Actualitate

Spitalul de Boli Cronice Smeeni, victima unei organizații-fantomă care oferă contracost premii „de la Oxford”?

Managerul Spitalului de Boli Cronice din Smeeni, Ma­ri­lena Dobrescu, a postat, vinerea trecută, pe pagina personală de Facebook si pe cea a spitalului, o scrisoare prin care reprezentanții Europe Business Assembly (EBA) o anunță  că unitatea medicală pe care o conduce a fost no­mi­nalizată de către această entitate pentru premiul „Best hospital”. Conform scrisorii, această nominalizare este o recunoaștere a reputației excelente, a tratamentului sigur și eficient, a personalului medical extrem de profesionist și a echipamentelor moderne. Reprezentanții EBA mai anunță că, în condițiile în care spitalul va fi premiat, va primi prin intermediul unei livrări speciale, prin curier, un „trofeu impresionant, realizat din metale prețioase, ca semn suprem al excelenței serviciilor medicale și a reputației impecabile”. Conform aceleiași surse, decernarea premiului se va desfășura pe 25 iunie „pe platforma ­mo­dernă creată special”, dedicată promovării participanților și asociaților.

Contactată de reporterul OPINIA, managerul Marilena Dobrescu ne-a declarat că a confirmat prezența instituției pe care o conduce la gala de premiere și că așteaptă, în decursul acestei săptămâni, să primească mai multe detalii ­des­pre această nominalizare. „Momentan nu mă pot pronunța, pentru că nu știu exact în ce constă această nominalizare. Aștept mai multe detalii săptămâna aceasta. Din câte am înțeles, și Spitalul Județean a primit această nominalizare. Am înțeles că trebuie să facem o prezentare, dar aștept mai multe detalii”, a spus aceasta.

Fără a pune la îndoială nicio clipă reputația Spitalului de Boli Cronice de la Smeeni, calitatea actului medical, dotările de ultimă generație obținute prin accesarea de fonduri structurale, trebuie să spunem că Europe Business Assembly (EBA) este o organizație dubioasă, despre care presa din România, dar și cea internațională au scris lucruri deloc elogioase.

Cine oferă acest premiu?

European Business Assembly (Adunarea Aface­rilor din Europa) a fost fondată în anul 2000 și, chiar dacă este condusă din Oxford, nu este afiliată sau legată în alt mod de celebra universitate britanică. Conform celor menționate pe site-ul organizației, certificarea pentru premiile acordate de EBA este confirmată de licențele de la Oficiul de Proprietate Intelectuală din Regatul Unit.

„European Business Assembly (EBA) e o afacere care operează din Ucraina și din Oxford, a arătat o investigație a cotidianului britanic <The Times> din 2017. Folosindu-se de reputația Universității Oxford, cu care nu are nicio legătură, EBA vinde diplome și titluri în ­va­loare de mii de euro, prin falsă asociere cu universitatea. E înființată de doi ucraineni, tată și fiu: Anton Savvov și Ivan Savvov”, relata libertatea.ro la începutul acestui an.

De-a lungul timpului, mai multe companii, atât publice, cât și private, profesori universitari, directori de școală sau oameni de afaceri din România au primit distincții și premii din partea unor organizații. Printre cei care au fost „onorați” cu diverse premii de către cei de la EBA se numără și Constantin Mitriță, fost director general al Companiei de Apă Oltenia, în prezent dezvoltator imobi­liar și pensionar, care s-a ales cu titlul de „Managerul Anului” în martie 2016, în cadrul unei ce­remonii la Londra organizate de EBA. Tot atunci, Compania de Apă Oltenia a primit și premiul „Best Entreprise”.

În 2020, o altă Companie de Apă, de data aceasta de la Someș, operatorul regional de alimentare cu apă și colectare-epurare ape uzate în județele Cluj și Sălaj, a pri­mit „Premiul European pentru Calitate” de la aceeași organizație EBA, în cadrul unei ceremonii care a fost ținută on-line pe Zoom. Același premiu, la aceeași ceremonie, a fost primit și de către un Spa din Arabia Saudită, o clinică de tratamente stomatologice din Brazilia, o firmă care vinde lenjerii de pat din India sau o companie din Peru care organizează drumeții montane.

„Peste 10.000 de euro plătiți pentru aceste premii”. Adevăr sau minciună?

De-a lungul timpului s-au făcut multe speculații în legătură cu această organizație, iar părerile par a fi împărțite. Libertatea.ro a făcut mai multe investigații în urma cărora a descoperit că aceste companii „și-au făcut un model de business din a oferi astfel de premii contra unor sume de bani”: „Ce nu se precizează în comunicatele companiei e că toate aceste premii vin la pachet cu niște costuri de mii de euro. Compania de Apă Someș, instituție subordonată Consiliului Județean Cluj, a comunicat către ziar sumele plătite pentru aceste premii. A menționat că <sume­le plătite nu au reprezentat costul premiilor, ci, în principal, costurile de promovare legate de obținerea premiilor>, dar și costurile pentru cazare și masă”, relata libertatea.ro la începutul acestui an.

Conform aceleiași surse, se pare că pentru fiecare premiu au fost cheltuiți bani. Astfel, pentru „Premiul European pentru Calitate” de la European Business Assembly, în 2020, s-au scos din buzunar 2.500 de lire sterline, pentru „Premiul Internațional Diamant pentru Excelență în Calitatea 2019” de la European Society for Quality Research (participare două persoane) s-au oferit 4.100 de euro, iar pentru Premiul „Best Enterprise Award” și „­Ma­nager of the Year în 2016” de la European Business Assembly s-au cheltuit nu mai puțin de 3.800 de lire sterline. „Compania de Apă Someș, un alt operator regional de apă din România, care a câștigat două premii identice de la EBA în același an, a spus pentru ziar că a plătit pentru ele 3.800 de lire sterline (aproape 5.000 euro), care au reprezentat <costurile de promovare>” , mai scrie sursa menționată.

Cu toate acestea, pe site-ul EBA scrie că este prevăzută o taxă pentru aceste licențe și că premiile EBA sunt „premii de club”. Mai mult, taxa de acre­ditare include cheltuielile pentru fabricarea acestor premii, organizarea ceremoniei de premiere, precum și o serie de servicii promoționale.

Care este mecanismul acordării premiilor

Organizația trimite mai multe scrisori de „nominalizare” către diferite firme sau indivizi. „Oricine răspunde scrisorii de <nominalizare> primește premiul. Mulți dintre <câștigă­tori> vin din sectorul public. Urmează apoi evenimente de premiere fastuoase, unde sunt aduși invitați plătiți, ca foști miniștri, muzicieni îmbră­cați în costume militare istorice. Evenimentele sunt organizate în clădiri istorice, ca Primăria din Oxford sau Institutul Directorilor din Londra. Ca să participi la ele și să îți ridici premiul, trebuie să plătești”, scrie libertatea.ro.

EBA a recunoscut că a câștigat peste două milioane de lire sterline din taxe de conferință, publicitate, redevențe sau pachete de sponsorizare.  Zeci de companii publice și private, profesori universitari, rectori, manageri de spitale, directori de școală sau oameni de afaceri din Româ­nia au căzut în capcana organizațiilor care oferă aceste premii, seduși de titlurile pompoase. Unii au făcut-o, ­pro­babil, și din naivitate.

După ce primesc aceste premii, companiile le trec în CV-uri. O instituție a fost premiată în România pentru că primise un premiu EBA. Este vorba despre Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică, care  a primit un premiu în România la Gala 2017 Comunicații Mobile, „Cel mai bun ambasador românesc pentru R&D” tocmai pentru că fusese premiat de către EBA.

Site-ul EBA listează 15 parteneri. Unul dintre ele este Institutul umaniar și de mediu (Environmental and Humanitarian Institute) din Rusia, iar altul este Congresul internațional al industriașilor și antreprenorilor. Contactată de către libertatea.ro, EBA a răspuns: „Mo­dul în care v-ați structurat întrebările pare să arate că ați fost plătită sau împinsă să pregătiți un articol menit să ne afecteze imaginea repetând mai mult sau mai puțin ceea ce au făcut deja articolele false din trecut, fără a arăta o imagine obiectivă. S-ar putea să greșim acest lucru. Sperăm că împreună putem să pregătim un articol echilibrat”.

Un comentariu

  1. Smecheri din Ucraina, fraierii platesc aproape 10.000 de euro pentru un premiu fals. Functioneaza, se bazeaza pe prostia si vanitatea multora.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker