Cultură

Târgul Drăgaica, deschis de Andra

Vineri,  9 iunie, începând cu ora 18.00, se deschide „Drăgaica”, cel  mai vechi târg din România, unde vizitatorii vor găsi muzică bună, bucate alese, parc de distracții și artizani. Atmosfera din Drăgaică este una foarte bună, pentru că, în fiecare an, organizatorii invită interpreți de valoare ai muzicii românești. Această tradiție nu se dezminte nici anul acesta.

Andra este cea care va deschide anul acesta târgul Drăgaica. Începem așadar week-end-ul în Drăgaică cu interpreți de muzică valoroși:  Andra, Alina Eremia și Jean Gavril, alături de mulți  alți artiști îndrăgiți de buzoieni.

Târgul Drăgaica se va închide pe data de 25 iunie, pentru că este un eveniment construit în jurul datei de 24 iunie când, în tradiția creştin-ortodoxă, este ziua naşterii Sfântului Ioan Botezătorul – eveniment ce pregăteşte minunea naşterii Mântuitorului dintr-o fecioară -, dar și sărbătoarea populară înconjurată de diverse credințe laice, denumită „Sânzienele”, o celebrare a iubirii şi fertilităţii, printr-o serie de ritualuri pentru sănătatea oamenilor şi belşug în gospodărie şi practici ale fetelor pentru a-şi afla sortitul şi momentul în care se vor mărita.

Ziua Sânzienelor este considerată în popor a fi şi momentul cel mai bun pentru culegerea plantelor de leac, dar şi de descântec. Se spune că în noaptea de Sânziene femeile culeg flori şi ierburi care vor fi folosite contra bolilor şi altor rele.

Muzeul Țăranului Român vorbește despre această sărbătoare populară citând din lucrarea „Sărbătorile de vară la români. Studiu etnografic”, a lui Tudor Pamfile, în care se arată: „După credința românilor de pretutindeni, cucul nu cântă decât de la Bunavestire sau Blagoveștenie și până la Sânziene, când se îneacă cu orz sau cu cireșe. Din această pricină răgușește și nu mai poate cânta. Această din urmă credință se găsește și în cântecele populare: «Legea ta de cuc bălan, / Te-am nămit să-mi cânți un an; / Tu-ai simțit a Sânziene / Și ți-ai vârât pliscu-n pene! / Cucușorule bălan, / De ce nu-mi cânți câte-un an? / Ai cântat numai o lună / Și ți-ai luat ziua bună!».

Cântecul cucului se socotește ca un bun mijloc de a cunoaște mersul vremii. Dacă cucul încetează de a mai cânta cu mult înainte de Sânziene, e semn că vara va purcede întâi cu căldură și apoi va fi secetoasă. Pe la Sânziene, începând vremea cositului, cucul părăsește țara și se duce, de îndată ce aude bătutul și fâșâitul coasei. Dacă întâmplător mai cântă cucul și după Sânziene, nu numai că timpurile vor fi rele, aducând foamete mare în acel an, dar, după credința populară, acest fapt aduce războaie grele și alte nenorociri. După Sânziene, cucul încetează de a mai cânta, iar mai apoi se și duce prin alte părți. Poporul crede însă că după Sânziene cucul nu pleacă în țările mai călduroase, ci rămâne la noi, prefăcându-se în uliu. Sub acest chip petrece dânsul iarna și așteaptă Blagoveșteniile, când se face iarăși cuc și începe a cânta”.

Târgul Drăgaica este unul din cele mai așteptate evenimente culturale din regiunea noastră,  care  aduce la Buzău comunitatea din județ și din județe vecine.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker