Administrație

Ținutul Buzăului, pas mare spre titlul de Geoparc UNESCO

Șansele ,,Ținutului Buzău­lui” de a intra în rețeaua globală a geoparcurilor ­UNE­SCO s-au maximizat, după ce joi, 9 decembrie, Comisia Organizației a dat un prim vot pozitiv pe această temă. Votul final al board-ul va avea loc în primăvara anului 2022.

,,Comisia UNESCO a decis, la Paris, în urma evaluării, dacă <Ținutul Buzău­lui> va fi sau nu recomandat pentru titlul de Geoparc Internațional UNESCO. Mulți ani de lucru, de cooperare, mulți parteneri și multă pasiune. Rezultatul? Vot pozitiv! În aprilie, urmează votul final al boardului”, au scris pe Facebook reprezentanții Asociației ,,Ținutul Buzăului”.

Astfel, eforturile Asociației ,,Ținutul Buzăului”, în colaborare cu Consiliul Județean Buzău și cu cele 18 comune care alcătuiesc geoparcul, care au durat 14 ani, par a avea rezultat.

,,O veste foarte bună! <Ținutul Buzăului> a primit un vot pozitiv în Consiliul UNES­CO, ceea ce înseamnă că suntem recomandați să devenim Geoparc Global UNESCO în 2022! Rezultatele muncii în echipă încep să se vadă și sunt mândru că <Ținutul Buzău­lui> va primi recunoașterea internațională pe care o merită! În primăvară va avea loc votul boardului UNESCO, care reprezintă ultimul pas și care se bazează pe recomandarea dată de Consiliul ­UNE­SCO. Ne mai despart doar câteva luni de votul final, care va fi cu siguranță unul pozitiv!”, a scris pe Facebook și președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu.

Reamintim că, în luna septembrie, doi evaluatori ai UNESCO au venit la Buzău și, timp de patru zile, au verificat o mare parte dintre localitățile ce alcătuiesc geoparcul. La final, aceștia s-au declarat încântați de ceea ce au găsit în teren, chiar dacă au spus că oricând este loc și de mai bine.

,,Cred că acest geoparc are un mare potențial și echipa a făcut un pas important alături de populația locală și cred că următorul pas care trebuie făcut este de a face o mai bună infrastructură în zonă, pentru că este oarecum greu de ajuns în unele locuri, iar zona are un mare potențial de a atrage oamenii. Ne gândim la drumuri, la accesibilitate, la centre de vizitare ca cele pe care le-am văzut, care sunt extraordinare”, spunea Margaretha Roelfs, evaluator UNESCO.

„Înainte de a vă prezenta o listă a obiectivelor de făcut, <to do list>, vreau să vă spun mai bine, ce am găsit aici. Am văzut în ultimele patru zile niște lucruri extraordinare. Infrastructură în curs de realizare, centre de informare realizate pe o tehnologie ultramodernă combinată cu elemente tradiționale, ceea ce pentru mine a fost o noutate pe care nu am văzut-o la alte geoparcuri, aceea de a combina tehnologia nouă cu lucrurile tradiționale. Mi-a plăcut asta foarte mult. Am văzut niște panouri impresionante, cu un design smart, care atrag oamenii către alte puncte din geoparc și care ajută, astfel, la prelungirea șederii turiștilor aici. Este un teritoriu cu un potențial imens și au fost făcute lucruri impresionante aici, dar în lumea geoparcurilor nu există geoparcuri perfecte, ci mereu este nevoie  de îmbunătățiri. Nicăieri nu este un geoparc perfect. Lucrul bun este că oamenii care lucrează în teritoriu au înțeles exact ce trebuie făcut, politicienii par responsabili pentru ce se întâmplă și oamenii par a ști exact ce trebuie făcut, au o hartă a ceea ce trebuie făcut și par să se țină de ea, indiferent câți ani va dura. Aceasta este ideea de geoparc: totdeauna să devii mai bun. Dacă Buzăul va deveni un geoparc, peste patru ani alt evaluator va veni și atunci vi se va spune că trebuie făcute și alte lucruri. De aceea, un geoparc nu doarme niciodată. Totdeauna este o competiție să faci lucrurile bune”, spunea, la rândul său, evaluatorul Ilias Valiakos.

În urma votului care va avea loc în 2022, ,,Ținutul Buzăului” ar putea deveni al doilea geoparc acreditat UNESCO din România, după ,,Țara Hațegului”.

Un comentariu

  1. Se pun niște ștampile pe niște hârtii. Asta nu înseamnă automat că vin și niște bani. Un singur proiect turistic putea avea succes și anume Dracula Park. Chiar și astăzi în topul încasărilor sunt producții cu această temă!
    Geoparcu lu’ Pește are o mare hibă, nu are poveste. Nu are poveste, nu vinde. Geoparcu nu este decât moțul de la bască.

Articole similare