Economic

Tehnica servirii cafelei în 9 pași

Știm că cea mai bună cafea este cea pe care o bei în tihna casei tale, însă viața e complexă și ne poartă în diferite alte contexte, în care suntem puși în situația de a servi această delicioasă băutură. Noi ne vom referi doar la două dintre cele mai comune astfel de contexte, respectiv cel în care ești gazdă și cel în care ești musafir. Pentru aceste situații, există un anumit protocol legat de servirea cafelei, iar dacă vrei să lași o impresie bună îți recomandăm să citești și să reții ce scrie mai jos.

Cum servești cafeaua când ești gazdă

  • Legile nescrise ale ospitalității cer ca gazdele să își împartă echitabil sarcina oferirii de băuturi musafirilor invitați la masă. Astfel, bărbatul va turna vinul și celelalte băuturi alcoolice, în timp ce soției îi revine rolul de a prepara și a oferi cafeaua. Dacă ești burlac sau soția e plecată, nu ai încotro și îți asumi tot tu acest rol.
  • Când cafeaua e aproape gata, invită oaspeții pe terasa sau în living pentru a o servi, pentru că aceleași legi nescrise spun că nu trebuie servită cafeaua la aceeași masă la care s-a mâncat. Excepție face situația în care musafirii insistă să rămână la masă, caz în care vei debarasa tot și vei șterge firimiturile, lăsând doar câte un pahar cu apă în dreptul fiecărui invitat.
  • Cafeaua se aduce pe tavă, odată cu ceștile așezate fiecare pe farfurioara ei și un bol cu zahăr. În camera unde se servește cafeaua, se lasă tava pe o măsuță, împărțind mai întâi ceștile și adăugând pe fiecare farfurioară o linguriță, care se așează întotdeauna în dreapta ceștii.
  • Împărțirea ceștilor se face începând cu cel mai vârstnic musafir și continuând în ordinea descrescătoarea a vârstei. Reține că ceștile se împart goale, iar cafeaua se toarnă apoi în fața fiecăruia dintre musafiri respectând aceeași ordine a vârstei.
  • Dacă vezi că stocul e pe sfârșite cu câteva zile înainte de a primi oaspeți, și nu ai timp de ieșit în oraș, comandă cafea online, să nu fii nevoit să te duci să te împrumuți prin vecini.

Cum servești cafeaua când ești în vizită

Calitatea de musafir nu te scutește de respectarea unui protocol, pe care ți-l prezentăm în continuare.

  • Atunci când stai la masă, poți lua doar ceașca în mână pentru a o duce la gură, lăsând farfuria pe masă. Dacă te ridici, sau dacă ești deja în picioare, trebuie să ai în mână și ceașca și farfurioara. Astfel, farfurioara se ține cu mâna stângă, iar ceașca se duce la gură cu mâna dreaptă.
  • Mare atenție și la linguriță, pentru că și în cazul ei sunt reguli de luat în seamă. Rolul ei este strict acela de a mesteca în cafea, așa că nu lua cu ea zahăr din bol și nu te folosi de ea pentru a bea cafeaua ca pe supă! După ce ai mestecat cu ea în cafea, lingurița se așează la loc pe farfurie și doar acolo trebuie să stea. Nu pe masă, nu în ceașcă nu pe șervețel. Chiar și dacă te ridici de la masă, luând farfuria cu ceașca, pe ea trebuie să se afle și lingurița.
  • E posibil ca la momentul servirii, cafeaua să fie prea fierbinte pentru a o putea bea. Dacă simți asta nu te grăbi să o guști, pentru că riști să te opărești și să verși pe tine. Așteaptă puțin să se mai răcească, dar nu încerca să grăbești procesul suflând în ceașcă.
  • În momentul în care cafeaua a ajuns la o temperatură la care poate fi savurată, bea din cană cu înghițituri mici, fără a sorbi cu zgomot. Nu dă bine nici dacă plescăi după fiecare înghițitură și nici dacă vorbești ținând ceașca în mână.

 După cum se vede, această tehnică de servire a cafelei nu este atât de complicată precum sună, iar respectarea acestor reguli de va ajuta să faci o impresie bună în societate.

 

 

  

 

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker