Economic

Sute de buzoieni și-au cumpărat vechime la pensie în rate

Casa Județeană de Pensii Buzău a înregistrat 500 de contracte, în valoare de 6,1 milioane de lei, în baza Ordonanţei de Urgenţă (OUG) 163/2020 prin intermediul căreia persoanele îşi pot completa, contra-cost şi retroactiv, stagiul de cotizare pentru fondul de pensii, potrivit Agerpres.

Prin Legea nr. 168/2021 privind aprobarea OUG nr. 163/2020 este reglementată posibilitatea asigurării retroactive în baza unui contract de asigurare socială pentru o perioadă de maxim șase ani calendaristici anteriori lunii încheierii contractului. Încheierea unui astfel de contract de asigurare socială poate fi solicitată până la data de 31 august 2023. În intervalul de șase ani, poate fi solicitată asigurarea pentru una sau mai multe perioade de timp, continue sau disparate.

Ordonanţa este temporară şi oferă posibilitatea unei persoane care nu a realizat stagiul de cotizare într-o anumită perioadă, cât timp nu a fost angajată, să plătească retroactiv asigurarea pentru perioada respectivă.

„Contracte încheiate în baza OUG 163/2020, la nivelul CJP Buzău, de la intrarea în vigoare a ordonanţei până în prezent au fost înregistrate 558, în valoare totală de 6.133.064 lei. Acest act normativ acordă posibilitatea achitării retroactiv a contribuţiilor de asigurări sociale, pentru o perioadă de maxim 6 ani, cu posibilitatea de achitare în rate. Valabilitatea acestui act normativ este până la data de 31 august 2023, inclusiv”, potrivit CJP Buzău.

Cine poate achita retroactiv

Contribuţiile se pot achita retroactiv doar de către persoanele care doresc să îşi reîntregească stagiul de cotizare sau cele aflate în prag de pensionare la limită de vârstă, nu şi pentru pensionare anticipată sau medicală. O altă prevedere oferă posibilitatea de a achita contribuţiile la pensii în mod anticipat. Un angajat care rămâne fără locul de muncă poate plăti lunar o sumă care va reprezenta cotizaţia sa la fondul de pensii până în momentul în care se va angaja din nou.

„Contracte încheiate în baza Legii 263/2010, active la nivelul CJP Buzău la data de 1 aprilie 2023, au fost înregistrate 380. În cazul încheierii ambelor contracte, prevăzute de actele normative menţionate anterior, valoarea contribuţiei de asigurări sociale este de 750 lei pentru o lună de vechime. În mod similar, stagiul de cotizare dobândit în urma încheierii fiecărui tip de contract de asigurare din cele două, se valorifică doar la stabilirea pensiei pentru limită de vârstă”, a mai transmis CJP Buzău.

Odată cu creșterea salariului minim brut pe țară, care a ajuns la 3.000 de lei pe lună, românii care vor să cumpere șase ani de vechime trebuie să plătească mai mult. Contribuția se calculează în funcție de salariul minim pe economie și este de 25 la sută. Așadar, contribuția lunară în 2023 este de 750 de lei, în creștere față de 638 de lei anul trecut. Costul unui an de vechime ajunge la 9.000 de lei, iar pentru șase ani de vechime suma este de 54.000 de lei.

Marius Budăi, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, a transmis că vârsta de pensionare în România nu va crește, prioritatea Guvernului este creșterea speranței de viață a cetățenilor români și a nivelului de trai.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker