Cultură

Tabăra de Sculptură  de la Măgura va îmbrăca haină nouă

Tabăra de Sculptură de la Măgura, de lângă Mănăs­tirea Ciolanu, un muzeu în aer liber unic în Europa, ce se întinde pe o suprafață de 21 de hectare și care cu­prinde sculpturi din piatră executate, în perioada 1970-1986, de artiști liceeni sau absolvenți ai Academiei de Arhitectură din București, la inițiativa sculptorului Gheorghe Coman, va fi pusă în valoare anul acesta de Muzeul Județean printr-o serie de activități, care au fost începute în 2018 și care au stagnat în perioada pandemiei.

Tabăra se va prezenta până la finele anului în haină nouă, spune condu­cerea Muzeului Județean Buzău. „Vor fi realizate și montate coduri QR  pentru fiecare ediție în parte, pentru fiecare lucrare; vor fi montate, fără a impacta vizual zona de expunere, câteva mici elemente de mobilier urban. Este vorba despre câteva băncuțe pentru a oferi turiștilor posibilitatea de relaxare fizică și ca să împiedicăm astfel, pe cât posibil, ca relaxarea să se petreacă pe suprafața statuilor. În 2022 vrem să recuperăm ce nu am putut face în 2020 și în 2021”, explică directorul Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache.

Tabăra, un ansamblu artistic închis

Tabăra de sculptură de la Măgura a fost un proiect susținut de Uniunea Artiș­tilor Plastici din România, pentru a marca 16 secole de la prima atestare a orașului Buzău. Programul preve­dea ca vreme de 16 ani, câte 16 sculptori să vină la Tabăra Măgura din județul Buzău, unde, timp de două luni, august și septembrie, fiecare sculptor urma să creeze o sculptură, pe o temă la alegere, într-un bloc de piatră pe care îl primea prin tragere la sorți. În cei 16 ani în care s-au desfășurat lucrările, la Măgura au sculptat 163 de artiști, în urma cărora au rămas 256 de lucrări în ­pia­tră, donate județului de către creatori. Tabăra de la Măgura reprezintă acum cel mai mare ansamblu național de sculptură din țară. Din păcate, aici nu se mai pot desfășura alte ediții de sculptură, fiind vorba despre un ansamblu artistic închis; nu mai poate fi organizată aici tabără de sculptură, însă în zonele adiacente, cu acordul proprietarului terenului, ar putea fi extinsă activitatea. „Trebuie să vedem costu­rile pentru o astfel de idee, mai ales că Muzeul Jude­țean Buzău nu poate să monetizeze Tabăra de la Măgura, aceasta nefiind o sursă generatoare de venit. În afară de partea artistică de recreere și valorificare muzeală, nu poate fi monetizată”, afirmă directorul Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache.

Ce se va întâmpla în acest an la Tabăra de la Măgura

În acest an, spune directorul Muzeului Jude­țean, va mai avea loc igienizarea taberei, dar și reamenajarea drumului de acces către edițiile din poienile de sus, pentru a fi făcu­te cunoscute vizitatorilor și acestea ca și cele din edițiile de jos, adică cele de lângă mănăstire.

„Urmează să fie conti­nuată acțiunea de reafișaj, repanotaj, înlocuirea coșu­rilor de gunoi în locurile unde au rămas de înlocuit și urmează a fi amenajată vizual tabăra prin montarea unor stâlpi de iluminat ecologic, stâlpi de iluminat cu panouri fotovoltaice; de asemenea, urmează a fi duse containere mari pentru colectarea deșeurilor, care urmează a se face în fiecare zi. Asta presupune și un contract de ridicare a deșeurilor de acolo în perioada mai-octombrie, pentru că noi, în 2018, am făcut și o monitorizare a traficului în tabără, precum și identificarea perioadelor sensibile de pe timpul anului. Avem în vedere mon­tarea a două cabine de pază, precum și încheierea unor contracte pentru doi angajați pentru această perioadă, mai-octombrie. De asemenea, ne dorim reamenajarea scenei din interiorul taberei și revita­lizarea ei prin organizarea unor manifestări culturale care să reprezinte un punct de atracție în această zonă”, spune Daniel Costache, directorul Muzeului Jude­țean.

Tabăra de la Măgura este unul dintre obiectivele importante de pe raza jude­țului nostru și, de aceea, acțiunile de valorificare culturală și turistică a ei au început de prin 2018, cu sprijinul Consiliului Județean și al școlilor.

„Începând cu 2018 am dezvoltat un plan în patru pași, care a fost oprit de situația din 2020, și a fost continuat parțial în 2021. În 2018 a fost acea campanie de igienizare pe care am efectuat-o împreună cu Consiliul Județean și cu un grup de elevi împreună cu elevii Colegiului <Hasdeu>. A fost o campanie care a avut un dublu scop: unul de a curăța efectiv Tabăra de gunoaie și al doilea a fost acela de sensibilizare a opiniei publice, în special a vizitatorilor, care, în ciuda restricțiilor afișate acolo, continuau  să facă grătare să arunce gunoiul aiurea prin tabără, să se fotogra­fieze urcați pe statui”, mai spune directorul Muzeului Județean Buzău, Daniel Costache.

În plus, pe lângă activitatea de igienizare, în 2018 a fost realizat și un logo, un element de identitate vizua­lă dedicat Taberei; și tot în 2018 Muzeul Jude­țean Bu­zău a început rea­lizarea grafică și printarea panou­rilor de afișaj. Anul urmă­tor, spune directorul instituției muzeale, „am continuat printr-o acțiune de igienizare generală când s-a făcut curățenie în Tabără. Au fost achiziționate și înlocuite 50 la sută dintre coșurile de gunoi, au fost printate și înlocuite 50 la sută dintre panourile informative, autorii și edițiile, a fost curățată Tabăra și urma ca în 2020 și în 2021 să facem în etape ceea ce ne-am propus să facem anul acesta”.  Planurile Muzeului Jude­țean legate de acțiunile planificate la Tabăra de la Măgura au fost date peste cap în 2020 din cauza pandemiei, pentru ca, în primă­vara anului 2021, acțiunea de igienizare să fie rea­lizată de Mănăs­tirea ­Cio­l­anu, proprietarul terenului.

Un comentariu

  1. Urgent să igienizeze toată tabăra, să stângă gunoaiele lăsate de ”gunoaie”, să cosească bălăriile, să pună tomberoane si pază.Peisajul este dezolant, lucrările de artă nu se mai văd de bălării si gunoaie.Tot județul este plin de gunoaie, toate drumurile cu zonele limitrofe acestora, pădurile la fel, localitățile mai rău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker