Educație

FOTO/VIDEO | Trupa „3,14” a Hasdeului, calificată din nou la cel mai important festival național de teatru tânăr

Colegiul Național „B.P. Hasdeu” participă în aceas­tă vară, pentru a doua oară consecutiv, prin trupa de teatru „3,14”, la  Festivalul „Ideo Ideis”, cel mai mare eveniment din țară dedicat educației alternative pentru liceeni. Trupa colegiului buzoian a fost selectată – alături de  trupele „A.C.T.” din Bacău, „ALTER EGO” din Alexandria, „AMPRENTE” din Brașov, „ART ATTACK” din Sibiu, „DRAMA CLUB” din Botoșani, „PRAF DE STELE”, din Constanța, „SILVER” din Baia Mare și „VICTORY OF ART” din București -, să participe la ediția a XVI-a a „Ideo Ideis”, ce va avea loc în perioada 9 – 15 august.

Participarea la „Ideo Ideis” este foarte valoroasă pentru Colegiul Național „B.P. Hasdeu”, având în vedere că în acest festival sunt selectate în fiecare an numai opt trupe din toată țara, la care se adaugă trupa din Alexandria. Satisfacția unei asemenea reușite este cu atât mai mare cu cât filmulețul cu care trupa a participat la selecție a fost realizat în noua și moderna sală de teatru a Colegiului. Evenimentele se vor petrece și în acest an la Buzău, pentru că, spun organizatorii, formatul din 2020 este potrivit și în acest an, în contextul în care sunt în continuare nevoiți să caute soluții pentru a organiza festivalul în condiții optime. Pe de altă parte, formatul este considerat ca fiind reușit, având în vedere feedback-ul excelent pe care l-au primit după ediția de anul trecut, desfășurată în condiții similare, din partea comunităților trupelor participante la festival. Prin urmare, și în această vară, datorită reușitei trupei buzoiene a C.N. „B.P. Hașdeu”, buzoienii în special tinerii, se vor putea întâlni cu profesioniști care, prin mentorat, îi pot aduce mai aproape de vocația lor. Vor fi spectacole invitate, ateliere de măiestrie, filme și masterclassuri, o adevărată miș­care socială și artistică în comunitatea locală.

Cum se pregătesc hasdeienii pentru „Ideo Ideis”, festivalul la care s-au calificat alături de alte șapte trupe din țară, ne spune coordonatorul lor, profesorul Dan Solcan, într-un interviu pentru OPINIA.

Dan Solcan: În momentul acesta suntem calificați. Există o regulă potri vit căreia sunt selecționate opt trupe din țară, plus trupa de la Alexandria, care în mod normal era gazdă. Noi nu putem să mergem la Alexandria, cum nu am putut nici anul trecut, pentru că e pandemie. Vor veni ei în Buzău și asta ne bucură foarte mult pentru că reușim să aducem actori foarte importanți.

Reporter: În ce au constat probele pentru selecție?

D.S.: Ca să participăm la selecție, trebuia să facem două lucruri. Pe de o parte, să trimitem o filmare de circa un sfert de oră din piesa „Dawn Way” (Drumul spre zori sau întâlnire cu înge­rul), autor  Oleg Bogaev, o piesă mai puțin pusă în scenă în România, pe care noi o să o jucăm în festival. Și a trebuit să filmăm, ca să trimitem acest rezumat. Pe de altă parte, fiecare copil a avut de răspuns la  întrebarea „Care este partea esențială a identității tale?”. Acestea au fost cele două probe pe care a trebuit să le trecem pentru a ne califica. Bănuiesc că în primul rând a contat pentru selecție filmulețul pe care l-au primit cu piesa pe care o jucăm, dar și răspunsul la întrebare, pentru că în felul acesta au putut să îi cunoască pe copii. Sunt 14 copii care joacă în piesă. Răspunsurile pe care le-au dat au fost diferite, pentru că și ei sunt foarte diferiți. La un moment dat au fost doi copii care au spus același lucru; încăpățânarea era trăsă­tura lor de caracter. Au fost foarte sinceri. Cineva a spus că „principala mea trăsătură de caracter este frica, dar o frică în sens pozitiv, pentru că este frica de a nu eșua” și atunci, a explicat foarte frumos copilul,  frica îl montează pentru a depăși obstacolele.

Rep.: Care este cel de-al doilea atelier la care vor participa copiii, pe lângă cel de teatru?

D.S.: Copiii vor avea de ales până vineri dintre celelalte patru posibile ateliere: dans, scriere creativă, fotografie sau film. Cei 14 copii din trupă vor face în zilele festivalului mai multe lucruri. Unul dintre lucruri este să facă teatru, iar un al doilea lucru este să aleagă un al doilea atelier dintre cele patru. Adică, spre exemplu, dimineața vor face atelier de teatru, iar după-amiază fac celălalt atelier, pe care îl vor alege zilele acestea. Anul trecut ei au ales pentru cel de-al doilea atelier dansul. Ca să facă alegerea, ei au început să voteze. Dansul este foarte sus în opțiunile lor, la fel și filmul, dar abia vineri se încheie votul; tot vineri trebuie să trimitem răspunsul organizatorilor festivalului. Toate atelierele sunt frumoase.

Rep.: Unde s-au făcut filmările?

D.S.: Filmările pentru filmulețul trimis organizatorilor festivalului, care   ne-au calificat, au fost făcute în noua sală de teatru a școlii. Putem spune că am inaugurat-o cu succes. E un lucru care mă bucură foarte tare, pentru că e foarte dificil să te califici când sunt doar opt locuri pe toată România, iar concurența în zona de liceu e foarte mare. Concurăm cu licee care au trupe de prestigiu, care au fost înființate cu mulți ani în urmă. De pildă, Botoșani, care are acolo teatru și tradiție și două trupe foarte bune și s-a calificat una singură anul acesta. E „Gheorghe Lazăr” din București, „Amprente” din Brașov. Am și văzut echipele calificate  și vom fi într-o companie foarte plăcută și foarte frumoasă.

Rep.: Cine face parte din trupă?

D.S.: Este deja a patra participare a noastră și nu sunt decât șase ani de când ne-am înființat. Sunt în trupă și copii care n-au mai participat, sunt și copii care s-au retras pentru că a venit Bacalaureatul. Mihai Castravete, Alexandra Ioniță, Teodor Borcan, Maria Grigore, Diana Blagă, Ștefania David, Marian Alexandru Pasăre, Maria Coleș, Teodora Ciubeică, Ștefania Frîncu, Maria Rotărescu, Raul Andrei, Anastasia Măiță, Cosmin Leonte, Alexia Moise sunt copiii care joacă în piesă. Este un schimb de generații, la care se adaugă ca dificultate cele 15 luni de pauză de la repetiții, plus povara Bacalaureatului pentru copiii care sunt acum a XII-a și mai au dreptul să participe până în septembrie. Practic, este ultima oară când mai pot participa. De asta ne este foarte greu. E adevărat că ne-am mobilizat, am reușit să facem filmul respectiv, dar trecerea de la 15 minute la 50 de minute sau cât ar trebui să aibă piesa nu este deloc ușoară. Totul vine la pachet cu foarte multă muncă.

Rep.: Povestea festivalului se va regăsi și în revista Clubului 3.14?

D.S.: Revista o să o scoatem în toamnă și deja există articole pentru ediția de anul trecut. Acum vom putea adăuga și imagine și experiența de anul acesta. Ne bucură pentru că există o continuitate avem interviuri frumoase. Unul este cu actorul Gabi Costin, care ne-a coordonat pe partea de teatru la festivalul de anul trecut. Vor scrie și copii „cu vechime” în Club, Vlad Popescu și Bianca Mihai.

Rep.: Ce personalități din lumea artelor vor ajunge la Buzău, vara aceasta, în cadrul festiva-  lului?

D.S.: Anul trecut am avut șansa unor oameni foarte buni, Gabi Costin, cel care s-a ocupat de trupă pe partea de teatru, iar Alexandru Papadopol a fost cel care a venit în ultima zi și a fost mentorul. Anul trecut a mai venit la Buzău și directoarea Centrului Național al Dansului, Vava Ștefănescu (și ea buzoiancă, n.r.). În patru zile a făcut tinerii, unii mai pricepuți, alții mai puțin pricepuți la dans, să se miște foarte bine și natural. Nu am crezut că se poate așa ceva în patru zile.

Nu știm anul acesta cine va sosi la Buzău, dar va conta în primul rând ce vor alege copiii la al doilea atelier. Anul trecut au fost numai activități în aer liber, pentru că a fost situația pe care o știți, în Parcul Tineretului, și a ieșit foarte bine. Organizatorii sunt foarte grijulii și se va ține cont de situația existentă. Nu știm exact cum se va face, dar avem încredere că lucrurile vor merge bine. Anul trecut am colaborat foarte bine cu autoritățile pentru activitățile din Parcul Tineretului.

Rep: Voluntarii, mare parte din Hasdeu…

D.S.: Foarte multe voci spun că este cel mai puternic festival de teatru din România, având în vedere că este extrem de bine organizat și că are foarte multe personalități, dar și pentru că propune tinerilor tot mai multe ateliere și în afara festivalului. Așa a fost anul trecut. Trupa noastră a luat alți 15 copii care nu au legătură cu trupa și care în acest fel s-au putut înscrie. Au fost mulți copii din Hasdeu. Tinerii au venit și în funcție de ateliere. Anul trecut au existat tineri care s-au putut înscrie în festival ca fotografi și ca realizatori de mici clipuri video. Ei au fost instruiți în prealabil.   S-au făcut niște ateliere doar cu ei și atunci au putut să participe la aceste lucruri, pentru că „Ideo ideis” transmite zi de zi ce se întâmplă în toate cele opt puncte din țară,  de la Sibiu, Brașov, Buzău, București, Botoșani, Baia Mare. Anul acesta este vorba de șase zile pline și sperăm să fie grozav, cum a fost anul trecut. Suntem foarte bucuroși că ne-am calificat de două ori la rând,  mai ales că politica festivalului este să se deschidă spre cât mai multe trupe și este mai greu să mergi doi ani la rând.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker