Cultură

FOTO/VIDEO | Fondul de Burse și o școală abandonată care a devenit atelier de creație schimbă destinele copiilor talentați din Scorțoasa

O asociație din comuna Scorțoasa a readus copii într-o școală care rămăsese pustie. A făcut acest lucru pentru a le oferi copiilor  posibilitatea să își des­copere talentele, să își urmeze visurile de a deveni profesioniști, acolo unde abilitățile lor îi recomandă. Cu ajutorul primăriei și cu sprijinul unor voluntari ­ini­moși, Asociația „Tradiție pentru

Cristina Ciupercă

viitor”, căci despre ea este vorba, a deschis în școală ateliere unde vin mulți copii să-și desăvâr­șească talentele. „Noi suntem din comuna Scorțoasa. În satul Gura Văii avem sediul lângă școală. Din păcate, aceasta este închisă din cauza numărului redus de copii; cu ajutorul primăriei, am luat în folosință acest spațiu pentru atelierele noastre de lucru cu copiii. Avem ateliere de canto, susținute de Nicoleta Buga prin activitate de voluntariat, ateliere de dans, susținute de Adriana Pavel, instructor de dans de aici din Scorțoasa, de asemenea, voluntar. Mai avem și ateliere de meșteșugărit, coordonate de Ioana Negoiță. Avem și un război la care se țese. Tanti Maria este cea care îi învață pe copii arta țesăturilor ca pe vremea bunicilor. Ea a țesut la război și fote pentru fetițele noastre de la canto”, spune Cristina Ciupercă, preșe­­dintele Asociației, care le mulțumește voluntarilor, mai ales că aceștia vin din alte localități pentru a da o mână de ajutor. „Toată lumea face naveta, dar o dată pe săptămână, când avem atelierele, se prezintă și se face activitatea”, spune Cristina Ciupercă. Cezar, profesorul de sport implicat în activitățile Asociației, are catedră la Gălbinași și este din Berca, iar Nicoleta Buga vine special de la Săpoca. Și președintele Asociației, poate și prin prisma faptului că este cadru didactic, este implicat total în susținerea copiilor prin activități care să îi ajute să se descopere și să-și găsească drumul performanței în viață. „Îmi place foarte mult să mă implic în educația copiilor. Nu știu dacă este prin prisma profesiei, dar acesta este lucrul pe care vreau să-l fac în viitor. La noi în comună, copiii nu aveau posibilități să participe în mod gratuit și frecvent la activități recreative, ca să-și descopere anumite talente. Asociația noastră este un punct de plecare în descoperirea ­ta­lentelor pentru copii”, precizează Cristina Ciupercă.

Maria Gogan, o fetiță talentată și cu chef de muncă

Un astfel de copil talen­tat care a trecut pragul Asociației „Tradiții pentru viitor” este Maria Gogan, o fetiță cu talent excepțional la muzică. Asociația a înscris-o la Fondul de burse organizat de Fundația Comunitară Buzău și a reușit, astfel, să o încurajeze să meargă mai departe pe acest drum, să-și urmeze visul de a-și construi o carieră profesională în domeniu. Au pus umărul ca visul Mariei Gogan să devină realitate Unimec Buzău și Fundația Autonom, parte­neri ai Fundației Comunitare în acest demers, pentru că au dat curs invitației de a investi în Fondul de burse prin care sunt sus­ținuți tineri excepționali din Buzău cu posibilități financiare reduse. „Maria este unul din copiii care frecventează cursurile asociației noastre, mai exact, cursurile de canto, susți­nute în mod gratuit și ­vo­luntar de către interpreta de muzică populară Nicoleta Buga. Aceasta a acceptat să ni se alăture să lucreze cu copiii încă din anul 2019, anul în care a luat ființă asociația noastră. Pe parcursul orelor de canto am descoperit în Maria un talent, care merită ajutat; este un copil dintr-o familie modestă, cu rezultate foarte bune la învățătură și cu prezență aproape sută la sută la școală; nu lipsește niciodată nemotivat, este o fetiță cuminte și cu chef de muncă”, spune preșe­­dintele Asociației „Tradiții pentru viitor”.

Și-a înregistrat prima piesă muzicală

Visul Mariei Gogan, elevă în clasa a VII-a la Școala Gimnazială Scorțoa­sa, acela de a obține bursă ca să poată continua perfecționarea aptitudinilor muzicale prin lecții suplimentare individuale de canto, a devenit realitate. Cu sprijinul investitorilor care au aderat la proiectul Fondul de burse al Fundației Comunitare Buzău s-au strâns cei 5.000 lei cu care Maria poate susține săptă­mânal o ședință de canto individual alături de Nicoleta Buga Neagu și își poate plăti transportul, 120 lei/ ședință. De asemenea, ea se poate prezenta pe scena competițiilor și a emisiunilor de profil îmbrăcată într-un costum popular adecvat, așa cum a făcut recent, când a participat la filmări pentru o emisiune TV cu prima ei melodie. Compoziția piesei, înre­gis­trarea ei în studio și participarea la emisiuni cu piesă individuale au fost achitate, de asemenea, din bursă.

„Câștigătoare a uneia dintre bursele oferite în cadrul Fondului de burse organizat de Fundația Comunitară Buzău, Măriuca noastră dragă progresează zilnic alături de Nicoleta Buga Neagu și este recunoscătoare celor ce au crezut în visul ei!  Am reușit împreună să cum­părăm o piesă muzicală, care să fie a ei, proprie, ca să se lanseze. Nicoleta este cea care i-a creat și textul și partea muzicală. Melodia Mariei, care se numește se numește <Grea mai este dragostea>, a fost înregistrată în studio săptămâna trecută; joi, 2 decembrie, am găzduit o emisiune a doamnei Eugenia Ignat la postul Nașul TV. Filmările au fost făcute la noi, iar Maria a cântat melodia în premieră. Suntem mândri de ceea ce reușește să realizeze Ma­ria”, spune Cristina Ciupercă.

Asociația o susține și pe Denisa Spiridon

Cazul Mariei Gogan nu este singular, așa cum spune Cristina Ciupercă, președintele Asociației „Tradiții pentru viitor”. Spre exemplu, asociația sa a înscris la Fondul de burse două fetițe talentate. Una este Maria Gogan, iar cealaltă Denisa Spiridon. Până acum, s-au strâns suficiente donații pentru a se realiza și visul Denisei. „La fondul de burse am înscris două fetițe. Amândouă au câștigat un loc între cei 10 copii selectați. Una este Maria Gogan, cealaltă se numește Denisa Spiridon. Pentru Denisa încă nu s-au strâns donațiile. Maria a avut parte de sprijin din partea unor oameni cu suflet mare din cadrul Fundației Autonom. Dânșii au investit în talentul ei și păstrăm legătura cu dânșii”, mai spune Cristina Ciupercă.

Fundația Comunitară Buzău susține, prin Fondul de burse, în continuare, și alți copii talentați, promovați de asociații din comunitățile buzoiene din care provin. Pentru ca acești tineri buzoieni selectați la Fondul de burse să devină profesioniști în domeniile în care dovedesc că au abilități,  au nevoie în continuare de sprijinul firme­lor care pot direcționa gratuit 20 la sută din impozitul pe profit către o cauză în care cred.

Articole similare