Educație

Te faci inginer? Ai ales corect! Buzoienii, printre cei mai numeroși în Politehnica bucureșteană

Politehnica din București este, în prezent, universitatea care oferă cei mai mulți ingineri din România, respectiv circa 6.000 de absolvenți anual (licență și master), ceea ce reprezintă 19 la sută din totalul absolvenților la nivel național în domeniile tehnologiei informației și comunicațiilor, precum și inginerie, prelucrare și construcții.

România are nevoie de peste 600.000 de ingineri în următorii zece ani, iar numărul total al absolvenților de inginerie din acest an din România este cu 35 la sută mai mic comparativ cu necesarul pieței, a afirmat Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica București (UPB), într-o conferință de presă.

„Meseria de inginer s-a schimbat, comparativ cu noțiunea de acum 30 de ani. Prin soluții tehnologice inovative, inginerii ne ajută să evoluăm, să construim o lume în care să trăim mai ușor. Este nevoie ca întreaga societate să conștientizeze rolul inginerilor. România are nevoie de peste 600.000 de ingineri în următorii zece ani, iar numărul total al absolvenților de inginerie din acest an, din România, este cu 35 la sută mai mic comparativ cu necesarul pieței, în timp ce la Universitatea Politehnică București reușim să acoperim doar 60 la sută dintre solicitările de HR ale companiilor. Toate industriile care au legătură cu ingineria trag un semnal de alarmă cu privire la lipsa de specialiști”, explică Mihnea Costoiu, rectorul UPB, potrivit economica.net.

Practica obligatorie la finalul anului III – care trebuie să aibă o durată de 360 de ore -, introdusă în urmă cu zece ani, a fost decizia care a determinat o rată de angajare mai mare în rândul studenților UPB. Acest lucru a condus la un procent de 60 la sută dintre studenții UPB care lucrează în domeniul ingineriei pe care îl studiază și aproximativ 20 la sută care lucrează în alt domeniu al ingineriei față de cel studiat, înainte de finalizarea studiilor. Circa 30 la sută dintre studenți și-au găsit locul de muncă la partenerii din mediul economic unde au facut stagiul de practică.

Salariul mediu al unui inginer debutant este de aproximativ 800 de euro net/lună și poate ajunge până la 2.000–3.000 euro/lună după primii ani de muncă.

UPB este singura universitate din România care a lansat acum șase ani o agenție de plasare a forței de muncă – POLIJobs. Aproximativ 25.000 de oferte de locuri de muncă au ajuns în anul universitar 2021-2022 la studenții UPB, prin proiectele și parteneriatele dezvoltate cu diferite companii, universitatea având o rată de angajare de peste 91 la sută după primul an de absolvire.

Cine caută ingineri

Printre principalele industrii interesate de studenții UPB sunt IT, telecomunicaţii, transporturi, energetică, precum și inginerie medicală.

Una dintre cele mai importante provocări în viitorul apropiat este trecerea la un sistem de învățământ hibrid, care să combine clasele fizice cu cele virtuale, valorificând astfel și experiența acumulată în perioada pandemiei pentru zona de online.

„Viitorul este al tehnologiei, iar la UPB avem peste 80 de laboratoare și 68 de centre de cercetare cu tehnologie de ultimă generație, în care s-au investit peste 100 milioane de euro în ultimii cinci ani. Colegii noștri folosesc zilnic aceste dotări, iar dovada cea mai expresivă a activității lor stă în cele peste 110 brevete depuse de universitate la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci. Și urmează altele, fiindcă la UPB totul evoluează continuu, într-o comunitate în care cadrele didactice și studenții lucrează în echipă, sprijinindu-se reciproc, pentru a aduce viitorul în prezent”, arată prof. univ. dr. ing. Cristian Doicin, decanul Facultății de Inginerie Industrială și Robotică.

Absolvenții buzoieni, atrași de Politehnica

Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica București

Unul dintre obiectivele vitale pentru UPB este legat de atragerea viitorilor studenți. Cei mai mulți absolvenți de licență din promoția acestui an provin din București, Ilfov, Prahova, Argeș, Constanța, Buzău și Dâmbovița. Pentru admiterea din acest an se estimează un număr de peste 5.000 de înscrieri la programele de master și licență.

„Comunicăm constant cu cele mai bune licee cu profil real din București și din orașele mari din apropierea capitalei. Pentru elevi organizăm sesiuni de dezvoltare personală și conferințe tematice, iar pentru profesorii de matematică, informatică, fizică, chimie și economie propunem discuții și workshopuri pe diverse teme legate de profilul viitorilor candidați UPB, precum și creșterea performanțelor elevilor. De asemenea, avem numeroase școli de vară și proiecte prin care elevi de liceu ne vizitează și participă la workshopuri și activități practice. Principalul obiectiv este ca elevii să conștientizeze faptul că profesia de inginer este una sustenabilă și bine plătită. În aceste vremuri tulburi în care hrana, energia, sănătatea, securitatea și tehnologia sunt domenii care ne afectează din ce în ce mai mult, ingineria reprezintă soluția”, explică Gabriel Petrea, director general adjunct al Universității Politehnica București.

Pe lângă atragerea studenților români, UPB își dorește să atragă și studenți străini. Aproximativ 2.000 de studenți străini sunt înmatriculați anual în cadrul tuturor ciclurilor de studii din peste 40 de țări. Cei mai mulți, adică 58 la sută provin din Europa de Est, din Asia 20 la sută și din Africa 10 la sută.

 

 

 

Articole similare