Actualitate

Ce pun autoritățile județului în calea valului cinci al pandemiei

Prefectul Buzăului, Daniel Țiclea, a anunțat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că se fac pregătiri pentru un „destul de probabil, deși nedorit val cinci”, după cum s-a exprimat acesta. Prefectul a considerat necesare o serie de măsuri pentru un nou val al pandemiei Covid-19, iar agresivitatea celui de-al patrulea, abia înche­iat, a ve­nit cu concluzia că nu ne putem ascunde.

În acest sens, prefectul a anunțat o serie de măsuri, printre care achiziția unor containere în care se vor face vaccinările, dat fiind că a venit iarna, iar corturile sunt prea friguroase pentru a se face imunizarea populației. Șase containere duble urmează să sosească la Buzău în perioada urmă­toare, fiind obținute prin donație, primele ajungând chiar de astăzi. Acestea vor fi spațioase, ajungând la 36 de metri pătrați fiecare și vor fi amplasate în mai multe zone din județ. Unul va ajunge în parcarea hipermarketului Kaufland, unul la Spitalul Smeeni, unul la Râmnicu Sărat, iar trei dintre ele vor ajunge în curtea Spitalului Gârlași. „În perioada următoare vom primi, prin donație, șase containere duble, 12 metri pe 2.5 metri, care se pot extinde la 3 metri, așadar, vor avea 36 de metri pătrați, cel puțin, fiecare container”, a spus Daniel Țiclea.

Spitalele din județ se „înarmează” cu echipamente

Prefectul este în discuții cu medicii de la Spitalul Gârlași pentru a se găsi varianta cea mai bună în ceea ce privește tratarea bolnavilor de Covid-19, iar cele trei containere care vor fi amplasate în curte vor fi dotate cu paturi cu oxigen. Alegerea amplasării acestora acolo nu a fost întâm­plătoare, ci s-au luat în calcul atât calitatea perso­nalului medical de la Gârlași – unde funcționează Secția de Boli Infecțioase -, cât și spațiul liber de care beneficiază unitatea în prezent sau amplasarea cu des­chidere spre mai multe străzi.

Momentan, proiectul este în faza de documentare, fiind necesare mai multe discuții pentru a trage o concluzie. Prefectul a luat ca exemplu containerele modulare montate la Spitalul din Piatra Neamț și spune că săptă­mâna aceasta va merge împreună cu managerul Spitalului Județean, Clau­diu Damian, pentru a vedea la fața locului cum func­ționează acest concept. De asemenea, Daniel Țiclea spune că vrea să fie sigur de decizia luată, dat fiind că există și exemple negative, cum a fost cazul Spitalului de la Lețcani din județul Iași, unde ploaia s-a infiltrat înăuntrul containerelor. „La Gârlași avem o baterie de medici și de asistenți excepțională, gândul meu este să implementăm niște paturi cu oxigen de flux înalt (…) Nu vrem să facem o încropeală, ci să facem ceva așa cum trebuie. Dacă ducem trei containere acolo, vom avea aproape 120 de metri pătrați de spațiu suplimentar. Pe lângă medici, la Gârlași avem și străzile din jur care se pretează pentru așa ceva, avem acces pe patru părți, avem stocator de oxigen, avem unități, avem curent electric și avem în curte mult spațiu liber. De aceea, gândul meu este către curtea de la Gârlași”, a motivat Prefectul alegerea sa.

De asemenea, se vor face și îmbunătățiri spitale­lor din județ, care primesc un număr mare de bolnavi Covid-19, iar la cel din Râmnicu Sărat, care a fost în prima linie de la începutul pandemiei, se vor monta alte 30 de prize de oxigen suplimentare, pentru a se asigura fluxul necesar pentru mai multe paturi.

În urma unei vizite întreprinsă săptămâna trecută la Spitalul de la Smeeni, prefectul a rămas plăcut surprins și a lăudat investițiile făcute din fonduri europene. „Este extraordinar ce au făcut acolo! Au atras, prin acest program de fonduri europene, instalația RMN, care pare a fi cea mai performantă nu din județul Buzău, ci din întreaga regiune din jurul județelor noastre. Tot res­pectul, toată admirația, toate felicitările pentru ce se întâmplă la Smeeni”, a mai spus Prefectul.

Prefectul vrea să aplice modelul de la Smeeni și în cazul spitalului de la Nehoiu, unde, de asemenea, sunt necesare investiții, pentru a-l ajuta să facă față unui nou val de îmbolnăviri. Spitalul de la Nehoiu va beneficia de investiții suplimentare în echipamente, iar pregătirile sunt deja în toi. „Deja a început igie­nizarea unei anexe de la Spitalul Nehoiu, în care va fi instalată o baterie de tuburi de oxigen, din care se vor alimenta 10 sau 13 paturi, tot așa, cu prize pe perete. Ele, de fapt, vor fi paturi ATI”, a precizat Daniel Țiclea.

Pregătiri și pentru continuarea campaniei de vaccinare

Două containere au fost deja renovate și vor fi amplasate în locul corturilor de la Kaufland. Și centrul de vaccinare de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu va fi mutat, deși, momentan nu se știe unde. „După Revelion, probabil între 6 și 10 ianuarie, dacă totul e liniștit și nu vor fi condiții de avalanșă de vaccinare, centrul de vaccinare de pe Nicolae Bălcescu va fi mutat, vom vedea unde. Lu­crăm la scenarii cu Direcția de Sănătate Publică în continuare, una dintre variante ar fi la mall sau la Liceul cu Program Sportiv”,  a spus Daniel Țiclea.

Pe lângă măsurile de pregătire pentru un nou val al pandemiei, prefectul a menționat și dorința Primăriei Buzău de a muta Starea Civilă în clădirea de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu în care a funcțio­nat Direcția de Sănătate Publică Buzău, și unde, în prezent, se află un centru de vaccinare. Clădirea va intra în reabilitare prin fonduri europene, iar Prefectul a declarat că a fost de acord cu demersul Primăriei, cu condiția ca centrul de vaccinare de la Muzeul Jude­țean să rămână activ în continuare. „Vă reamintesc că avem centru de vaccinare la Muzeu, care func­ționează în condiții foarte bune. Am fost de acord cu acest demers de a sprijini Primăria Buzău să-și atra­gă fonduri europene, doar după ce am obținut acordul domnului preșe­­dinte Petre Emanoil Neagu pentru a funcționa în continuare centrul de vaccinare de la muzeu. Așadar, avem la dispoziție muzeul fără niciun fel de ­pro­bleme”, a menționat Daniel Țiclea.

Cine vine la Prefectură?

Întrebat cât timp crede că va mai ocupa postul de Prefect, dat fiind prezentele negocieri ale coaliției pentru posturile de re­prezentanți ai guvernului în teritoriu, Daniel Țiclea spune că sunt prea multe zvonuri și nicio certitudine, așadar, nu poate emite o părere deocamdată. Acesta a mai declarat că a pus în plan secund aceste discuții și se concentrează pe proiectele actuale, pentru a le duce la capăt sau pentru a trasa o direcție viitorului ocupant al funcției. „Sunt foarte multe voci numai pe surse și, din declarațiile oamenilor politici decidenți, care participă efectiv la aceste negocieri, nici unul dintre ei nu a emis certitudini. Eu știu că există și astăzi (n.r., vineri) o ședință a coaliției, eu știu că negocierile sunt în curs. Probabil că vor fi și nemulțumiri, pentru că nu poți să împaci, efectiv, pe toată lumea. Noi rămânem pe poziții, suntem determinați, avem proiecte și, chiar dacă nu vom reuși noi să le ducem la final, cred că am făcut lucruri și vom face lucruri cu bună cre­dință și care să poată fi continuate. E foarte important atunci când îți propui proiecte într-o demnitate publică, să îți propui proie­cte pe care le-ai cules din comunitate și pe care le propui pentru că ai contact cu comunitatea, nu ­proie­c­te pe care să le faci pentru că așa vrei tu sau așa ai tu viziunea. Am deschis o linie de comunicare cu toți factorii și cu toți oamenii care ne pot sfătui pe tema asta”, a fost răspunsul prefectului.

Nici în ceea ce privește postul de subprefect rămas vacant în urma demisiei lui Viorel Holban, Daniel Țiclea nu a dorit să ofere detalii, spunând, din nou, că sunt discuții în desfă­șurare asupra cărora nu se poate pronunța. „Sunt algoritmi în discuție, iar datele problemei se schi­mbă de două ori pe zi, în fiecare zi, așa le-am perceput eu. Nu cred că pu­tem emite certitudini la acest moment. Vom vedea ce va fi, vom vedea cum se vor așeza negocierile”, a spus acesta.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker