Actualitate

Stația meteorologică Buzău, dotată cu senzori de detecție a fulgerelor

Administrația Națională de Meteorologie a semnat, în data de 25 august, un contract ce privește modernizarea rețelei de detecție a fulgerelor, din cadrul Proiectului „Modernizarea infrastructurii de monitorizare și avertizare a fenomenelor hidro-meteorologice severe, în vederea asigurării protecției vieții și a bunurilor materiale – INFRAMETEO”. Proiectul este cofinanțat din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 și a fost încheiat între firma germană Nowcast GmbH și Administrația Națională de Meteorologie din România.

Investiția va consta în achiziția, montarea, instalarea și punerea în funcțiune a unei rețele de detecție a fulgerelor alcătuită din maximum 16 senzori, distribuiți pe întreg teritoriul României, astfel încât să se asigure atât acoperirea optimă, cât și o rezervă activă (back-up), împreună cu infrastructura aferentă (stâlpi, sisteme de protecție, GPS, sisteme de transmisie date). Vor fi achiziționate un sistem central de procesare a datelor și un software de vizualizare dedicat, care vor fi implementate la Centrul Național de Prog-noze Meteorologice din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) din București.

Senzorii rețelei de detecție a fulgerelor vor fi amplasați în locațiile stațiilor meteorologice aflate în administrarea ANM, conectate în VPN, din județele Constanța (Adamclisi), Iași, Bacău (Târgu Ocna), Buzău, Olt (Caracal), Mureș (Batoș), Gorj (Polovragi), Maramureș (Sighetu Marmației), Arad. Rețeaua de detecție a fulgerelor va fi integrată în infrastructura ANM și va detecta descărcările electrice produse pe întreg teritoriul României și în proximitatea acestuia, furnizând date care vor fi utilizate în activitatea operativă a compartimentelor specializate din cadrul instituției.

„Modernizarea rețelei de detecție a fulgerelor va aduce un beneficiu semnificativ Administrației Naționale de Meteorologie, în sensul în care activitatea operativă va avea la dispoziție date în timp real referitoare la descărcările electrice determinate de furtunile convective, date cu un grad mare de acuratețe, care vor fi utilizate de către meteorologii previzioniști. Investiția prevăzută va conduce la creșterea calitativă a prognozelor și avertizărilor pentru fenomenele meteorologice periculoase asociate norilor convectivi, îndeosebi a celor pentru vreme severă imediată (de tip nowcasting), care au un impact negativ semnificativ asupra comunităților umane, asupra bunurilor și vieții oamenilor.

De asemenea, utilizarea în activitatea operativă a datelor furnizate de către rețeaua de detecție a fulgerelor va avea ca efect și reducerea semnificativă a timpului de emitere a avertizărilor pentru fenomene periculoase determinate de furtuni convective puternice și implicit va contribui la diminuarea numărului de accidente și/sau pagube materiale și chiar la reducerea pierderilor de vieți omenești cauzate de acest tip de fenomene, printre care se evidențiază, în primul rând, descărcările electrice”, transmite ANM, într-un comunicat.

Stația meteorologică Buzău este o stație județeană, înființată în anul 1930 ca stație sinoptică pe lângă Școala de Perfecționare a Aviației. În anul 1939, tot în Buzău, a intrat în funcțiune și stația climatologică, amplasată pe strada Transilvaniei nr. 119. Cele doua stații se unesc în toamna anului 1944, formând stația meteorologică Buzău, cu observații sinoptice și climatologice, având sediul în Bulevardul Republicii. În anul 1954 se mută în locul propriu, ca subunitate a Direcției Generale de Hidrometeorologie, pe câmpul «Drăgaica» din apropierea aerodromului.

În mai 1978, Stația meteorologică Buzău se mută în aerodromul militar, în vechea clădire rămânând să funcționeze laboratoarele de radioactivitate și cel agro, iar în mai 1986 se stabilește în amplasamentul din partea de S-SE a Buzăului, în actualul sediu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker