Economic

Somaco, proiect de monitorizare și reducere a consumului de energie

Producătorul din construcţii Somaco Grup Prefabricate, parte a grupului elveţian Holcim, a demarat la finalul anului trecut un proiect de monitorizare şi contorizare pentru reducerea consumului de energie cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, încheiat cu Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

„Obiectivul proiectului este reducerea consumului de energie al companiei Somaco Grup Prefabricate, prin implementarea unui sistem inteligent de monitorizare a consumurilor de energie în cadrul societăţii. În urma monitorizării consumurilor, se vor identifica cu precizie pierderile de energie şi se vor lua măsuri pentru reducerea acestora, având impact direct în reducerea intensităţii energetice şi a amprentei de carbon a companiei, ca rezultat direct al implementării proiectului“, se arată pe site-ul companiei.

Proiectul implică, printre altele, instruirea a cel puţin zece persoane pentru utilizarea sistemului de monitorizare inteligentă, iar locul de implementare este fabrica Somaco din Adjud, judeţul Vrancea. Valoarea totală a proiectului este de 1,2 milioane de lei inclusiv TVA, din care circa 985.000 de lei reprezintă valoarea finanţării nerambursabile, iar finalizarea lui este prevăzută pentru finalul acestui an.

Una dintre mutările anului 2022 la nivelul grupului a fost numirea la conducerea Somaco Grup Prefabricate a lui Gabriel Ristoiu. El a preluat funcţia de director general de la Sorin Miron, care a condus compania timp de şapte ani. Operaţiunile Holcim România sunt conduse de Bogdan Dobre din funcţia de CEO.

Cu afaceri de 66 milioane de euro în anul 2021, Somaco Grup Prefabricate este unul dintre cei mai mari producători de prefabricate din beton utilizate în domeniul infrastructurii şi al construcţiei centrelor comerciale, halelor logistice sau de producţie din ţară, precum şi unul dintre cei mai mari producători de beton celular autoclavizat (BCA) din ţară.

Somaco Grup Prefabricate deţine şase fabrici, la Adjud, Buzău, Roman, Teiuş, Târgovişte şi Timişoara, care au o acoperire naţională a proiectelor de construcţii. Portofoliul de produse Somaco Grup Prefabricate cuprinde sistemul de zidărie şi termoizolaţie din BCA şi elemente prefabricate din beton pentru structuri la cheie, infrastructură electrică şi rutieră, pentru sisteme de canalizare din beton. Compania are aproximativ 900 de angajaţi.

Recent, producătorul elveţian de ciment Holcim, activ pe piaţa locală prin două fabrici, a cumpărat compania Stones Business Development, extinzându-şi astfel divizia de agregate din portofoliu, şi şi-a extins totodată şi divizia de betoane prin preluarea producătorului Betonexpres din Floreşti, judeţul Cluj.

Tot în primele luni ale acestui an, Holcim a adus în acelaşi birou angajaţii Holcim România şi Somaco Grup Prefabricate, prin închirierea unui spaţiu de circa 2.300 de metri pătraţi în clădirea de birouri B din Oregon Park, zona Pipera din Bucureşti.

Grupul de companii Holcim România include Holcim România (două fabrici de ciment în Câmpulung şi Aleşd, o staţie de măcinare, 27 staţii de betoane, patru staţii de agregate, două staţii de lianţi speciali, trei terminale de ciment), Geocycle (cu trei puncte de lucru pentru pre-tratarea deşeurilor) şi Somaco Grup Prefabricate (cinci fabrici de prefabricate şi una de BCA), companie preluată în 2019. În total, grupul Holcim România numără aproximativ 2.000 de angajaţi.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker