Opinii

Cine plânge ruptura din Alianța Pentru Patrie

Scriam prin 2017-2018 că Rusia, prin propaganda oficială, dădea semne că-şi doreşte ca linia suveranistă, populist-eurosceptică pe care Liviu Dragnea o asumase mai cu seamă în ultima parte a mandatului său la PSD, să fie dusă mai departe, chiar la Cotroceni, iar „patrioţii” din România să fie recuperați într-o mișcare naţional-suveranistă. N-a fost să fie în 2019, că Liviu Dragnea fusese condamnat. Dar speranţa înflorise din nou, mai firav, după eliberarea lui din puşcărie şi înfiinţarea Alianţei pentru Patrie.

O nouă confirmare că aşa au stat lucrurile este dată de deranjul provocat propagandei ruse din România de ruptura dintre Liviu Dragnea şi Codrin Ştefănescu şi previzibila fracţionare a oricum minusculei Alianţe pentru Patrie.  „APP este îngropat de Codrin Ștefănescu. Nu din rea intenție ci pentru că Ștefănescu, sărmanul, nu are nici multă minte, nici suficientă viziune politică și nici măcar prieteni de calitate. Multe organizații APP s-au născut pe baza «oamenilor de încredere» ai lui Ștefănescu: niște cocălari, ceva pițipoance, ceva oameni de afaceri (a se citi bișnițari)… Suveranism nu de la «firul ierbii» ci de mahala…”, scrie dezamăgit un conaţional de-al nostru care a condus un canal oficial de propagandă a Kremlinului în limba română – canal interzis anul acesta în toată Uniunea Europeană, considerat instrument de propagandă de război rusă.

Între timp, însă, creşte o altă grupare suveranistă, susţinătoare a ROExit. Este, cum altfel?, încurajată şi aplaudată, pe reţelele de socializare, de propaganda rusă şi idioţii utili cauzei. Vocalii apărători mioritici ai suveranităţii naţionale sunt aceiași care se bat cu patriotismul în piept prin piețe publice, dar care nu sunt revoltați de ceea ce se întâmplă în Ucraina, un stat căruia i-au fost încălcate flagrant suveranitatea și integritatea teritoriale, un stat atacat militar de către armata Rusiei, o putere cu porniri expansioniste, ostilă inclusiv României. României cu faţa spre Occident. Aria suveranităţii le place la nebunie, dar numai cântată pe partitură anti-occidentală.

În context, aş reaminti că Legea suveranităţii de la noi – inutilă prin redundanță, pentru că suveranitatea este garantată prin însăşi Constituţia României – s-a dovedit până acum doar un vehicul de propagare agresivă a unor mesaje anti-occidentale. Retorică din care nu au lipsit sintagme de genul „România colonie”, „Înalta Poartă de la Bruxelles”, „ingerinţe în treburile interne ale României”, „asupritori”, „sclavii Europei”, „trădători de țară”. Adică, narative actuale ale propagandei de la Kremlin. Care exploatează, de fapt, filonul naţionalism-comunismului ceauşist, perpetuat după 1990 de Vatra Românească, transformată în Partidul Unităţii Naţionale Române, și de Partidul România Mare, iar de dată recentă, de AUR.

Articole similare