Opinii

SRI, sub controlul parlamentar al lui Mitică „Cias”

Deputatul PSD Mitică Mărgărit „Cias” este noul membru al Comisiei parlamentare de control al activității SRI. Un politician multicalificat; în politică externă și diplomație, în ma­na­gement strategic al afacerilor, dar și în informații și securitate națională.

Un fost subsecretar de stat în Ministerul Transporturilor, propulsat acolo de PSD, menționa, agramat, în declarația de avere, că are „ciasuri” de 12.000 de euro. O astfel de exprimare spune cam tot despre pregătirea și educația unui om. E imposibil de imaginat că pe un fundament cu asemenea carențe de limbă română, deci carențe de educație școlară elementară, poate fi clădită o carieră bazată pe studii universitare și post-universitare. Dar iată că unii, nu puțini – exemple sunt sumedenie –, pot. Așa că, între timp, omul cu „ciasurile”, Mitică Mărgărit (intrat în politică la UNPR în perioada în care partidul era condus de Gabriel Oprea, partid abandonat rapid pentru PSD, conform relatărilor presei) a fost ales, în 2016, de­putat în Parlamentul Ro­mâniei pe listele PSD Galați, iar zilele trecute, tot cu girul partidului, a ajuns membru în Comisia comună permanentă pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI. O comisie cu statut special ai cărei membri, se presupune, cunosc foarte bine și legislația care stă la baza activității SRI, și activitatea instituției – pentru a putea exercita controlul parlamentar și cere îndreptarea unor derapaje de la lege ori san­cționarea unor abuzuri – și, se mai presupune, nu trebuie să fie în relație de dependență cu instituția pe care, declarativ, legal, o controlează.

Domnul cu „ciasurile” este și multicalificat. În politică externă și diplomație, în management strategic al afacerilor, dar și în informații și securitate națională. Conform CV-ului, a absolvit un masterat în Ma­nagementul informațiilor de securitate națională, la Academia Națională de Informații a SRI (2012-2013), iar concomitent, într-un singur an, 2012, a făcut trei cursuri postuniversitare: Politică externă și diplomație, la Institutul Diplomatic Român din cadrul Ministerului Aface­rilor Externe, Pro­blemele actuale ale securității naționale, la Colegiul Național de Apărare din cadrul Universității Naționale de Apărare „Carol I”, și Managementul strategic al afacerilor, la Colegiul Național de Afaceri Interne din cadrul Aca­demiei de Poliție. În 2014 s-a înscris la un doctorat în domeniul Informații și Securitate Națio­na­lă, la Academia Națională de Informații; era perioada în care instituția dădea diplome de doctorat unei liote de plagiatori, la concurență cu Academia de Poliție.

Orice om cu rațiunea nealterată se întreabă cum a obținut aceste diplome. Și se mai întreabă câți “mărgăriți” de același calibru intelectual au trecut prin școlile acestor instituții de politică externă, de si­guranță și ordine publică, de apărare și de securitate ale României și cum se face acolo admiterea. Rămâne de văzut care va fi, în Comisia de control al SRI, prestația lui Mitică Mărgărit, master și doctorand SRI. A „timidului” domn Mărgărit care, din decembrie 2016 până în prezent, a avut doar 11 luări de cuvânt în plen (adică, în total, mai puțin de zece minute vorbite), dintre care una a constat în depunerea jurământului.

Update: Potrivit Biroului de Presă al SRI, Mitică Mărgărit a fost exmatriculat de la doctorat în octombrie 2019. Coordonatori ai tezei i-au fost profesorii universitari Constantin Onișor, Ella Ciupercă și Adrian Lesenciuc.

(Text publicat în „Puterea a cincea”)

Un comentariu

  1. Astfel de podoabe provin din randul nostru, in general din ”elita” locala, care trec neobservati de nimeni si se aciueaza pe posturi importante in stat. Responsabili despre astfel de evolutii sunt evident cei care l-au sustinut, l-au indrumat pe la ce usi sa bata si sa le deschida cu nasul pentru a obtine certificarea expertizei prin cartoane cu sigle care mai de care mai pompoase, pentru ca da bine la CV-ul personal. Demascarea lor este si treaba presei, evident, a celei locale, care daca nu ar fi aservita, ar putea sa semnaleze din momentul in care se fac listele de partid pentru alegerile parlamentare. Electoratul manipulat nu are nici-o putere, voteaza listele de ”incredere” ale partidelor care se fac vinovate de astfel de fapte extrem de grave. Consilierii partidelor indruma cariera acestor indivizi influenti, aserviti, dispusi si faca orice pentru a fi manipulati si apoi la randul lor de a manipula prin acte auzi bine, de control frate a activitatii serviciilor de informatii. Niste agramati care habar nu au cu ce se mananca munca de informatii fac ordine in tara!!!
    Alo, partidelor mamut, vin alegerile parlamentare!!! Cum se construieste o cariera politica? Iata teme de interes public, necesare a fi lamurite prin orice mijloace, astfel incat omul cu votul sa nu fie pus in situatia de a inghiti orice i se spune de catre propagandistii profesionisti din spatele partidelor.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker