o mai mare satisfacție.

Lectura este fundamentală pentru dezvoltarea limbajului. Atunci când stăpânesc limbajul, își pot transmite mai bine sentimentele și se pot exprima mai bine. Este un instrument care le consolidează modul în care interacționează cu mediul înconjurător și cu diferitele situații cu care se confruntă în viață.

Alegerea cărților

Alegerea cărților pentru copii nu este o sarcină ușoară. Trebuie să fie materiale care să le trezească interesul. Este foarte important ca ei să simtă că prin această carte pot cunoaște experiențe noi, că se pot conecta cu aspecte ale realității care le erau străine și că îi distrează.

De ce ar trebui să țineți cont când alegeți cărți pentru cei mici:

 1. Urmăriți gusturile copilului dvs

Nu cumpărați ceea ce vă place vouă sau ceea ce ar trebui să citească copiii voștri, ci ceea ce le place lor.

 2. Informația este esențială înainte de a cumpăra

Înainte de a cumpăra o carte, informați-vă despre subiect, despre stilul acesteia și despre personajele implicate. Există multe informații pe copertă și pe interiorul copertei care vă pot da indicii.

 3. Vârsta este o recomandare orientativă

Cărțile pentru copii au, de obicei, o recomandare de vârstă, dar asta nu înseamnă că trebuie să o respectați întocmai. Țineți cont de gusturile copilului dvs, ascultați-l atunci când vă face o cerere și informați-vă înainte de a cumpăra cartea.

 4. De ce nu și poezii?

Există cărți de poezii pentru toate vârstele și sunt foarte recomandate pentru că evocă senzații, trezesc imaginația și uimesc, atâta timp cât le alegeți pe cele mai potrivite pentru vârsta copilului.

 5. Teatru, cu dialoguri clare

Dacă doriți să oferiți dramatizări concepute pentru copii, trebuie să alegeți cărți cu scene și dialoguri clare.

6. Da cărților didactice

Multor copii le plac cărțile de cultură generală. Unele dintre ele tratează subiecte interesante, cum ar fi universul, dinozaurii, culturile antice, pictura de-a lungul istoriei sau tehnologia. Bineînțeles, acestea trebuie să fie amuzante și în concordanță cu gusturile lor.

 7. Cărți cu imagini atractive

Imaginile sunt atractive la orice vârstă. Mai ales cele care sunt mai legate de text și transmit emoții.

 8. Benzi desenate pentru toate vârstele

Există benzi desenate adaptate la toate vârstele. Alegeți-o pe cea care vi se pare cea mai atractivă în funcție de subiect, de stil sau de personaje și asigurați-vă că textul din benzile desenate este lizibil.

 9. Magia cărților pe ecrane

Nu există niciun motiv să vă feriți de cărțile de pe dispozitivele electronice dacă copilul dumneavoastră se arată interesat de ele, mai ales de cele care sunt aprobate de o instituție de încredere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker