Opinii

Țara te vrea prost. Și-ți dă o lună de vacanță

Pentru că nu are cum să rămâie repetent nici anul acesta (chiar dacă ar vrea, nu-l lasă profesorii, că n-au voie!), tătițu Florin, tata-mare Klaus și nenea Raed au promis tânărului Goe să-l ducă-n București (și la munte, și la mare) de 1 Mai (dar și de Paștele catolic, și de cel ortodox, și de Floriile ortodoxe). Puțin ne importă dacă acești trei domni se hotărăsc a părăsi locul lor spre a veni în Capitală (și la munte, și la mare) numai de hatârul fiului și nepoțelului lor. Important este că pot.

Cam așa cred că ar descrie Nenea Iancu condițiile excepționale de muncă și de învățătură pe care fruntea statului a pus-o la cale tineretului mai mult sau mai puțin studios de pe plaiurile mioritice pentru următoarea lună. Au promis că nu închid școlile? Au promis! Nu le-au închis, le-au scos în vacanță. Adică nici măcar bruma de școală on-line nu se face timp de o lună. Au promis că vor lua noi măsuri restrictive, dar fără lockdown? Au promis. Le-au luat, de ne râde lumea civilizată și cu dosul!

Haideți să ne imaginăm cum vor decurge ostilitățile în următoarea lună. Tot tineretul studios va invada mall-urile și alte instituții de cultură de la orașe și sate (mă mir că nu au dispus închiderea librăriilor, știut fiind că buclucașii covizi se cuibăresc printre filele cărților, în special printre ale celor științifice), precum terase, baruri etc. Ce-i drept, în localitățile cu incidență crescută a cazurilor de Coronavirus vor trebui să se adune mai repede prin case, dar tot le rămân, în special celor vrednici, vreo 12 ore de activități culturale.

Mai mult, aceiași inși din localitățile de care pomeneam mai sus nu au nicio restricție de circulație în afara orașelor sau satelor respective. Deci măcar în week-end – înarmați sau nu cu părinții din dotare – pot studia neîngrădit în alte așezăminte culturale de la munte sau de la mare. Chiar și cei mici, dacă au norocul să aibă părinții care muncesc on-line – apropo, conform unui sondaj dat publicității joia trecută, nouă din zece români care muncesc de acasă nu ar mai vrea să revină la stilul de lucru de dinainte de pandemie – se pot bucura de sejururi prelungite, după ,,renumerație”.

Totul, pe acordurile hitului ,,Țara te vrea prost”. Și chiar bolnav. Totul este să prospere băieții din turism și proprietarii de cârciumi. Pân’ la vară, când capetele luminate din fruntea statului vor ridica din umeri atunci când vor fi întrebați de ce înăspresc restricțiile. Și vor face la fel și la toamnă, când vor închide școlile, ca să relaxeze HoReCa.

P.S.: Ca să nu fim cârcotași, salutăm faptul că ședința de Guvern de joi a avut loc până noaptea, când Sică cel din fruntea Camerei era prea adânc cufundat în șipul cu mastică pentru a mai observa că tătițu Florin, tata-mare Klaus și nenea Raed au legiferat sigilarea localurilor și cluburilor care întind repetat prea mult coarda. Adică nu calcă doar pe un bec, ci pe toată instalația, precum Sică-Mastică atunci când pără­sește stabilimentul în care îi vin idei precum aceea că i-ar sta bine drept candidat la președinția României.

2 Comentarii

  1. Si cand te gandesti ca in fruntea statului este un profesor.
    Sau cine stie poate vrea sa incurazeze meditatiile, astfel incat cat mai multi profesori sa investeasca in imobiliare.

  2. Cu mult mai potrivit pentru a prelua ștafeta de la tata-mare Klaus mi se pare tătițu Florin. Ca și în perioada comunistă, propaganda nu avea menirea să convingă ci să umilească. Tot poporul observa discrepanța dintre propagandă și realitate dar acceptând situația te făcea părtaș la abominație. Nu cred să existe personaj mai potrivit decât tătițu Florin care să umilească pas cu pas poporul român!

Articole similare