Economic

Surpriză de proporții pe piața imobiliară

Piața imobiliară pare să „dea înapoi”  în urma agresiunii militare din apropierea granițelor României, iar acest lucru se reflectă în scăderea tranzațiilor în luna aprilie. La nivelul întregii țări, 53.225 de imobile au făcut obiectul unei tranzacții de vânzare-cumpărare, în scădere cu 18.898 față de luna martie a acestui an, arată datele furnizate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au fost tranzacționate în cea de-a patra lună a anului este cu 2.344 mai mic.

Potrivit sursei citate, cele mai multe tranzacții au fost înregistrate în București – 12.105, Brașov – 2.903 și Ilfov – 2.832. La polul opus, județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Călărași – 289, Alba – 299 și Covasna – 312.

La Buzău, în luna aprilie au fost vândute 1.045 imobile, în scădere cu 393 față de luna precedentă a acestui an. Cele mai multe trenzacții au fost înregistrate, așa cum era de așteptat, la terenurile agricole, fiind încheiate 583 astfel de contracte. Și terenurile neagricole au avut ceva succes în luna aprilie; 11 tranzacții au fost efectuate în acest sector. De asemenea, la Buzău au fost vândute și terenuri intravilane cu construcții, 262 la număr, dar și terenuri intravilane libere, respectiv 102. Și numărul apartamentelor vândute în luna aprilie este mai mic comparativ cu numărul celor tranzacționate în luna martie, ajungând doar la 87 de contracte încheiate pentru astfel de imobile.

În privința vânzării terenurilor agricole, Buzăul rămâne în continuare pe locul doi la nivel național, în spatele județului Dolj – unde au fost vândute 706 terenuri agricole – și în fața județului Satu Mare, care nu are o diferență foarte mare față de Buzău, având un număr de 537 tranzacții la terenurile agricole.

De la începutul anului, la Buzău au fost vândute 4.773 de imobile, fiind pe locul 12 într-un top național al tranzacțiilor.

Cum a evoluat piața imobiliară în primul trimestru

Tranzacția în imobiliare a fost influențată și de prețul mult prea mare pe care imobiliarii îl cer pentru apartamente. Anul 2021 a reprezentat cea mai intensă activitate de tranzacționare din ultimii cinci ani (cererea depășind 180.000 de unități individuale vândute la nivel național, o creștere anuală de 49 la sută). Cu toate acestea, în ultimul trimestru din 2021 cererea a stagnat comparativ cu 2020, înregistrându-se un număr similar de unități individuale vândute cu anul precedent, de 48.000, potrivit Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

La nivel național, în primele trei luni din 2022 cererea de locuințe și-a reluat creșterea, un plus de  șapte la sută comparativ cu primul trimestru din 2021, deși, în mod obișnuit, începutul de an este perioada cu activitatea de tranzacționare mai puțin intensă.

În primul trimestru s-au vândut 42.657 de unități individuale la nivel național, comparativ cu perioada similară din 2021 când s-au vândut 40.043 unități. Creșterea a fost susținută de București, împreună cu județele Timiș și Constanța, cu creșteri de 20 la sută, 30 la sută, respectiv cinci la sută față de trimestrul întâi din 2021. Celelalte județe importante au înregistrat scăderi ale unităților vândute, cea mai importantă fiind înregistrată în județul Iași, -8 la sută.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker