Economic

Sufocați de importuri, fermierii aruncă legumele la gunoi din cauza prețurilor prea mici

Zilnic sunt aruncate la gunoi tone de fructe și de legume românești, pentru că fermierii nu sunt mulțu­miți de prețurile care sunt pe piață. Aceștia se plâng de faptul că nu au unde să le vândă, iar atunci când totuși reușesc să o facă, prețul este foarte mic, comparativ cu investiția pe care au suportat-o și munca depusă încă din iarnă.

Situația este identică în toate județele țării, inclusiv în Buzău. Și mai grav este faptul că nici măcar lan­țurile de magazine nu încurajează producțiile de fructe și legume românești.

,,Tot ce vine pe cale de import este cu o logistică mai bine definită, ceea ce ușurează comerțul. Comer­cianții români nu sunt foarte bine organizați pentru a livra pe rețele de magazine”, a declarat, pentru Digi24, directorul unui hypermarket din Buzău.

De cele mai multe ori, prețurile din piețe sunt și de 15 ori mai mari decât cele oferite direct de producători, care preferă să ducă legumele direct la gunoi, decât să le vândă pe ,,lucru de nimic”. Un producător de castraveți declara, pentru aceeași sursă, că nu a reușit să vândă, timp de două săptă­mâni niciun castravete, din cauza faptului că importul de zarzavaturi este foarte mare, iar țăranii nu își mai pot vinde producția.

Chiar dacă producția de cartofi din România este foarte mare, țara noastră continuă să importe, în timp ce producția româ­nească este vândută de către fermieri cu 20-30 de bani pe kilogram, ,,preț de mizerie”, după cum spun aceștia. Marfă de bună ca- litate este și la Dăbuleni, însă faimoșii pepeni nu au prioritate în hypermarketurile de la noi din țară. Fermierii sunt nemulțumiți de faptul că cei care aleg să cumpere pepeni, de cele mai multe ori, se uită la aspect.

Producătorii de legume sunt concurați puternic de importuri chiar și în plin sezon. Un studiu realizat de Cooperativa Țara Mea a constatat că legumele congelate au avut cea mai mare pondere în totalul importurilor realizate de Ro­mânia, în luna iulie a anului 2019. Potrivit analizelor făcute la nivelul Comisiei Eu­ropene, peste 90 de tone de fructe și legume importă România în plin sezon, iar producția românească zace în gunoaie.

Prin urmare, fără o piață de desfacere bine pusă la punct, producătorii români ajung să muncească în zadar. Mai mult decât atât, banii investiți sunt practic aruncați pe Apa Sâmbetei, la fel și tonele de fructe și legume.

Un comentariu

  1. Am ajuns la concluzia ca legumele romanesti sunt mult mai periculoase decat cele din import . Am fost in zona Limpezis si Glodeanu , la doua familii amice , care tratau in prostie ( fara sa masoare cantitatea de ingrasaminte aplicate – ci dupa ochi ) legumele pe care urma sa le trimita la piata . Pentru mine mi-au ales legume dintr-un lot de gradina mai putin tratat (spuneau ei) din care mancau si familia lor ! asa ca mai lasati-ma cu legumele romanesti!

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker